...de lumea dezlantuita!
Cand “lumea din afara” inseamna un amestec de ploaie cu ninsoare si cu vant ce bate in rafale ne facem calcule cum sa ne indepartam de ea cat de mult se poate. Noi, adica “lumea dinauntru”, spatiul incalzit cu
cheltuiala mare si protejat cu pretul unor economii la sange… Uneori insa, cea mai buna economie este o cheltuiala bine plasata, cum ar fi cea pentru etansarea si izolarea ferestrelor.
Nu de putine ori se intampla sa vedem in anotimpul rece, in diferite apartamente, la bloc sau la casa, ingramadite pe la colturile ferestrelor,
gramezi de buretei, haine vechi sau variantele lor mai evoluate, saculeti cusuti umpluti cu diferite rebuturi textile… Toate aceste eforturi compenseaza prea putin pierderile de caldura din apartamente: spatiul dintre canatul si cadrul fix ale unei ferestre permit de cele mai multe ori trecerea unui curent de aer cu care e greu de luptat.
Chiar si un interstitiu de 2 mm pe tot perimetrul unei ferestre poate lasa sa se infiltreze in camera tot atata aer rece cat ar putea trece printr-un ochi de geam spart. Inmultit cu 4 sau 8, in functie de cate ferestre si usi exista intr-o casa, puteam sa rezolvam enigma unei atmosfere glaciare ce poate coexista foarte bine cu niste calorifere insuportabil de fierbinti. Odata identificata problema, putem trece fara intarziere la rezolvarea ei. Si iata ce se poate face…
In primul rand trebuie eliminati curentii de aer – lucru care poate fi desavarsit prin mai multe operatii simple cum ar fi etansarea usilor si ferestrelor, dublarea cu pasla izolatoare a fetelor interioare ale locasurilor pentru obloane, blocarea cosurilor de fum nefolosite, instalarea unei trape in hota semineurilor pentru lemne, verificarea starii geamurilor (in cazul in care sunt pleznite sau prost chituite acestea trebuie neaparat inlocuite sau re-chituite. E recomandat totusi sa nu fie blocate intrarile de aer reglementare, vitale pentru o buna aerisire a locuintei.
In ceea ce priveste procedeele efective folosite pentru etansare putem enumera montarea unor burleti sau a unor garnituri, izolarea suprafetei geamurilor, instalarea unui geam dublu sau a unuia suplimentar, instalarea unor ferestre duble si izolarea fonica (ca sustinator al celei termice).
Burleti: Burletii sunt simple benzi de pasla, cauciuc sau material plastic care se lipesc sau se fixeaza prin cuie pe cantul tocului fix. Printre sistemele cele mai simple si utilizate amintim buretele adeziv care se prezinta sub forma unei benzi din spuma poliuretanica, pe a carei parte posterioara se gaseste un adeziv: izolarea obtinuta prin folosirea acestuia nu dureaza foarte mult insa are efectul unei ameliorari sensibile la un pret modic.
Garnituri: Garniturile croite manual sunt etansari care se realizeaza cu produse pe baza de silicon – umplu perfect interstitiile cadrului fix, indiferent daca este din lemn sau metal. Acest chit adeziv, care se usuca fara sa se intareasca, adopta consistenta unui cauciuc suflu astfel incat urmeaza perfect inegalitatile tocurilor, garantand o etanseitate durabila a inchiderii. Datorita flexibilitatii materialului, operatiunea aplicarii sale nu prezinta dificultati majore, dar necesita o atentie deosebita pentru a obtine o garnitura regulata. O varianta pentru garniturile croite manual sunt garniturile metalice care sunt nite lamele subtiri din alama sau otel inoxidabil care joaca rolul unui resort, acoperind interstitiile dintre tocuri si canaturi. Pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta, este necesar ca partea inferioara a tocului sa fie rectilinie.
Izolarea suprafetei geamurilor: Pentru a izola in mod complex suprafata geamului (care este singura frontiera intre atmosfera interna si cea externa) putem folosi inchiderea unui volum de aer inert si uscat intre doua geamuri. Exista variate solutii pentru aceasta metoda de intarire a izolarii termice a ferestrelor: geamul suplimentar, geamul dublu si ferestrele duble.
Despre acestea si despre izolarea fonica, un adjuvant binevenit al celei termice, veti gasi mai multe informatii in editorialul urmator… Va asteptam si atunci cu informatii calde pentru anotimpul inca rece.
1 Comentariu
adrian
14 decembrie, 14:01
Unde gasesc si cum ii spune la <<garnituri croite manual>>??? multumesc mult.