on

Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental

10 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poluarea fonica este, cu certitudine, cea mai importanta sursa de stres pentru cei mai multi dintre locuitorii marilor orase. De asemenea, poluarea fonica este si sursa aparitiei unor afectiuni variate, de la probleme auditive, la insomnii si nevroze sau chiar la hipoglicemie. Iar daca la rumoarea strazii se adauga si sunetele care razbat in locuinta din apartamentele vecine, refugiul in care ar trebui sa joace rolul de spatiu de relaxare dupa o zi de munca devine un loc de cosmar.

NC, forumist Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea problema: “Locuiesc la etajul 1, intr-un bloc la parterul caruia functioneaza un restaurant.

Pe peretele din diagonala dormitorului meu, e instalat un sistem-hota pentru evacuarea fumului/mirosului ce rezulta in urma procesului de gatire. Pe langa scurgerile de ulei pe care le produce, ventilatorul montat pe peretele exterior este foarte zgomotos (cred ca are un senzor care mareste intensitatea hotei, pentru ca, la intervale de timp, devine insuportabil si nu am nicio sansa sa pot sa stau in camera).

Ventilatorul functioneaza sapte zile pe saptamana de la ora 10 pana la ora 21.

Am facut o sesizare, dar cand a venit proprietarul pentru verificare, au redus turatia si au oprit ventilatorul (cred) pentru ca nu se mai auzea aproape nimic, doar un zgomot slab de fundal. In aceste conditii, este foarte clar ca demersurile mele de a gasi cooperare din partea lor si o rezolvare sunt din start esuate, doar ca eu trebuie sa traiesc in acest apartament si sa imi fac viata suportabila. Va rog spuneti-mi ce solutii as avea, ce lucrari se pot face si ce costuri implica acestea. Daca ati mai intalnit situatii asemanatoare si cum s-au rezolvat, orice sugestie sau recomandare ar fi utile.

Care sunt solutiile tehnice de izolare fonica la interior ce pot fi luate in considerare in cazul de fata?

"Zgomotul transmis prin peretii imobilului ar trebui sa fie rezolvat prim modalitatea de prindere pe cladire sau prin instalarea pe un suport ce nu are contact cu cladirea. Daca este zgomot aerian si acesta nu depaseste intensitatea legala atunci se poate realiza un paravan care sa devieze catre exterior zgomotul", mentioneaza VYS, forumist Misiunea Casa.

Ce prevede legislatia? Care sunt pasii legali de urmat pentru a opri sursa de poluare fonica pe care o produce agentul economic – restaurantul?

Pentru a va oferi cele mai bune sfaturi - raportate la solutiile legislative in vigoare, am apelat la ajutor specializat. In continuare, domnul Avocat Dobrescu Bogdan ne comunica cum putem aborda aceasta problema.

In cazul in care activitatile vecinilor va deranjeaza, trebuie sa stiti ca exista masuri pe care le puteti lua, astfel incat sa inceteze neplacerile create de acestea.

In acest sens, Legea 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice reglementeaza toate aceste nereguli si prevede sanctiuni de ordin contraventional.

Astfel, legea prevede ca pentru asigurarea climatului de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a activitatii economice si social-culturale si promovarea unor relatii civilizate in viata cotidiana, cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament civic, moral si responsabil, in spiritul legilor tarii si al normelor de convietuire sociala.

De asemenea, este important de retinut faptul ca tulburarea linistii locatarilor intre orele 22:00 - 8:00 si 13:00 - 14:00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora, constituie contraventie si este sanctionata potrivit dispozitiilor legale.

Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma este prevazuta, de asemenea, ca fiind o contraventie.

Aceste contraventii se sanctioneaza, potrivit legislatiei in vigoare, cu amenda in cuantum de 500 lei pana la 1.500 lei, si, totodata, in cazul repetarii contraventiilor se poate dispune masura suspendarii activitatii localului public pe o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de zile.

Astfel, in primul rand, pentru stoparea tuturor acestor incidente zgomotoase, puteti recurge la o rezolvare a situatiei pe cale amiabila. Pentru acestea, ar fi necesar sa recurgeti la anuntarea celui in cauza, printr-o notificare scrisa, in care puteti sa-i solicitati sa recurga la unele masuri prin care sa reduca zgomotele produse de aparatele, masinariile pe care acesta le detine.

De asemenea, este important sa-i aduceti la cunostinta, efectele negative pe care sunteti nevoiti sa le suportati, dar si demersurile legale pe care le puteti parcurge, in cazul in care situatia nu poate fi rezolvata pe cale amiabila.

In cazul in care nu se vor lua masuri, ori masurile luate sunt ineficiente si insuficiente, puteti apela la organele abilitate in vederea rezolvarii acestor probleme, prin tragerea la raspundere a persoanelor in cauza si aplicarea unor sanctiuni contraventionale.

In ipoteza in care, nici pe aceasta cale, zgomotele nu inceteaza sa apara, va aducem la cunostinta ca puteti intenta un proces impotriva celui care va creeaza prejudicii, solicitand obligarea acestuia atat la despagubiri de ordin moral, cat si obligarea la luarea unor masuri care sa reduca, in mod semnificativ, zgomotele produse de catre aparatele folosite in exercitarea activitatii.

Articol realizat in colaborare cu domnul Avocat Dobrescu Bogdan.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Natalia L.

13 martie, 17:25

Va multumesc pentru interventia dvs. si pentru articolul scris. Problema inca nu s-a rezolvat, treneaza din ianuarie, cu toate implicatiile si disconfortul produs - se fac presiuni si din partea asociatiei de proprietari, insa proprietarul restaurantului gaseste mereu un alt pretext sa amane lucrurile.

Rezolvarea pe cale amiabila intampina mari blocaje, se pare, cu toate ca s-au depus eforturi atat din partea mea, cat si a asociatiei (la ultima sedinta, i s-a dat un termen-limita de inca o saptamana, timp in care ar trebui sa rezolve problema, in caz de neindeplinire a acestei conditii, urmand sa i se depuna sesizare la primarie).

Stim insa cum decurg lucrurile de felul acesta si cat de mult pot trena pana la gasirea unei rezolvari; as vrea sa va adresez o intrebare in acest sens, domnule avocat Dobrescu, care ar fi demersul pe care ar trebui sa il intreprind pentru a obtine interzicerea functionarii restaurantului pana la rezolvarea problemei zgomotului? (acest mare disconfort, la care sunt expusa de luni de zile, a devenit foarte greu, aproape imposibil de suportat si proprietarul restaurantului abuzeaza grav de faptul ca nu exista o presiune din partea unor autoritati competente).


Multumesc pentru tot suportul oferit.

Alte articole

Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii
Executare silita automata pentru datornicii la intretinere Executare silita automata pentru datornicii la intretinere
Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare
Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare
Ramanem impreuna si dupa GDPR? Completeaza formularul! Ramanem impreuna si dupa GDPR? Completeaza formularul!
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021

Vezi mai multe articole