Din cauza preturilor piperate pe piata locuintelor, creste cererea pentru spatiile locative tot mai restranse .
Scumpirea periodica a locuintelor este o realitate verificata de la an la an. Pe de alta parte, veniturile celor mai multi romani se majoreaza cu viteza melcului. Desi din ce in ce mai dificila, nevoia de achizitionare a unei case ramane una fundamentala, astfel ca o adaptare rapida la conditiile pietei devine un imperativ. Solicitarea unor suprafete locuibile din ce in ce mai reduse este solutia la care apeleaza cu predilectie cumparatorii cu un buget limitat.
Cele mai mici unitati locative - garsonierele si apartamentele de doua camere - sunt preferate in proportie de 65% de catre reprezentantii clasei cu venituri medii si usor peste medie. Conform unui studiu Atisreal, doar 30% din potentialii cumparatori se indreapta spre apartamente de trei camere, in timp ce interesul pentru patru camere sau chiar mai mult este inca si mai scazut: 5%.
"Puterea de cumparare si pretul pe metrul patrat influenteaza direct suprafata unitatii locative si tipul de finisaje", subliniaza Ioana Momiceanu, managing director Atisreal. In acelasi timp, Claudia Dascalescu, Senior Consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox, arata ca cererea ridicata pe acest segment se explica „si prin existenta unui segment din ce in ce mai mare de investitori care doresc sa-si plaseze capitalul in astfel de locuinte, care le permit o valorificare mult mai mare a investitiilor".
De altfel, precizeaza Momiceanu, unul dintre cele mai semnificative trenduri vizibile pe piata rezidentiala consta in faptul ca developerii incearca sa implementeze o politica de costuri cat mai eficienta.
Aceasta strategie este menita sa raspunda trasaturilor specifice clasei medii, venitul scazut fiind cea mai pregnanta trasatura.
In acest context, suprafetele tintite de aceasta categorie de populatie sunt cuprinse intre 60 si 90 de metri patrati per unitate locativa. Din punctul de vedere al preturilor, reprezentantii acestui segment-tinta cauta in general locuinte sub 1.800 euro pe metru patrat, potrivit datelor Atisreal. 25.000 de unitati – necesarul
de locuinte in Capitala
In prezent, necesarul de locuinte la nivelul Capitalei este unul semnificativ. Desi admite ca o statistica exacta depinde de o serie de variabile, Sorin Lacusta, directorul departamentului de proiecte rezidentiale in cadrul Regatta, estimeaza o cerere totala de minimum 25.000 de unitati locative. Din aceasta valoare, circa 80% este generata de populatia cu venituri medii si peste medie.
Cumparatorii cer, developerii raspund
Date fiind actualele conditii ale pietei, estimeaza Claudia Dascalescu, proiectele adresate clasei medii (cele mai numeroase de pe piata) vor propune apartamente cu suprafete utile reduse. La randul sau, Violeta Lungu, directorul de relatii publice si comunicare al Euroest, estimeaza ca, pe piata rezidentiala romaneasca, lucrurile vor evolua exact ca in tarile din vestul Europei: unitatile locative mici vor fi produsul destinat cu predilectie celor cu venituri medii. „Suprafetele mari vor ramane in viitor apanajul luxului, dar si locatia va avea o pondere foarte importanta in structura pretului", adauga reprezentanta Euroest.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.