Datorii la intretinere

Executare silita automata pentru datornicii la intretinere

28 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Datoriile la intretinere neplatite timp de mai multe luni pot aduce de acum executarea silita automata a datornicilor. Potrivit legii 225/ 2016, un rau-platnic poate ramane fara bunurile din casa sau chiar fara locuinta, daca asociatia de locatari considera ca nu se poate ajunge altfel la recuperarea restantelor.

Legea mai sus amintita, pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat deja in vigoare. La articolul 42 a fost adaugat un alineat care spune ca „factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu”, ceea ce inseamna ca un datornic poate fi executat silit, fara a mai fi chemat in instanta, scrie libertatea.ro.

In plus, legea este inca si mai aspra cu rau-platnicii. Acestia nu mai au la dispozitie 20 de zile pentru a achita factura restanta, ci numai 15. Modificarea a fost adaugata tot in articolul 42, dar la alineatul 9: „Factura pentru serviciile furnizate/ prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/ prestate in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data emiterii facturii”.

Citeste si: O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari

Sursa citata sustine ca la acest capitol legea are o oarecare vulnerabilitate, deoarece sunt putine asociatiile de proprietari care afiseaza intretinerea pana pe data de 15 a fiecarei luni.  Astfel, proprietarii in pericol de a fi executati silit pot contesta procedura, la fel ca si costurile facturii, in cazul in care considera ca ar fi prea ridicate.

Dezvoltatorii sunt obligati sa puna apometre

„La proiectarea si realizarea imobilelor condominiale, indiferent de destinatie, racordate la retelele publice de distributie, este obligatorie dotarea acestora cu sisteme de masurare-inregistrare a consumurilor atat pentru intregul imobil, cat si pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie din imobil, in vederea asigurarii conditiilor pentru individualizarea consumurilor si incheierea unor contracte individuale”, se arata la alineatul 7 din art. 42.

Sursa foto: a1.ro

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Cristian Oniceanu

06 decembrie, 21:29

Geaba pui comentariu ca nu apare

Cristian Oniceanu

02 decembrie, 16:03

O noua prostie care nu tine cont de realitate. Executarea silita actioneaza numai asupra persoanei cu care ai contrect, deci in cazul asociatiilor numai asupara asociatiei si nu asupra restantierilor. Conform art. 603 din Codul de procedura Civila alin. (1) Executarea silita se efectueaza prin:
1. urmarirea bunurilor mobile si imobile ale debitorului sau apartinând tertilor tinuti sa raspunda, în conditiile legii, pentru obligatiile debitorului, în scopul îndestularii creditorilor;

In aceasta situatie executarea silita are loc asupra bunurilor asociatiei si nu poate actiona asupra banilor din contul asociatiei deoarece in cont se afla sume de bani apartinand membrilor asociatiei si nu ai asociatiei. Astfel se pot executa nukai bunurile apartinand asociatiei interfon, supraveghere video, maturi, lopeti, etc. Banii din cont sunt proprietate individuala apartinand atat celor buni platnici cat si restantieriloe. Cine stabileste care sunt tertii care sunt tinuti sa raspunda de obligatiile debitorului (asociatia) fara o hotarare judecatoreasca in acest sens. Ce se intampla daca banii au fost delapidati si nu sunt restantieri.

Mircea

02 decembrie, 11:46

Nu, domnilor, nu ati inteles ce scrie in lege ! Nu datornicii sunt executati, ci asociatiile de proprietari ! Factura regiei care furnizeaza servicii devine executorie , executorie pentru ASOCIATIE , nu pentru datornicul respectiv. Asociatia, daca are un proprietar , este nevoita sa-l actioneze in instanta , dureaza 1-2 ani, cu toata procedura obisnuita. Insa regia , REGIA domnilor !, nu asteapta! orice factura a ei care nu este onorata in, retineti, 15 ZILE DE LA EMITERE, devine executorie, blocheaza si executa contul asociatiei! Legea asta, daca nu va fi contestata de cineva, va bloca rapid toate asociatiile proprietari. Asa grozavie - factura sa fie executorie, fara instante judecatoresti - nu cred ca exista nici in Burkina Faso!

Aceasta lege a fost bagata in parlament pe sub masa de 4 pededisti, in frunte cu Iulian Iancu.

Alte articole

Misiunea Casa va invita in weekend la cel mai mare targ de amenajari interioare, exterioare si mobilier din Moldova Misiunea Casa va invita in weekend la cel mai mare targ de amenajari interioare, exterioare si mobilier din Moldova
Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie
Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental
Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate
Misiunea Casa Noua, episodul 1: creditul ipotecar Misiunea Casa Noua, episodul 1: creditul ipotecar
Evaluarea locuintei: cum se realizeaza in mod corect Evaluarea locuintei: cum se realizeaza in mod corect

Vezi mai multe articole