Esec. Multi dintre cei care au cumparat apartamente pentru specula, inainte de criza, le vand acum in pierdere

25 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marea teapa imobiliara: au platit in 2006 306.000 euro si vand in 2011 cu 186.000 euro
 
- Un proprietar este gata sa renunte la 20.000 de euro pentru a scapa de apartamentul cu doua camere din Asmita Gardens, pe care l-a achizitionat inainte de criza.
 
- 120.000 de euro este dispus sa piarda un speculant la fiecare apartament vandut in complexul Emerald Residences.
 
- Zece dezvoltatori imobiliari din Bucuresti si din tara au intrat in insolventa din cauza problemelor financiare.
 
Andrei a platit 155.000 de euro pentru un apartament cu trei camere in complexul rezidential Rose Garden din Bucuresti. Cand l-a cumparat, in 2008, credea ca a facut o afacere buna. „Locuinta e mare, are 100 de metri patrati, boxa, doua terase si bucataria mobilata.
 
M-am si grabit atunci sa-l prind, eram convins ca preturile vor creste mai mult", isi lauda bucuresteanul achizitia. Dar apoi au inceput sa curga vestile proaste: euro a depasit pragul de 4 lei si valoarea ratei lunare la banca s-a marit, salariul lui Andrei a devenit tot mai mic si nici macar preturile caselor nu au stat pe loc. „Mi-e tot mai greu sa platesc ratele si, in plus, nici nu mai merita sa mai dau atatia bani pe apartament. Asa ca cea mai buna solutie este sa-l vand. Decat sa pierd toti banii, mai bine iau mai putin." Acum, Andrei cere pentru cele trei camere 136.000 de euro. „Daca vine cineva cu o oferta ferma, las si la 130.000. Cine cumpara castiga dintr-o data 25.000 de euro", ne spune tanarul, cu amaraciune, despre investitia sa esuata.
 
 
Oferta la Asmita: cu 25.000 euro mai ieftin
 
Andrei nu e singurul roman pe care criza economica l-a adus in situatia de a vinde in pierdere apartamentul pe care l-a cumparat anterior cu bani grei. Sute de bucuresteni posteaza zilnic anunturi de mica publicitate in care scot la vanzare locuinte din blocurile noi, chiar si la preturi sub cele pe care le practica, in prezent, dezvoltatorii imobiliari. „Un proprietar vinde in Asmita Gardens doua camere semimobilate cu 115.000 de euro. Ofera si locul de parcare si mai negociaza. Daca platiti jumatate din bani cash, lasa si la 105.000 euro", ne anunta vesela o agenta imobiliara. Femeia are un argument cu care spera sa ne convinga sa preluam afacerea. „Daca mergeti direct la dezvoltator, dati pe acelasi apartament 120-125.000 de euro."
 
Cand o intrebam daca e vreo problema cu respectiva locuinta, specialista afirma ca singurul care are probleme este proprietarul: „Vinde in pierdere, deoarece spera sa mai recupereze o parte din banii investiti". Acelasi agent are si alte oferte „tentante". „In complexul New Town, pe un apartament cu doua camere, 85 metri patrati si o terasa de 17 metri patrati, proprietarul cere 108.000 euro, dar cred ca lasa pana la 100.000 euro. L-a cumparat cu 140.000 de euro, dar acum il da cu bucataria mobilata, va lasa si masina de spalat vase, plus locul de parcare." Explicatia e similara: vanzatorul nu mai are bani sa plateasca ratele. Pe de alta parte, chiar un oficial al complexului rezidential „New Town" ne-a declarat ca unii cumparatori au achitat pentru locuinte doar avansul. „Mai avem cativa clienti care nu au mai platit. Daca se elibereaza, sunt cam 105.000 euro", a explicat acesta in momentul in care ne-am aratat interesati de achizitionarea unui apartament cu doua camere.
 
De la profituri de 200% la pierderi colosale
 
Pana in 2008, printre romani entuziasmul de a cumpara apartamente din ce in ce mai scumpe parea de neoprit. Analistii economici previzionau cresteri fabuloase de pret pentru urmatorul cincinal si, mirosind ca e loc de profituri rapide, pana si strainii s-au ingramadit sa cumpere locuinte cu sutele, convinsi ca au sa le vanda mai tarziu in castig. Mass-media vuiau de articole despre valurile de investitori imobiliari care navaleau spre Romania. „Un canadian a cumparat 900 de apartamente in Bucuresti si Brasov, pentru revanzare", scria Mediafax in 2008. „Un austriac a achizitionat 7 apartamente intr-un cartier premium din Bucuresti", arata Daily Busi¬ness in 2009. „40% din apartamentele noi din Capitala au fost vandute in 2007 strainilor, care le inchiriaza sau le revand", proclama NewsIn.
 
Apoi a venit criza economica si dintr-o data toate calculele speculatorilor s-au naruit. Daca pana atunci obtinusera profituri duble sau triple fata de investitia initiala, investitorii s-au trezit din 2009 ca abia mai dau cateva apartamente pe an. „Romania Invest incearca sa vanda in 2009 macar 50 de apartamente din portofoliul de 800 de unitati", scria acum doi ani un ziar national.
 
Mai bine pierzi 25.000 de euro decat toti banii
 
Iar la inceputul anului 2011 situatia e si mai gri. „Reprezint un investitor care a cumparat in 2006 in complexul Emerald Residences si doreste sa vanda o parte din proprietatile de acolo. Apartamentele sunt de la etajul patru in sus si au vedere la lac. Preturile locuintelor cu trei camere incep de la 186.000 euro, cu boxa si loc de parcare", s-a prezentat un agent imobiliar pe care l-am contactat dupa un anunt de mica publicitate. Oferta este uimitoare, in conditiile in care Emerald Residences este unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare din Bucuresti. Chiar noi am vizitat acest complex in 2008, vizionand un apartament cu trei camere, la etajul opt, care costa nu mai putin de 358.000 euro. „Cel mai ieftin e de 306.000 euro si are 124 de metri patrati. Mai avem si duplexuri cu 313.000 euro", ne arata acum trei ani agentul de vanzari al Emerald.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

IKEA lanseaza colectia LOKALT in colaborare cu antreprenorii sociali, contribuind la crearea unor oportunitati pentru comunitatile vulnerabile IKEA lanseaza colectia LOKALT in colaborare cu antreprenorii sociali, contribuind la crearea unor oportunitati pentru comunitatile vulnerabile
Reparatii in apartamente suportate din fonduri comune Reparatii in apartamente suportate din fonduri comune
Dezvoltatorii ieftinesc locuintele ca sa intre in Dezvoltatorii ieftinesc locuintele ca sa intre in "Prima casa" - 07 Iulie 2009
Seturile de bucatarie domina piata de electrocasnice incorporabile Seturile de bucatarie domina piata de electrocasnice incorporabile
Apartamentele din Bucuresti sunt de doua ori mai scumpe decat in Budapesta - 12 Februarie 2009 Apartamentele din Bucuresti sunt de doua ori mai scumpe decat in Budapesta - 12 Februarie 2009
Asigurare obligatorie Asigurare obligatorie

Vezi mai multe articole