on

Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu?

17 decembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Magistrala M5, una din cele mai asteptate linii ale metroului Bucurestean, are 6,87 kilometri lungime si este compusa din 10 statii de metrou si un depou. Investitia s-a ridicat la 1 miliard de euro, iar oficialii Metrorex estimeaza ca magistrala, care va fi data in folosinta in cursul anului viitor, va fi folosita de peste 19 milioane de pasageri pe an.

Conform http://www.metrorexm5.ro/, la data de 28 octombrie 2019, stadiul fizic al lucrarilor era urmatorul:

- Structura de rezistenta 99,67 %.

- Fundatie cale de rulare 99,50 %.

- Finisaje 72,91 %.

 

Am fost foarte curiosi sa aflam ce finisaje au fost folosite la construirea magistralei M5 si  mai ales in ce cantitati.

Ca urmare a solicitarii noastre, Mariana MICLAUS, director general Metrorex, ne-a declarat urmatoarele:

"In spatiile publice au fost folosite urmatoarele tipuri de pardoseli:

  •  Pardoseli din granit, cu finisajul lucios si mat, diferite nuante de culori, folosite pentru spatiile publice ale statiilor - 40.000 mp
  •  Pardoseli tactile din ceramica portelanata, de culoare alb, folosite pentru traseele din spatiile publice, dedicate nevazatorilor - 5.350 mp
  •  Pardoseli din gresie portelanata de trafic intens cu proprietati antiderapante, de diferite culori, folosite in grupurile sanitare ale statiilor - 2.400 mp

 

In spatiile tehnice au fost folosite urmatoarele tipuri de pardoseli:

  • Pardoseli din dale flotante pe schelet metalic reglabil - 2.300 mp
  • Pardoseli din covor PVC rezistent la trafic intens - 370 mp
  • Pardoseli din covor electroizolant neted - 1.150 mp
  • Pardoseala epoxidica autonivelanta - 52.850 mp
  • Pardoseli din mocheta rezistenta la trafic intens - 1400 mp

 

Referitor la tipuri de adeziv folosite, enumeram:

  • Adeziv pe baza de ciment flexibil din clasa C2-TE-S1, folosit pentru aplicarea pardoselilor din granit si placi ceramice pentru nevazatori. S-a folosit aproximativ o cantitate totala de 709.500 Kg.
  • Adeziv pe baza de ciment normal din clasa C1T, folosit pentru aplicarea pardoselilor din gresie portelanata. S-a folosit aproximativ o cantitate totala de 76.250 Kg.
  • Adeziv in dispersie apoasa de inalta performanta pentru pardoseli elastice, folosit pentru aplicarea pardoselilor cu covor electroizolant. S-a folosit aproximativ o cantitate totala de 1.440 kg.
  • Adeziv umed pentru suporturi absorbante, folosit pentru aplicarea pardoselilor din PVC si din mocheta. S-a folosit aproximativ o cantitate totala de 351 kg."

 

Pornind de la datele specificate de reprezentantii Metrorex, am dorit sa analizam putin consumurile de material si sa facem o analiza pozitiva a doua tipuri de categorii de lucrari: rezidentiale (suprafete reduse si conditii foarte bune de executie) si industrial (suprafete foarte mari, conditii de executie mai vitrege supuse umiditatii, vibratiilor si altor caracteristici specifice subteranului). Chiar si o astfel de comparatia poate fi supusa unor erori semnificative deoarece discutia este una strict teoretica, fara a cunoaste detalii legate de specificul fiecarei suprafete ce va primi un anume material de finisaj.

Avand in vedere datele specificate, putem calcula, evident fara a cunoaste toate detaliile despre suprafetele pe care s-au aplicat finisajele, consumurile de materiale aproximative si le putem compara cu cele teoretice indicate de producatorii de astfel de materiale.

Pentru pardoselile din granit, cu finisajul lucios si mat, diferite nuante de culori, folosite pentru spatiile publice ale statiilor in suprafata de 40.000 mp se specifica utilizarea cantitatii de adeziv in suma de 709.500 Kg. Pentru un consum standard rezidential, aceasta cantitate de adeziv ne poate duce la un consum specific de circa 17 kg/mp ceea ce poate parea destul de mare.* Stim ca atunci cand mesterul soseste la fata locului si are de placat o baie cu faianta, va solicita un anumit numar de saci de adeziv. Dupa cum apreciaza sau dupa cum va reusi sa calculeze, aceasta cantitate de adeziv ne va ajunge sau nu.  Sunt extrem de putine cazurile in care ne incadram in consumul normat chiar si in proiectele rezidentiale pentru ca planeitatea si verticalitatea suprafetelor nu sunt niciodata perfecte, se vor prelua aceste abateri din reglarea grosimii stratului de adeziv.

In contextul unor lucrari de anvergura cum sunt cele de la realizarea statiilor de metrou, fara a cunoaste detaliile despre suprafetele pe care au fost aplicate finisajele si totodata, fara a cunoaste impunerile tehnologice rezultate din particularitatea conditiilor vitrege care se aplica constructiilor subterane: umiditate de peste 40%, zgomote, vibratii, temperaturi etc. putem gresi usor in apreciere.

Astfel, a compara consumurile realizate la efectuarea lucrarilor de la metrou cu un consum specific de uz general sigur este eronat si drept urmare, nu poate fi utilizat ca termen de comparatie raportat la „indicatiile” producatorilor, ce au un cadru de aplicabilitate general, ce se pun, deseori, in practica in cadrul constructiilor civile (zugraveli, placari interioare in conditii foarte favorabile si controlabile).  

Consumul de adeziv normal, indicat de un producator relevant, pentru adezivul tip C2-TE-S1 care reprezinta un adeziv flexibil (S1), cu aderenta mare (C2), fara alunecare (T), timp de lucru extins (E) este de ~6kg/mp pentru placi de forma mare si un suport suficient de plan pentru a aplica adezivul cu gletiera la inaltimea data de dinti si inclinatia gletierei. Din aceleasi considerente, este perfect justificata cresterea cantitatii de adeziv ceea ce poate insemna ca a fost necesara preluarea unor abateri de planeitate pe zonele unde s-a efectuat placarea cu granit si placi ceramice pentru nevazatori, iar pe de alta parte s-a utilizat un strat mai gros de adeziv, inclusiv un strat de nivelare initial pentru a reduce din aceste abateri si pentru a putea placa fara a utiliza metoda prin puncte, ci cu gletiera cu dinti. Utilizarea metodei de placare in pat continuu, cu gletiera cu dinti de 12mm inseamna o suprafata de contact mai mare intre placa si stratul suport ceea ce se traduce in aderenta ridicata si durabilitate a placarii, mai ales ca utilizarea unei cantitati de adeziv aplicata si pe intradosul placilor contribuie la cresterea aderentei si durabilitatea placarii, mai ales in spatii de natura celor subterane specifice metroului.

Utilizarea unor solutii pentru nevazatori este o obligatie a oricarui stat modern european, fiindca mobilitatea este o nevoie sociala de baza. Pentru facilitarea participarii la viata cotidiana publica sau doar pentru asigurarea unor necesitati individuale ale acestor persoane cu deficiente de vedere sau nevazatori, in spatiile publice se pot utiliza solutii speciale de ghidare tactila. Statiile actuale ce se afla in executie sunt prevazute cu sisteme tactile reprezentate de sortimente speciale de gresie ce fac mult mai usoara deplasarea si ghidarea in interiorul statiilor de metrou. Din punct de vedere al aplicarii, se monteaza similar, prin lipire cu adezivi flexibili, si pot forma trasee liniare sub forma unor dungi de ghidare de la intrarea pana la iesirea din statia de metrou, de-a lungul peronului sau transversal. Sistemul ofera atat ghidare, cat si avertizare, iar contrastul utilizat poate fi perceput in mod optim de catre persoanele care au doar deficiente de vedere.

Adezivii pentru mocheta si covoarele din PVC sau electroizolant se incadreaza in consumul standard indicat de producatori si acest lucru este normal pentru ca stratul suport pe care se monteaza aceste tipuri de finisare necesita conditii stricte de montaj. Astfel, pentru a monta o mocheta sau un covor din PVC, stratul suport trebuie sa fie perfect plat si nivelat, fara defecte de suprafata. Adezivul de lipire este de tip lichid, direct preparat si stratul necesar este unul subtire. Sapele autonivelante sunt des utilizate in pregatirea stratului suport pentru mochete sau covoare din PVC pentru ca permit obtinerea unui strat perfect plan si o rezistenta superioara.

Pardoseli din dale flotante pe schelet metalic reglabil sunt utilizate de regula acolo unde este necesara realizarea unei pardoseli tehnice, care sa acopere anumite canale si suprafete in care avem pozitionate diverse instalatii termice, electrice, de alimentare cu apa sau de orice alta natura, astfel incat, in orice moment sa fie posibil accesul la acestea, fara a fi nevoie sa demolam. Sunt deosebit de utile pentru ca reduc timpul de executie a interventiilor in aceste zone si nu deterioreaza finisajele, adica costuri zero cu aducerea pardoselii la starea initiala in zonele respective din statiile de metrou, fiind o cerinta specifica impusa de normele de proiectare.

Cand ne vom putea bucura de noua magistrala?

“Avand in vedere reducerea ritmului lucrarilor de catre Asocierea ASTALDI S.p.A. – FCC CONSTRUCCION SA – DELTA ACM 93 – AB CONSTRUCT S.R.L. ca urmare a neincasarii, pana in acest moment, a platii integrale a sumei castigata de aceasta in instanta in cadrul Dosarului nr. 32721/3/2014, punerea in functiune cu calatori e preconizata pentru anul 2020”, declara Mariana MICLAUS, director general Metrorex.

Tu citesti etichetele produselor pe care le folosesti in procesul de amenajare a locuintei? Ai sesizat pana acum diferente intre cantitatea de consum aproximata de producator si cantitatea reala - folosita de tine? Asteptam mesajul tau pe adresa contact@misiuneacasa.ro

*Consumul mentionat depinde si de substrat, in functie de gradul de nivelare al acestuia.

Sursa foto: http://www.metrorexm5.ro/

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Hempcrete sau Canepa-Beton – Ce este si la ce se foloseste Hempcrete sau Canepa-Beton – Ce este si la ce se foloseste
Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile
Protectia la Coroziune a Betonului Armat Protectia la Coroziune a Betonului Armat
Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese
Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have” Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have”
Piatra decorativa: Noua Colectie de la Star Stone Piatra decorativa: Noua Colectie de la Star Stone

Vezi mai multe articole