Euronavetistii, loviti de criza imobiliara

15 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Victor Sandulescu, un roman din Ramnicu-Valcea stabilit in Madrid acum patru ani, spune ca in prezent, in Spania, nu se mai construieste.
 
In Spania nu se mai construieste, spune Victor Sandulescu, un roman din Ramnicu-Valcea stabilit in Madrid acum patru ani. Victor lucreaza in constructii, la o firma cu 300 de angajati care primeste tot mai putine comenzi. „S-a construit in nestire, preturile apartamentelor au «sarit» foarte mult si acum nu se mai pot vinde, de aceea nu se mai ridica locuinte. Probleme au si firmele mari, si cele mici“, a observat Victor.
 
Sotia acestuia, Ioana, si-a dat si ea seama cat de grava este criza imobiliara: „Am fost in Romania zece zile, iar cand ne-am intors, pe 22 martie, Victor a fost nevoit sa stea acasa inca o saptamana, pentru ca firma la care lucreaza nu avea ce sa-i dea de lucru. Nu avea comenzi“.
 
Mii de case goale
 
Muncitorii din constructii care au drept de munca si de rezidenta in Spania isi pot schimba locul de munca, daca nu mai au ce lucra in constructii, spune Ioana, insa cei fara acte legale vor resimti cel mai puternic efectele crizei din imobiliare. „Nu mai sunt locuri de munca in domeniu si asta-i afecteaza pe multi romani de aici. Abia prin anul 2011 se va reechilibra piata constructiilor“, a aflat Victor.
 
Datele oficiale arata ca in Spania, in constructii, circa 100.000 de romani lucreaza cu acte in regula, iar alte 200.000 la negru. In statul iberic, constructiile masive de locuinte si preturile mari la care au ajuns acestea - fiind supraevaluate cu peste 20% conform Fondului Monetar International (FMI) - au dus la supra-incalzirea pietei, scrie agentia Reuters.
 
In plina criza financiara mondiala, acum bancile spaniole „sufla si in iaurt“ cand vine vorba de credite ipotecare, astfel ca numarul cumparatorilor de locuinte este in scadere. Drept urmare, in acest moment exista in piata spaniola mii de imobile care stau goale si al caror pret, in lipsa cererii, a inceput sa scada. De asemenea, tot mai multi spanioli prefera sa locuiasca cu chirie.
 
Astfel, dezvoltatorii imobiliari care au construit aceste locuinte nu se mai pot apuca de alte proiecte, fiind nevoiti sa-si disponibilizeze muncitorii, multi dintre ei romani. „Ne trezim din visul proprietatii si ne gasim in mijlocul unei situatii in care, pentru prima data in ultimii 10 ani, preturile scad in Spania“, a declarat Fernando Encinar, fondatorul site-ului idealista.com, care acopera domeniul imobiliar.
 
In ultima instanta, constructorii spanioli incearca sa atraga clientii cu oferte tentante si inedite, precum masini gratuite sau excursii, in incercarea de a reduce pierderile.
 
Irlanda vine din urma
 
Situatia din Spania nu este singulara in interiorul Uniunii Europene. In Irlanda, un alt stat cu probleme in sectorul ipotecar, taximetristii se plang deja ca sunt concurati puternic de muncitorii disponibilizati din constructii, care, in lipsa de altceva, s-au apucat de taximetrie.
 
Preturile locuintelor din Irlanda au scazut deja cu circa 8% numai anul trecut. Si in aceasta tara piata imobiliara este supraevaluata, specialistii considerand chiar ca s-a atins cel mai inalt grad de supraestimare din statele dezvoltate.
 
DEFICIT
 
Ne lipsesc aproape 150.000 de constructori
 
In Romania, deficitul de forta de munca in domeniul constructiilor se cifreaza intre 100.000 si 150.000 de muncitori, potrivit estimarilor oamenilor de afaceri. Necesarul de angajati pe santiere se mentine la nivelul de anul trecut, in contextul ritmurilor inalte de crestere a sectorului, spun acestia. „O serie de proiecte de birouri ce urmau sa fie finalizate la sfarsitul anului trecut au fost amanate pentru anul acesta, din cauza lipsei de forta de munca in constructii“, ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
 
Analistii cred ca economia Spaniei ar putea stagna din crestere in vara acestui an si ca rata somajului ar putea atinge 11 procente din populatie. Cei mai multi someri, conform datelor bancii spaniole BBVA, vor proveni din domeniul constructiilor.
 
In Spania, constructiile totalizeaza circa 20% in produsul intern brut (PIB) al tarii, reprezentand principalul motor al economiei, conform Reuters. In ultima decada, au fost construite peste 5 milioane de case noi in Spania, mai multe decat in Germania, Marea Britanie si Franta la un loc.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Daikin anunta achizitia grupului austriac AHT, lider in productia sistemelor comerciale de refrigerare si congelare Daikin anunta achizitia grupului austriac AHT, lider in productia sistemelor comerciale de refrigerare si congelare
Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri
Vanzarile de vopsele cresc, desi imobiliarele stagneaza Vanzarile de vopsele cresc, desi imobiliarele stagneaza
Factura la intretinere va creste din luna martie, deoarece bucurestenii vor plati si apa calda evacuata in sistemul public de canalizare Factura la intretinere va creste din luna martie, deoarece bucurestenii vor plati si apa calda evacuata in sistemul public de canalizare
In cati ani ti-ai permite cel mai scump apartament din New York? In cati ani ti-ai permite cel mai scump apartament din New York?
Sectorul constructiilor din Romania are nevoie urgenta de introducerea unor standarde moderne de lucru si este in urma la capitolul digitalizare Sectorul constructiilor din Romania are nevoie urgenta de introducerea unor standarde moderne de lucru si este in urma la capitolul digitalizare

Vezi mai multe articole