on

EVOHOME | Cel mai inteligent sistem de control al temperaturii

10 februarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Finalizarea tuturor instalatiilor casei pentru asigurarea utilitatilor: energie electrica, apa rece, apa calda menajera, energia termica pentru incalzire reprezinta momentul in care ne gandim catre etapa finala de finisare a constructiei. De cele mai multe ori finisarea interioara se realizeaza in perioada calda a anului, urmand ca, odata cu apropierea sezonului rece, sa se faca toate probele necesare pentru punerea in functiune a sistemelor de utilitati, in special a celor de preparare apa calda si incalzire. Pandemia a intensificat activitatile in spatiul virtual care presupun adoptarea unor solutii de inalta tehnologie ce permit de cele mai multe ori controlul la distanta al diferitelor procese si actiuni. Tehnologia comunicatiilor si controlul la distanta patrunde usor si in domeniul rezidential si putem discuta astazi despre solutii privind realizarea unei „case inteligente”.

 

Cand ne gandim la un sistem de casa inteligenta, ne dorim sa simplificam si sa imbunatatim confortul interior prin cat mai putine comenzi sau actiuni realizate de catre utilizator. Aceste actiuni pot fi reprezentate de simpla apasare a unui buton pentru a inchide lumina dintr-o zona, pentru modificarea regimului de incalzire, pentru pornirea sistemului de alarma etc. Mai mult, in cazul in care pot fi setate programe de functionare a sistemelor, se pot defini intervale zilnice in care anumite instalatii sa functioneze si sa nu fie nevoie de interventia utilizatorilor decat atunci cand programul regulat se schimba. Toate aceste sistem inteligente vor economisi timpul si vor mari cu siguranta gradul de confort.

 

Prin urmare, o casa inteligenta sau automatizata reprezinta un stil de viata imbunatatit, deservind nevoile fundamentale ale omului de confort, functionalitate si  siguranta. Putem defini cateva categorii de sisteme ce pot fi controlate si anume: sistemul de iluminat, sistemul de securitate, sistemul de preparare apa calda si incalzire, sistemul audio-video, sistemul de umbrire de la ferestre, alte sisteme exterioare (automatizarea portilor, irigarea in curte, sistemul de interfon si acces etc..

 

Dintre toate aceste sisteme enumerate, consideram ca cel mai important este sistemul de incalzire si/sau racire al casei pentru ca, pe langa asigurarea confortului si controlul facil al sistemului, se pot obtine economii substantiale la factura de energie. Un studiu al DECC (Departamentul pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie) a pus in evidenta faptul ca aproximativ 84% din energia consumata intr-o locuinta este pentru asigurarea incalzirii si apei calde menajere, deci aici este potentialul maxim de economisire. Restul de numai 16% este pentru iluminat, aparate electrocasnice, gatit etc. Sistemul de control permite programarea termostatelor pentru a regla automat temperatura in casa sau in fiecare camera individual, in fiecare perioada de timp a zilei, adaptat nevoilor utilizatorilor.

 

Avantajul controlului incalzirii/racirii intr-o casa inteligenta va ofera posibilitatea de a realiza setarile necesare pentru a mentine temperatura la un nivel eficient de consum si a programa ajustarea temperaturii la un nivel de confort inainte ca utilizatorul sa ajunga acasa. Este posibila monitorizarea temperaturii in anumite camere de la dispozitivele locale, atunci cand utilizatorul este prezent in casa, sau prin intermediul telefonului sau laptopului cand este plecat de acasa.

 

Unul din aceste sisteme de control al incalzirii este EVOHOME WiFi Honeywell Home de la Resideo, un sistem sofisticat de automatizare ce ofera posibilitatea de a controla temperatura din fiecare zona, local sau de la distanta pentru intreaga casa. Este disponibil ca unitate fixa sau mobila si poate controla pana la 12 zone de temperatura, fiecare cu propriul program. Controlerul este echipat cu sistem de comunicatie wireless radio-frecventa si wi-fi, putand functiona prin setare directa pe ecranul tactil sau de pe telefonul mobil prin conectarea la internet, aplicatie disponibila pentru sistem Android sau IOS.

 

Noul EVOHOME WiFi Honeywell Home de la Resideo este proiectat ca o solutie universala ce include compatibilitatea cu centralele pe gaz, centralele electrice, cazanele pe combustibil lichid, pompele de caldura (inclusiv comutarea pe sezonul de vara cand  pompa de caldura poate functiona in regim de racire), cazanele pe peleti, de asemenea cu sistemele de incalzire urbana centralizata (centrala de bloc sau de cvartal, termoficare etc.).

 

Spunem noul EVOHOME pentru ca incepand din acest an (2021) este comercializat in toata Europa cu o versiune noua de software, un meniu nou, un nou receptor pentru controlul centralei termice (sau pompei de caldura) si beneficiaza de o gama mai larga de parametri setabili.

 

            Principalele caracteristici ale controlerului EVOHOME

  • Ecran color cu dimensiuni mari cu actionare de tip „touch-screen” ce permite citirea usoara a informatiilor afisate pe ecran si iluminare de fundal;
  • Algoritm de functionare inteligent TPI (Timp – Proportional – Integral), care asigura temperaturi constante in camere, deci confort termic sporit (fara fluctuatiile tipice termostatelor cu histerezis) si un consum mai mic de combustibil cu circa 10% fata de termostatele cu histerezis;
  • Design modern;
  • Conectarea simpla la internet prin wi-fi ce reduce timpul de instalare;
  • Tehnologie radio frecventa fiabila si verificata, ideal pentru locuinte;
  • Raza de actiune de 50m in spatiu deschis si 30m in interiorul cladirilor amenajate;
  • Functii de timp, programul se poate seta zilnic sau saptamanal;
  • Permite setarea a sase (6) programe zilnice diferite pentru fiecare zona;
  • Oprire sistem de incalzire sau trecere in regim economic de pe controller sau aplicatie mobila cu o simpla apasare pe ecran.

 

Sistemul acopera pana la 12 zone de incalzire a locuintelor, complet wireless, este simplu de instalat si usor de gestionat local sau de la distanta prin intermediul aplicatiei Total Connect Comfort. Controlul si comunicatia cu centrala termica sau pompa de caldura este asigurata de noul modul (receptor/releu) wireless BDR91T sau de modulul wireles R8810 pentru cazane/centrale cu protocol de comunicare OpenTherm. Acestea controleaza echipamentul atunci cand exista o cerere de caldura sau racire dintr-o zona individuala si sunt compatibile cu o gama larga de surse si echipamente:

  • cazan pe gaz on/off, pompa de circulatie, vana de zona;
  • cazan OpenTherm modulant;
  • pompa de caldura;
  • cazan pe peleti;
  • cazan pe combustibil lichid.

 

 

Pentru controlul fiecarui calorifer (radiator) este necesara utilizarea capetelor termostatate wireless HR92 (cu afisaj digital) sau HR91, putand astfel gestiona fiecare zona independent. Cele doua tipuri de capete termostatate au senzor de temperatura incorporat si comunica bidirectional cu EvoHome. Sunt prevazute cu 2 baterii alcaline AA, au racord filetat M30 x 1,5 si se pot utiliza pe majoritatea robinetilor termostatici fara vreo adaptare (Honeywell Home, Heimeier, Oventrop,  siemens, RBM, Tiemme) iar pentru alte tipuri de robineti (Caleffi, Giancomini, Herz) pot fi folosite adaptoare.

 

Un sistem de incalzire poate avea o arhitectura unitara, de exemplu doar calorifere (radiatoare) sau doar incalzire prin pardoseala, sau poate fi de tip mixt, un etaj cu pardoseala, altul cu calorifere. Pentru varianta existentei unui sistem de incalzire prin pardoseala, controlul sistemului poate fi facut pentru 5 zone de temperatura in mod individual in varianta standard (controler HCC80) sau pana la 8 zone prin adaugarea extensiei HCS80. HCC80 asigura:

  • o comunicare continua bidirectionala cu controllerul Evohome
  • compatibilitate pentru incalzire si racire
  • controlul a pana la 8 zone (cu HCS80) si 3 actuatoare termice pentru fiecare zona
  • controlul integrat al pompei

 

Controlerul wireless Honeywell Home HCC80 permite monitorizarea inteligenta si posibilitatea controlului individual al temperaturii pe fiecare camera a sistemului de incalzire in pardoseala. Modul de comunicatie cu Evohome este wireless prin RF (radio frecventa) si este echipat cu o antena externa HRA80. Poate functiona impreuna cu actuatoarele MT4-230 si cu termostatele de zona T8RF sau DTS92. Este necesara asigurarea unei surse de alimentare de 220 V pentru controler.

 

Exista posibilitatea ca in unele camere ce au o suprafata mai mare sa fie montate mai multe calorifere, motiv pentru care va fi necesara prezenta unui termostat de camera ca senzor de temperatura. Pentru aceste cazuri sau pentru situatia in care caloriferul este acoperit de masca si/sau incastrat in nisa, dar si pentru zonele de incalzire prin pardoseala, avem doua optiuni ca senzori de temperatura: termostatele digitale wireless DTS92 si T87RF. Acestea masoara temperatura camerei  si comunica continuu bidirectional cu controllerul Evohome. Se pot monta pe perete in cazul T87RF sau aseza direct pe orice suprafata orizontala in cazul variantei DTS92. Termostatele sunt prevazute cu 2 baterii alcaline AA cu durata medie de viata 2 ani.

 

Fiind un dispozitiv smart, EVOHOME permite controlul utilizatorului atat de la fata locului cat si de la distanta. Controlul de la distanta este disponibil prin intermediul aplicatiei Total Connect Comfort unde putem vedea permanent, pentru toate zonele prestabilite, temperatura masurata (reala) din incapere si temperatura setata (temperatura tinta) si, evident, putem modifica temperaturile setate.

 

Asadar, in varianta noua (2021) EVOHOME este prevazut cu noi functii,  integrate, care sunt atat in beneficiul instalatorilor, cat si al consumatorilor:

  • Proiectat cu gandul la viitor, pentru generatiile urmatoare constiente de importanta protejarii mediului – solutia universala de zonare este compatibila acum cu pompe de caldura
  • Compatibilitate extinsa cu alte sisteme de incalzire – dincolo de pompele de caldura, Evohome poate fi asociat si cazanelor/centralelor clasice sau moderne in condensatie sau cazanelor pe peleti;
  • Confort maxim in orice camera, in orice anotimp, incluzand acum si o functie de racire pentru pompele de caldura – Evohome mentine o temperatura confortabila atat iarna, cat si vara in fiecare zona in parte ;
  • Performanta imbunatatita a cazanului prin intermediul unei tehnologii brevetate – tehnologia Advanced Load Scaling™ (dozare inteligenta putere cazan)  limiteaza atingerea unor temperaturi ridicate ale agentului termic din cazan, permitand functionarea eficienta a acestuia. Aici este inclus si economizorul pentru vreme calda, respectiv functia de oprire a cazanului cand vremea este calda, in perioada de tranzitie dintre sezonul rece si cel cald;
  • Control inteligent in functie de vreme – control mai bun al confortului in zonele create si gestionarea eficienta a consumului de energie, in functie de temperaturile exterioare si cele interioare. Include o functie care invata necesarul de caldura al fiecarei camere.

 

Instalarea unui sistem de control si automatizare a temperaturii, in totalitate wireless (fara a trage vreun cablu de comunicatie prin casa ceea ce il face usor de implementat in orice moment), va ofera confort si va economiseste banii la factura de utilitati… este DOVEDIT ! EVOHOME WiFi de la Resideo este singurul sistem inteligent de zonare de care aveti nevoie, simplu si eficient!

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Semineul Electric – avantaje si dezavantaje Semineul Electric – avantaje si dezavantaje
Cei 10 pasi de la vis, la realitatea livingului scaldat in caldura propriului tau semineu! Cei 10 pasi de la vis, la realitatea livingului scaldat in caldura propriului tau semineu!
Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?
Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi? Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi?
Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta
Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti

Vezi mai multe articole