Enigma imobiliara in 2007: casa veche vs casa noua

09 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Analistii imobiliari apreciaza ca si in 2007 cererea pentru locuinte va fi mare. In ceea ce priveste preturile, se asteapta o crestere in cazul celor din blocuri noi si chiar un usor regres in cazul celor din vechile cartiere.
 
Anul 2007 se anunta unul special pentru piata imobiliara. Marile noutati vor fi livrarea primelor blocuri noi pentru clasa de mijloc si creditul ipotecar fara avans. Specialistii spun ca in 2007 se vor anunta mai multe proiecte imobiliare decit in 2006. De asemenea, acesta va fi anul in care va incepe schimbarea la fata a mai multor cartiere din Capitala. Zone industriale se vor transforma in cartiere. De altfel, terenurile fabricilor din Capitala reprezinta principalul punct de interes pentru investitori. Aderarea la UE va aduce straini interesati de achizitionarea de proprietati in Romania. Acestia vor cauta terenuri si locuinte noi.
 
Fara avans
 
Specialistii se asteapta la un an cu mai multe tranzactii. „Renuntarea la avans in cazul creditului ipotecar va dezmorti piata imobiliara. Cred ca vor fi mai multe tranzactii, insa consider ca solicitarile vor viza, in primul rind, apartamentele noi“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Opinia generala este insa ca se va mentine tendinta care s-a putut observa si in ultimii ani, in cazul apartamentelor din blocurile vechi. „Cel mai mult se cauta garsonierele si apartamentele cu doua camere“, spune Dan Titel, managerul agentiei imobiliare Domus.
 
Enigma pretului
 
Evolutia preturilor apartamentelor din cartierele „Epocii de aur“ naste discutii. Astfel, cererea mare, oferta inca mica de apartamente noi si eliminarea avansului la creditul ipotecar reprezinta argumente care sustin o viitoare scumpire a locuintelor. „Prognoza care a fost facuta initial indica o crestere de 15-20% a preturilor apartamentelor pe acest segment. Acum, dupa modificarea politicii de creditare, prin eliminarea avansului, nu este exclus ca acest procent sa fie depasit, deoarece va avea acces la credit o noua categorie de persoane: cei cu salarii destul de mari, dar care nu aveau banii de avans. Pe termen lung, in patru-cinci ani, se asteapta atingerea unui nivel maxim“, spune Dan Costache, directorul de vinzari al agentiei imobiliare Stentor. Faptul ca veniturile romanilor nu vor creste si ca, desi s-a eliminat avansul, nivelul maxim de creditare s-a mentinut, ii face pe unii sa considere ca preturile apartamentelor vechi nu vor creste. Ei spun ca deja pretentiile proprietarilor sint exagerate. „Consider ca in cazul preturilor apartamentelor din blocurile vechi s-a atins un prag psihologic“, spune Calin Clinciu, director de comunicare al companiei Euroest. „Cred ca acest segment nu va fi afectat de eliminarea avansului. Cind contracteaza un credit pe 25 de ani, o persoana se gindeste la un apartament nou sau la construirea unei case noi, nu la achizitionarea unui apartament vechi, care isi va pierde valoarea“, spune Liviu Ureche.
 
Varianta noua
 
In acest an vor fi livrate primele apartamente noi. Specialistii considera insa ca vor mai trece multi ani pina cind oferta va ajunge la un nivel apropiat de cel al cererii. Totusi, fata Capitalei se va schimba. In numeroase cartiere bucurestene se construieste. Titan, Colentina, Militari si Grozavesti sint doar citeva exemple. In cazul apartamentelor noi toti specialistii spun ca preturile vor creste deoarece oferta este mica. Zonele industriale reprezinta un nou punct de atractie pentru investitori. „Lumea isi doreste sa stea cit mai central sau in zona de nord, insa aici nu mai sint terenuri, cartierele devenind astfel foarte interesante. Dezvoltatorii au gasit fabrici vechi sau institute pe care le-au demolat si au dat alte destinatii terenurilor“, spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului vinzari rezidentiale al companiei Regatta. De exemplu, investitorii spanioli au achizitionat terenul SC Muntenia SA, situat in Strada Spataru Preda nr. 2 din sectorul 5. Valoarea tranzactiei a fost in jur de 29 de milioane de euro. Pe terenul cu suprafata de aproximativ 58.000 de metri patrati urmeaza, in perioada urmatoare, sa se dezvolte un proiect imobiliar de peste 200.000 de mp construiti.
Vin bani
 
Cresterea domeniului imobiliar aduce noi banci in Romania. Banca germana Eurohypo, specializata in finantari imobiliare si de proiecte din sectorul public, va deschide, in perioada imediat urmatoare, un birou de reprezentanta la Bucuresti. Oficialii bancii au afirmat ca Romania ofera oportunitati in special in ceea ce priveste investitiile imobiliare, cu rate mari de crestere.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piata panourilor-sandwich, prima scadere in 15 ani - 06 Aprilie 2009 Piata panourilor-sandwich, prima scadere in 15 ani - 06 Aprilie 2009
Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere
Viitorul constructiilor si tendinte in amenajari la Construct-Ambient Expo 2019 Viitorul constructiilor si tendinte in amenajari la Construct-Ambient Expo 2019
Preturile speculative, dinamita la temelia pietei locuintelor Preturile speculative, dinamita la temelia pietei locuintelor
Etapele obtinerii actelor de cadastru Etapele obtinerii actelor de cadastru
Este oficial: Este oficial: "Prima casa 4" ia startul astazi. Afla in ce conditii poti sa-ti cumperi o locuinta

Vezi mai multe articole