Energie solara pentru 200.000 de case

10 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu o inaltime de 1.000 de metri si o suprafata reflectorizanta de 2.500 metri in diametru, gigantul solar din Australia va genera 200 MW, cantitate de energie suficienta pentru iluminarea a 200.000 de locuinte.
 
Tehnologia turnului solar se bazeaza pe absorbtia aerului cald de la baza catre varful turnului.
 
Temperatura aerului la nivelul solului ajunge la 70 de grade Celsius, datorita concentratiei de energie solara inmagazinata de marea suprafata reflectorizanta din jurul turnului.
 
Aerul cald va fi absorbit de-a lungul celor 1.000 de metri, cu o viteza de 15 metri pe secunda, pentru ca, la iesirea din turn, sa fie ca un vant fierbinte care sufla cu putere asupra paletelor a 32 de turbine.
 
Puse in miscare de rotatie, turbinele actioneaza generatorul care produce energie electrica.
 
Turnul Solar EnviroMission este o constructie gigantica, ...
 
Printr-o tehnologie revolutionara brevetata de nemti, gigantul din Australia, inalt de un kilometru si inconjurat de o suprafata cu diametrul de 2.500 metri, genereaza 200MW
 
Proiectul propune construirea, in Australia, la Burogna, a unui gigant solar care va avea dimensiuni monumentale si va functiona timp de 50 de ani.
 
Cu o inaltime de 1.000 metri si o suprafata reflectorizanta de 2.500 metri in diametru, Turnul Solar EnviroMission "este o combinatie de cos de soba, moara de vant si sera", dupa cum l-a caracterizat Kim Forte, specialist de la EnviroMission, South Melbourne Australia.
 
La baza proiectului se afla licenta germana originala a tehnologiei Turnului Solar, pe care in Australia doar compania EnviroMission a cumparat-o, propunandu-si, ca pe baza ei, sa ajunga printre cei mai importanti producatori de energie regenerabila din lume.
 
Vant cu viteza de 15 metri pe secunda
 
Tehnologia Turnului Solar se bazeaza pe absorbtia aerului cald de la baza catre varful turnului. Temperatura aerului la nivelul solului ajunge la 70 grade Celsius, datorita concentratiei de energie solara inmagazinata de marea suprafata reflectorizanta din jurul turnului.
 
Si pentru ca la partea superioara a turnului, temperatura aerului este in jur de 20 grade Celsius, aerul cald va fi absorbit de-a lungul celor 1.000 metri, cu o viteza de 15 metri pe secunda. La iesirea din turn, acest aer va fi ca un vant fierbinte care sufla cu putere asupra paletelor a 32 de turbine. Puse in miscare de rotatie, turbinele actioneaza generatorul care produce energie electrica.
 
Costuri de un miliard de dolari
 
Costul turnului EnviroMission se ridica la un miliard de dolari, mai ales din cauza materialelor scumpe din care este construit.
 
Marile dimensiuni, cat si costul ridicat il fac mai greu de implementat decat alte mijloace de producere a energiei electrice pe baza energiei solare, cum sunt, de exemplu, celule solare. Tinand insa cont de faptul ca un kilowatt-ora produs prin tehnologia turnului solar este de trei ori mai ieftin decat cel produs prin utilizarea celulele solare, aceasta tehnologie isi dovedeste rentabilitatea.
 
In plus, este o tehnologie cu adevarat curata si regenerabila, prin a carei utilizare se elimina un volum de 750.000 tone de CO2, care ar fi fost degajat prin mijloace traditionale de producere a energiei electrice pe baza de combustibili fosili.
 
Din energia soarelui si a vantului se poate obtine ...
Flexibilitate in utilizare
 
Turnul Solar EnviroMission este cel mai mare din lume si, pe langa performanta tehnica pe care o reprezinta, exercita si o incontestabila atractie turistica. Arhitectura futurista a constructiei il recomanda ca pe o anticipatie din decorul citadin care va caracteriza mileniul trei.
 
Si in timp ce in SUA se vor construi astfel de turnuri gigantice, pentru pietele de energie mai mici, dimensiunile unui turn solar EnviroMission se pot ajusta astfel incat puterea generata sa fie doar de 50 MW.
 
Flexibila in constructie, dar si in posibilitatile de asociere cu alte forme alternative de producere a energiei electrice, in special cu cea eoliana, tehnologia Turnului Solar (Solar Tower) EnviroMission are cele mai bune premise pentru producerea de energie electrica pe scara larga.
 
Turnul Solar EnviroMission va fi cea mai inalta structura construita de om si cea mai complexa centrala termica construita vreodata
Kim Forte,
specialist EnviroMission
 
70 de grade Celsius
 
- este temperatura atinsa la nivelul solului.
 
Prototipul european
 
Tehnologia Turnului Solar a fost testata, in anii ’80, printr-un proiect-pilot germano-spaniol si a functionat cu succes in Spania, la Manzanares.
 
Prototipul avea 195 de metri inaltime si era inconjurat de o suprafata reflectorizanta cu un diametru de 244 de metri.
 
Intre anii 1982 si 1989, centrala solara a generat curent electric cu o putere de 50 kw.
 
Pe baza datelor furnizate de acest prototip s-au putut perfectiona performantele economice si comerciale ale tehnologiei Turnului Solar.
 
Utilizarea unor materiale mai ieftine s-a dovedit neadecvata, prototipul fiind avariat in 1989 de o furtuna.
 
Strategia Solara va genera arhitecturi inedite in ...
Cea mai eficienta alternativa energetica
 
In fiecare zi, soarele trimite catre pamant o cantitate de energie de 10.000 de ori mai mare decat cea pe care acesta o poate consuma. Acest potential urias face ca strategia solara de obtinere a energiei electrice sa devina o concurenta redutabila pentru energia nucleara, vazuta ca cea mai eficienta alternativa la producerea, tot mai scumpa si poluatoare, a energiei electrice, pe baza de combustibili fosili.
 
Datele furnizate de studiile stiintifice atesta ca, daca pe 1% din suprafata insorita a deserturilor lumii, adica pe 9.000 kmp s-ar construi centrale care utilizeaza energia solara, s-ar obtine echivalentul cantitatii totale de energie electrica folosita in prezent la nivel mondial.
 
Reducerea cu 70% a emisiilor poluante
 
De asemenea, este atestat stiintific faptul ca distributia acestei energii se poate realiza in conditii optime de fiabilitate si economice pana la distante de 3.000 de kilometri si chiar mai mult, fata de "fermele de electricitate solara" din desert.
 
Intr-un raport al Centrului Aerospatial German se arata ca, pana in 2050, utilizarea combinatiilor dintre sursele solare cu alte tehnologii ecologice ar putea reduce cu 70% emisiile de CO2 din procesul de generare a electricitatii la nivelul intregii Europe.
 
Se mai estimeaza ca India si China ar putea sari peste faza "murdara" a dezvoltarii lor, reducandu-si emisiile. In acelasi timp, tarile arabe ar putea trece de la bogatia petrolului la bogatia energiei solare.
 
Prin aceasta tehnologie se elimina din atmosfera 700 de mii tone CO2, echivalentul emisiilor degajate prin procedee clasice
Michael Schriber,
specialist LiveScience
 
Excluderea surselor poluatoare
 
Compania EnviroMission care va construi Turnul Solar de la Burogna este o companie foarte tanara, infiintata in urma cu doar cinci ani.
 
Furnizarea pe scara larga a energiei electrice cu tehnologia "revolutionara" a Turnului Solar va face, pana in 2010, din EnviroMission, cel mai mare furnizor de energie verde din lume.
 
Turnul Solar EnviroMission este cea mai mare sursa regenerabila propusa vreodata in Australia si asigura 7% din planul de energie verde a tarii.
 
Asigurand electricitate in conditii de siguranta si competitivitate economica, proiectul Solar Mission de realizare a giganticului Turn Solar EnviroMission este o noutate australiana pe plan mondial.
 
Incepand din 2010, in Australia, cate 9.500 GWH vor fi inlocuiti, anual, cu electricitate obtinuta din surse regenerabile.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Traian Basescu si energia regenerabila Traian Basescu si energia regenerabila
Piata imobiliara Piata imobiliara
Se lanseaza DIPLOMA Viewing Rooms, o platforma online cu lucrari de arta si design Se lanseaza DIPLOMA Viewing Rooms, o platforma online cu lucrari de arta si design
Mobexpert mobileaza casele din Bulgaria si Serbia Mobexpert mobileaza casele din Bulgaria si Serbia
"Inspirados por Portugal" - Expoziție Contemporanii la Ambasada Portugaliei din România "Inspirados por Portugal" - Expoziție Contemporanii la Ambasada Portugaliei din România
locuinte locuinte

Vezi mai multe articole