Experientele de cosmar ale unor proprietari de apartamente noi

29 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Blocurile vechi, "Ceausiste", sunt criticate de multi pentru spatiul ingust al apartamentelor, igrasie, conductele infundate, terasele subrede prin care patrunde ploaia si subsolurile inundate. Romanii au visat, dupa 1990, la o locuinta moderna, civilizata, asa ca fac eforturi uriase, din punct de vedere financiar, pentru a se muta intr-un bloc nou. O garsoniera costa 82.000 de euro intr-un asemenea bloc cu pretentii occidentale. Dar sunt cazuri in care locatarii noilor apartamente constata ca ansamblurile de locuinte abia date in
folosinta au aceleasi defecte ca si cele ridicate pana in 1989, iar calitateaindoielnica a acestor constructii este revoltatoare daca tinem cont de sumele uriase platite de noii lor proprietari. Am descoperit doua exemple in acest sens, ambele din Bucuresti: un bloc de pe Aleea Mostistea si altul de pe soseaua Vitan-Barzesti.
 
Blocurile au fost realizate de firme private care au promis viitorilor locatari, in pliantele prezentate la incheierea contractului, raiul pe Pamant. Dar cand s-au mutat acolo oamenii au constatat ca raiul s-a transformat in iad: caloriferele curg, celor de la ultimul etaj le "ploua" in casa, atunci cand ploua si afara, apa rece nu ajunge pana la etajele superioare ale blocului, din cauza unor instalatii nefinalizate, asa ca locatarii se spala doar noaptea, cand presiunea din conducte e mai mare, lifturile se strica des. La randul lor, proprietarii din Vitan-Barzesti s-au mutat in blocul care e inca in santier, inconjurat de noroi si mormane de gunoi. In replica, dezvoltatorii imobiliari dau vina pe locatari, pentru defectiunile aparute in apartamentele lor sau promit ca vor remedia toate problemele. Unii locatari au ajuns pana acolo incat vor sa renunte la noile case si sa le vanda, iar altii vor sa dea constructorul in judecata.
 
Cand s-a topit zapada in februarie, burlanele pline cu gheata s-au prabusit pentru ca nu au fost bine prinse. Dupa cinci luni, sunt reparate doar o parte, restul atarna schioape si acum pe cladire. Cand ploua afara, celor de la ultimul etaj le picura in casa. Unii s-au trezit noaptea stropiti. La robinete insa nu au avut apa rece cateva luni bune din cauza unui racord subdimensionat, asa ca cei de la etajele superioare faceau baie la miezul noptii.
Datele de mai sus nu se refera la un bloc construit in urma cu 30-40 de ani, ci la unul care a fost dat in folosinta abia anul trecut. Se afla pe Aleea Mostistea, in sectorul 3 al Capitalei, si a devenit un cosmar pentru locatarii care au platit doar pe o garsoniera 82.000 de euro. "Nu observasem cand am cumparat, dupa aia am vazut: caloriferul a fost pus aiurea si din cauza asta nu se mai deschidea usa de la balcon. Asa ca muncitorii au indoit teava, ca sa intre. Mi-au zis niste mesteri ca se poate remedia", ne-a prezentat P.N. o defectiune din casa sa, care, pe langa celelalte, pare minora. "Prima oara cand am facut dus, curgea apa pe langa cabina de dus si pe dedesubt. Nu era izolata cu silicon. Am facut singur asta. Apoi, chiuveta curgea, caloriferul curgea – caloriferul din baie curge si acum", se destainuie locatarul. De altfel, chiar in timp ce ne aflam noi acolo, pe P.N. il vizita o echipa de instalatori: aveau de reparat o teava in bucatarie.
 
Bucuresteanul imi spune ca a trecut si prin momente mai grele de cand s-a mutat in acest bloc. "A fost cumplit. La ora sase, noi nu aveam apa sa ne spalam. Dar nici macar un fir nu curgea. Incepea pe la zece sa picure, apoi tot mai mult. si ajungeam sa facem baie la 12 noaptea. Da-i cu reclamatii peste reclamatii. Constructorul spunea ca nu e vina lui", isi aminteste el.
Presedinta asociatiei de proprietari, Ioana Rusu, este si mai vehementa. Imi destainuie ca se pregateste sa-l dea in judecata pe dezvoltatorul imobiliar. Apoi enumera alte probleme. "Usa de la intrare au pus-o locatarii, a costat 80 si ceva de milioane. Inainte, cand ploua, toata apa intra in scara. Firele electrice de la contoare stau in apa, montate aiurea. Un loc de parcare a costat 13.500 de euro, dar e in apa de asta toamna. Eu am cumparat un loc de parcare, dar nu il folosesc, nu pot sa bag masina in asa-zisul garaj", explica ea in timp ce ne plimba prin tot blocul sa ne arate defectiunile.
 
"Inginerii m-au sfatuit sa ma mut"
Deoarece ghena de gunoi a fost facuta de mantuiala, locatarii arunca resturile in cateva pubele bagate in gardul casei vecine cu blocul. "Initial erau chiar pe aleea de intrare in bloc. Era dezastru, calcam pe gunoaie cand se revarsau. Acum, vecinul ne-a amenintat ca ne mai lasa cateva luni cu pubelele in gardul lui. Constructorul promite ca o sa faca totusi o ghena", povesteste Ioana Rusu. Dar optimismul sau e moderat. "Eu cred ca la noi asa moare. Inginerii care au lucrat aici m-au sfatuit sa ma mut. Sa stiti ca am gasit sa vand, imi scot banii", afirma presedintele asociatiei de proprietari.
De altfel, Ioana Rusu e mai degraba liderul informal al locatarilor, pentru ca asociatia nu are inca personalitate juridica. "Dosarul a fost respins de doua ori, pe motiv ca nu am avea toate actele. Banuim ca s-a umblat prin documente. Noi platim acum utilitatile, dar nu stim pe ce baza. Primim chitante, dar pana de curand nu erau stampilate, ca nu era legal", s-a plans o locatara de la etajul al doilea.
Din pacate, in ciuda insistentelor, nici un reprezentant al constructorului, societatea Forest Construct, nu a dorit sa discute cu noi. De fiecare data ni s-au cerut doar datele de contact, cu promisiunea ca vom fi cautati de cineva din conducerea firmei. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.
 
Spatiul verde inca nu e gata
Un alt cartier de blocuri finalizat recent si in care noii proprietari au intampinat probleme este Confort Park, situat pe soseaua Vitan-Barzesti, in Bucuresti. Prima nemultumire a locatarilor a fost legata de faptul ca s-au mutat in case inainte ca blocurile sa fie finalizate, desi se depasise data de predare a locuintelor. "Conform contractului, blocul ar fi trebuit sa fie gata in noiembrie 2007, insa mai multi proprietari am constatat ca acea data facea referire doar la apartament in sine, si nu la bloc in ansamblu. Scara interioara nu era gata, practic era doar ciment fara gresie, iar exteriorul era acoperit de schele. Am vecini care s-au mutat in decembrie si electricitatea a cazut intr-o seara si au ramas in bezna si fara caldura in plina iarna. Apoi, tevile s-au spart din cauza frigului. Cand, pe 24 decembrie, mi-am carat mobila, in complex era noroi si erau conditii de santier", ne-a declarat Istvan Korosy, care a realizat chiar un blog despre cum e sa locuiesti in acest complex.
 
 
Directorul de marketing al dezvoltatorului Pro Confort, Sorin Ionescu, recunoaste ca proprietarii s-au mutat inainte de finalizarea santierului, dar afirma ca in acest fel le-a facut, de fapt, un bine. "Noi le-am creat o facilitate, aceea de a le da cheia la casa inainte de termen. Ne-am gandit ca oamenii stau cu chirie sau trebuie sa paraseasca vechile lor apartamente si atunci le-am permis intrarea inainte", e opinia acestuia.
Intre timp, cartierul a fost finalizat si predat. Dar la sase luni de cand s-au mutat primii locatari, terenul pe care ar trebui sa fie spatiul verde a ramas doar o bucata de pamant pe care zac gunoaie si resturi de pe santier. Dezvoltatorul face insa promisiuni spectaculoase. "Noi vom amenaja aici mai mult decat ne-am angajat initial. Va fi un loc de joaca pentru copii, va fi o cascada, vor fi pomi. Totul va fi gata in maximum doua saptamani", a mentionat Sorin Ionescu.
 
Gunoi in scara
Ajuns in complex, iti atrage atentia scara a doua de la primul bloc. Parterul este efectiv inundat de gunoaie si de un miros oribil. Locatarii afirma ca de vina ar fi ghena montata prost. "Ghena de gunoi este de o calitate indoielnica si s-a decis nefolosirea ei pentru ca gunoiul se blocheaza din cauza imbinarilor proaste la etajul 5", a sustinut un proprietar. Directorul de marketing afirma ca nu are nici o vina constructorul, ci locatarii. In viziunea lui, ghena e cat se poate de buna, doar oamenii sunt necivilizati. "S-a infundat cu cartoane de la cutiile in care si-au adus mobila. Problema tine exclusiv de gradul de civilizatie al oamenilor, care arunca resturile aiurea. Noi mai avem si pubele exterioare", precizeaza managerul.
O alta nemultumire se refera la faptul ca liftul abia montat functioneaza din doua in doua zile. Locatarii afirma ca de vina sunt muncitorii, dar si vecinii lor care cara materiale de constructie. Reprezentantul Pro Confort recunoaste ca exista o problema cu lifturile, dar ii scoate pe muncitori din schema. "Vecinii cara nisip si mobila. Unii au luat locuintele cu finisajele in regie proprie si aduc singuri materialele. Noi am reparat lifturile de fiecare data, desi nu e vina noastra", a raspuns Sorin Ionescu.
 
 
In fine, nici proprietarii din Confort Park nu au scapat de inundatii. "Chiar vecinul de langa mine si cel de sub mine au reusit sa fie inundati, respectiv sa inunde la prima folosire a cazii de baie, pentru ca aceasta fusese imbinata prost la evacuare", afirma Istvan Korosy.
Sorin Ionescu isi disculpa din nou firma. "Inundatiile sunt din vina locatarilor, care au facut modificari in case fara sa ne anunte sau sa tina cont de ceilalti. Ce s-a stricat din partea noastra am reparat". Directorul de marketing a declarat ca a fost chiar foarte intelegator cu proprietarii si le-a asigurat nenumarate facilitati: "De exemplu, lumina la comun o platim noi pe jumatate. Apoi, am reparat pe banii nostri chiar si cand nu era vina noastra".
 
"Picura, nu curge cu galeata"
Romanii suporta multe, chiar si atunci cand dreptatea e de partea lor. Acelasi P.N., care mi-a relatat multe dintre problemele cu care se confrunta blocul construit de Forest Construct, a incercat la inceputul discutiei, dar si la finalul acesteia, sa ma convinga ca lucrurile nu stau chiar atat de prost. "Eu nu cred ca sunt probleme atat de grave. Ce, la dumneavoastra acasa linia la faianta e dreapta?", m-a intrebat retoric. Discutand despre faptul ca unora dintre locatari le ploua in casa, bucuresteanul imi taie vorba: "Picura, nu curge cu galeata. Asta-i peste tot. La cel mai mare constructor din lume tot se mai intampla din astea".
De asemenea, nu toti locatarii din complexul Confort Park au nemultumiri. Ba chiar unii, desi recunosc ca au avut probleme cand s-au mutat aici, considera ca defectiunile sunt inerente. "Fiecare cu moftul lui. Constructorul le-a facut pe rand pe toate. Eu m-am mutat aici din ianuarie. Tevile mi-au curs si mie, dar asa se intampla cand pui ceva nou. In ce alt loc nu mai curge o teava cand e noua?", mi-a declarat o femeie, dupa care a disparut in lift pentru a evita alta discutie.
De altfel, faptul ca romanii sunt "intelegatori" pe banii lor o dovedeste si o statistica uimitoare de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, institutie care primeste reclamatii privind nerespectarea clauzelor din contractele dintre constructori si proprietari. "Anul acesta nu s-a depus nici o plangere. Anul trecut a fost una singura. O persoana reclama ca a platit pentru un apartament, dar nu s-a mai construit blocul. Sesizarea s-a rezolvat in favoarea consumatorului, in sensul ca a primit o locuinta in alt complex al dezvoltatorului", a precizat Irina Dinu, din cadrul Biroului de presa al Autoritatii.
 
Nereguli peste nereguli
Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a aplicat, numai in primele doua trimestre ale acestui an, amenzi de circa 1,2 miliarde lei constructorilor de ansambluri rezidentiale noi care nu au respectat normele de constructie. "Totodata, au fost dispuse masuri de oprire a lucrarilor, neautorizarea continuarii lucrarilor ajunse in faze determinante, dispunerea efectuarii de expertize si refacerea lucrarilor", se arata intr-un raspuns pe care l-am primit de la ISC.
Cele mai dese nereguli constatate de inspectori se refera la "nerespectarea documentatiei de executie, incalcarea prevederilor din reglementarile tehnice referitoare la cerintele constructiei, neparticiparea proiectantului la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante pentru calitatea constructiei, lucrarile nefinalizate la data convocarii, nerespectarea conditiilor specifice privind aprovizionarea, manipularea si depozitarea materialelor ce urmeaza a fi puse in opera", potrivit Inspectoratului de Stat in Constructii.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ANL construieste 500 de locuinte in Suceava ANL construieste 500 de locuinte in Suceava
STAR STONE extinde gama de produse premium STAR STONE extinde gama de produse premium
Piata imobiliara, blocata pe fond emotional - 6 Martie 2009 Piata imobiliara, blocata pe fond emotional - 6 Martie 2009
Pedepsele pentru infractiunile de la bloc Pedepsele pentru infractiunile de la bloc
Blocaj pe piata imobiliara a Capitalei Blocaj pe piata imobiliara a Capitalei
Cartier rezidential, in pregatire pe Soseaua Viilor Cartier rezidential, in pregatire pe Soseaua Viilor

Vezi mai multe articole