Avantaje - Consumatorii casnici vor putea sa-si aleaga furnizorul
Consumatorii casnici pot opta pentru furnizorii de energie electrica si gaze naturale care au cele mai mici preturi, o data cu liberalizarea pietei energiei.
Romanii isi pot alege furnizorul de energie electrica si gaze naturale o data cu intrarea in vigoare a directivei europene privind liberalizarea pietei energiei. Aceasta masura elimina orice bariera de natura legala sau administrativa ce ar bloca accesul pe piata al companiilor si le-ar impiedica sa furnizeze consumatorilor gaze si energie electrica.
Primii consumatori casnici eligibili ar putea aparea pe piata energiei din Romania pana la sfarsitul anului 2007, a declarat Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). “Cele mai mari sanse de a realiza aceasta noutate in piata autohtona sunt marile complexuri rezidentiale, care ar putea gasi ca fiind mai avantajos sa-si aleaga o alta companie de furnizare”, a spus Opris. Noii furnizori de energie vor putea patrunde pe piata si isi vor oferi serviciile clientilor la preturi care sa incurajeze concurenta. Opris considera ca o deschidere reala a pietei energiei, de suta la suta, in Romania, este un proces de lunga durata pentru consumatorii captivi si chiar pentru micii consumatori eligibili.
Pana ieri, piata energiei din Romania era libera in proportie de 85%, in timp ce piata gazelor naturale, in proportie de 50%.
INTRERUPERI. Initiatorii legii spera ca o data cu alegerea furnizorului vor fi eliminate posibilele intreruperi de curent, provocate de suprasolicitarea retelelor in prezent. “Comisia Europeana ia masurile necesare pentru ca aceasta liberalizare a pietei energiei, pe care o apreciaza a fi cea mai buna modalitate pentru a evita posibile intreruperi ale alimentarii cu energie catre populatie, sa tina cont in acelasi timp de dreptul tuturor consumatorilor de a beneficia in egala masura de resurse energetice de calitate si la preturi rezonabile”, a declarat Ferran Tarradellas Espuny, purtator de cuvant al Comisiei Europene. Mai mult, saptamana viitoare, CE va lansa o carta a energiei, al carei scop este tocmai acela de a stipula in mod clar drepturile consumatorilor UE in domeniul furnizarii de energie.
Contracte
In perioada imediat urmatoare, abonatii vor primi in cutiile postale oferte din partea companiilor de electricitate. Ofertele primite trebuie sa-i determine pe cetateni sa renunte la vechile contracte, incheiate cu furnizorii traditionali, si sa incheie noi contracte. Consumatorul nu va suporta nici un cost pentru alegerea facuta. Totusi, renuntarea in totalitate la vechile contracte nu se poate face brusc, ci intr-o perioada lunga de timp, conform experientei tarilor europene. “Unele state din Europa au avut nevoie de cel putin zece ani pentru a liberaliza piata si nici macar acum nu au facut-o in totalitate”, a spus Nicolae Opris. Obligatia de a informa populatia despre posibilitatea de a alege furnizorul revine ANRE, care va colabora cu autoritatile locale in acest sens. Liberalizarea pietei in domeniul energiei inseamna o mai buna protectie a mediului inconjurator, deoarece companiile sunt stimulate sa investeasca in domeniul energiilor regenerabile.
Sursa: Jurnalul national
Comentarii
Nu exista comentarii.