Dupa un an in care si-a suspendat activitatea investitionala in Romania din cauza crizei, un fond de investitii parte a The Rockefeller Group reintra in joc punand la bataie cateva zeci de milioane de euro.
Strategia cu care vine in Romania compania de administrare a fondurilor de investitii Europa Capital, parte a grupului Rockefeller, porneste de la ideea ca, pe de-o parte,
preturile sunt, in multe cazuri, prea ridicate si, pe de alta parte, ca proprietarii se asteapta ca piata sa isi revina la acelasi nivel ca in urma cu trei ani.
„Pur si simplu, acum nu exista suficienti bani si nici nu vor exista in viitor, pentru a impinge preturile la acele niveluri“, spune Tim Norman, cel care coordoneaza activitatea grupului Europa Capital Emerging Europe Limited in tarile aflate in curs de dezvoltare.
„Din acest motiv vom dezvolta propriile noastre proiecte, pentru ca nu vrem sa pierdem timp explicand acest punct de vedere proprietarilor si bancilor care asteapta preturi nerealiste“, mai spune Norman.
Romania si Bulgaria, in centrul atentiei
Cu un buget de 100 milioane de euro pentru investitii in regiune, Europa Capital si-a indreptat din nou atentia asupra potentialului pietei autohtone. Din nou, pentru ca in 2008 fondul de investitii a decis sa nu mai investeasca, temporar, in Romania. „Preturile erau supraevaluate si am oprit activitatea investitionala pana in urma cu aproximativ un an“, spune, pentru Capital, Tim Norman. Decizia a fost luata in timp util pentru a evita eventuale pierderi financiare.
„Mai avem de investit circa 100 de milioane de euro in regiune, dar ne concentram asupra Romaniei si Bulgariei“, a aratat Norman. Fondul a fost lansat in anul 2007 si a realizat doua investitii: un parc logistic la Turda si un depozit la Kiev. Ce anume i-a determinat sa revina? „Economia Romaniei este cu sase-noua luni in urma Occidentului, si am simtit ca o revenire ar putea avea loc in a doua jumatate a anului trecut. Dar Guvernul si comentatorii, in general, au fost putin prea optimisti si se pare ca piata isi va reveni anul acesta, desi incet. Totusi, suntem rabdatori si nu ne vom grabi sa investim“, spune managerul.
Piata rezidentiala este cea care a atras, de data aceasta, atentia investitorilor, 24 de milioane de euro fiind alocate acum investitiilor in acest sector. In total, pana acum bugetul alocat Romaniei este de 45 de milioane de euro. „Avem mai multe proiecte, in general, in sectorul 2 al Capitalei, unde vom construi apartamente pentru cumparatori cu venituri medii, in special pentru programul Prima Casa“, spune Norman.
„Vom incepe lucrarile la unul din proiecte anul acesta, pentru a-l finaliza anul viitor, iar celelalte vor fi demarate pe masura ce vom vedea o crestere a cererii“, completeaza el. Planurile sunt dezvoltate in parteneriat cu RPF Development, cei care au finalizat deja proiectul Vitan Residence. Sunt vizate si cladiri de birouri in centrul Bucurestiului, atat pentru dezvoltare, cat si proiecte finalizate, iar o investitie in retail nu este exclusa, desi acest sector este privit cu prudenta. Investitiile in proiectul logistic din apropierea Clujului continua.
Randament de 20%
„Potentialul pietei romanesti rezulta din competitia scazuta din partea investitorilor institutionali precum Europa Capital; bancile au nevoie de mai mult capital pentru a sustine imprumuturile cu probleme, iar dezvoltatorii buni vad ca acum este momentul oportun in ciclul imobiliar pentru a investi, dar majoritatea au lichiditati limitate si sunt interesati de parteneriate cu noi“, explica Tim Norman. In opinia sa, investitiile curente vor avea un randament de minimum 20% pentru Europa Capital.
Europa Capital este un manager de fonduri de investitii ce opereaza la nivel european, membru al Rockefeller Group. Din 1995, a gestionat sase fonduri implicate in 70 de tranzactii totalizand 6,5 miliarde de euro in 17 tari europene.
Lansat in 1928, Rockefeller Group este detinut de Mitsubishi Estate Co. Ltd., entitate activa pe piata imobiliara ca dezvoltator, proprietar si manager de fonduri de investitii. Rockefeller Group Investment Management, coordonatorul tuturor investitiilor, gestioneaza active ale unor terte parti de peste 610 milioane de dolari.
David Rockefeller, singurul nepot al lui John Rockefeller, fondatorul Standard Oil, are o avere estimata la 2,9 miliarde de dolari. El este capul familiei Rockefeller a carei avere ajunge, conform unor estimari, la 110 miliarde de dolari.
Sursa: Capital
Comentarii
Nu exista comentarii.