Furnizorii de gaze naturale si electricitate, care au facut in ultima vreme numeroase presiuni pentru cresterea pretului la utilitati, vor obtine de la 1 iulie majorari tarifare, dar nu la nivelul solicitat. Potrivit autoritatilor, facturile la energie vor fi mai ridicate cu 5-10%, iar cele la gaz cu 10-20%. BNR atrage insa atentia ca doar cresteri mai mici vor pastra inflatia pe panta descendenta.
Facturile la energie electrica vor creste cu 5-10% de luna viitoare. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), tarifele in urcare sunt cauzate de depasirea cotei de noxe emise de unii producatori, care provoaca cresteri ale costurilor. Procentul va fi anuntat dupa incheierea analizei ANRE. Pretul energiei electrice livrate populatiei a fost modificat ultima oara pe 1 aprilie 2007, cu 3,95%. In ceea ce priveste costul gazelor naturale, desi principalii furnizori –E.On Gaz si Distrigaz Sud - au cerut majorari de la 1 iulie intre 22-24%, ANRE a anuntat ca operatorii vor fi dezamagiti. Ei au afirmat ca scumpirea gazelor va fi intre 10-20%. Surse guvernamentale ne-au precizat, pe de
alta parte, ca maximulacceptat de Executiv
ar fi de 9%. De altfel, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat, ieri, la un forum economic, ca in decizia de scumpire a utilitatilor se va miza pe „protejarea consumatorului roman”. Si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au precizat ca o scumpire a gazelor cu mai putin de 10% va pastra inflatia sub varful atins in martie, de 8,63%. Potrivit NewsIn, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat in calcul in ultimul sau raport asupra inflatiei, din luna mai, o noua scumpire a gazelor naturale cu circa 10% si a estimat ca varful inflatiei din acest an a avut loc in luna martie. Scumpiri la utilitati sunt prognozate si in tarile din spatiul comunitar. Un raport al Parlamentului European stabileste ca preturile europene la energie electrica si gaze trebuie sa fie „rezonabile, usor si clar comparabile, transparente si, de asemenea, bazate pe consumul real de energie“. Printre masurile vizate de eurodeputati sunt si accesibilitatea informatiilor despre tarife si mecanisme de indexare, posibilitate de racordare gratuita intr-o luna la un nou furnizor si extinderea utilizarii contoarelor inteligente.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.