on

Expertii fac previziuni sumbre: “Acum vor fi pagube mult mai mari la un cutremur ca in ‘77”

07 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La finalul saptamanii trecute, o alerta falsa a semanat panica in randul mai multor romani utilizatori ai unei aplicatii mobile, care ar fi in stare sa anunte un cutremur inainte de propagarea acestuia.

Din fericire, a fost vorba doar de o eroare, insa teama de un seism devastator a incoltit din nou in sufletele celor care au trait sau au auzit cu lux de amanunte cum au stat lucrurile in urma cu 40 de ani, la cutremurul din 1977.

Partea mai putin placut de aflat este, dupa atata timp, tara noastra este parca si mai nepregatita sa faca fata unei noi catastrofe naturale. Reprezentantii Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier considera ca, in cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, pagubele vor fi mult mai insemnate.

"La 40 de ani de la cutremuratorul dezastru din 1977, un eveniment similar ne va duce exact in aceeasi situatie. Mii de victime au fost atunci, tot mii de victime probabile vor exista si atunci cand situatia se va repeta. Pagubele materiale vor fi cu siguranta cu mult mai mari. Autoritatile au demonstrat ca nu sunt capabile sa gestioneze un eveniment de mici dimensiuni, cum a fost cazul 'Colectiv', atunci ce asteptari sa avem in caz de cutremur? Statistica arata ca un seism major este iminent si nu se pune problema in termeni de: 'daca vine', ci mai ales in: 'cand va veni'", se arata intr-un comunicat al Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier, asociatie profesionala reprezentativa a specialistilor in constructii, cu peste 1.000 de membri diriginti de santier.

Specialistii sustin ca multe dintre cladirile avariate in 1977 si care prezentau pericol de prabusire, nu au fost consolidate decat cu glet si tencuiala, care doar ascund si nu rezolva adevaratele probleme. Aceasta chiar daca unele au fost chiar si “impodobite” cu bulina rosie. Mai mult, orice cladire construita inainte de 1940 nu mai corespunde standardelor actuale si se pot prabusi in timpul unui seism de mari proportii.

"Faptul ca o cladire construita la inceputul secolului trecut nu se afla pe lista celor cu 'bulina rosie' nu inseamna ca nu prezinta risc, ci mai degraba este probabil sa nu fi fost expertizata vreodata. Legislatia actuală face aproape imposibila consolidarea cladirilor care detin statutul de monument istoric. Cea mai mare parte dintre acestea prezinta risc seismic, iar procesul de autorizare este extrem de dificil, in timp ce autoritățile nu fac decat sa puna piedici dincolo de limitele legii", spune presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier, ing. Cezar Petre.

Un alt pericol este reprezentat de aparitia in ultimii 25 de ani a mai multor blocuri de locuinte construite in regie proprie, fara consultarea unor specialisti, ci doar cu raspunderea asumata a investitorilor.

"Cartile tehnice, documentele care atesta calitatea, sunt ca si inexistente, iar investitorii ocolesc specialistii deoarece calitatea costa. In constructii se fac 'operatii pe cord deschis', pentru ca avem imobile cu importanta si riscuri deosebite, care nu au cunoscut in faza de executie ochiul unui specialist. Oricine a putut intra in 'sala de operatii', deoarece statul nu a reusit sa se impuna in fata investitiilor facute iresponsabil. Mai mult, chiar si in cazul lucrarilor publice au fost acceptate companii care nu au avut macar un singur specialist angajat. Birocratia excesiva a luat locul verificarilor reale de pe teren, autoritatile acoperindu-se de hartii, in loc sa gaseasca solutii pentru parasirea cercului vicios al constructiilor prost executate", au mai sustinut membrii CTDS, citati de Agerpress.

Doar 10% din fondurile pentru reabilitare au fost accesate

In pofida faptului ca fragilitatea multor cladiri din Romania este binecunoscuta, Statul nu poate lua masuri de consolidare. Explicatia oferita de Guvern, prin vocea vice-premierului Sevil Shhaideh, a fost aceea ca lucrarile sunt ingreunate de disponibilitatea locatarilor de a se muta pe durata operatiunilor:

“Ministerul Dezvoltarii aloca sume considerabile pentru autoritatile locale in vederea consolidarii blocurilor cu risc seismic, dar gradul de absorbtie nu depaseste 10% din suma alocata. Din cauza refuzului proprietarilor de a pleca din imobile pe durata lucrarilor de consolidare, acestea sunt foarte mult ingreunate. Este destul de complicat sa faci o lucrare de consolidare, mai ales pe interiorul cladirii, cu locatarii in imobil”.

Vicepremierul a adaugat ca anul acesta sunt alocate 25 de milioane de lei pentru finantarea cladirilor cu risc seismic: "Asteptam solicitarile autoritatilor locale pentru a le finanta in vederea consolidarii".

Sursa foto

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii
Piata imobiliara: metamorfoza de dupa aparitia masiva a centrelor comerciale Piata imobiliara: metamorfoza de dupa aparitia masiva a centrelor comerciale
Evaluarea locuintei: cum se realizeaza in mod corect Evaluarea locuintei: cum se realizeaza in mod corect
Mutatul intr-o alta casa: 6 sfaturi care te vor ajuta sa impachetezi in doar doua zile toate lucrurile Mutatul intr-o alta casa: 6 sfaturi care te vor ajuta sa impachetezi in doar doua zile toate lucrurile
Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate
Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov

Vezi mai multe articole