Energia electrica, atat de necesara si indispensabila in lumea moderna, este produsa in continuare preponderent din arderea carbunilor si hidrocarburilor. O pondere importanta o ocupa si energia nucleara sau hidro si in procente mici, in special in Romania, energia eoliana, energia solara etc. La nivelul Uniunii Europene exista mai multe organisme care supravegheaza piata energiei si analizeaza tendintele de consum, reglementand consumul prin standarde de performanta impuse in special pentru producatorii de echipamente electrice si electrocasnice corelate, insa si cu nevoile populatiei.
Consumul responsabil de energie electrica este o necesitate atat pentru reducerea poluarii si facturilor, cat si pentru un echilibru necesar evitarii supraincarcarii retelelor si penelor de curent. In aglomerarile urbane, penele de curent se produc odata cu temperaturile extreme, in special in timpul verii atunci cand pe langa incarcarea uzuala sunt folosite preponderent instalatii electrice pentru conditionarea aerului.
Chiar daca de-a lungul timpului sursele de lumina si aparatele electrice au devenit din ce in ce mai economice, numarul acestora a crescut iar necesitatea alimentarii unor consumatori mari, precum autovehiculele electrice ocupa o pondere din ce in ce mai mare. Ganditi-va ce ar insemna ca pretul masinilor electrice sa devina accesibil, comparabil cu al unei masini clasice de acelasi nivel. Cresterea numarului de astfel de vehicule va genera un consum suplimentar de energie electrica, in special pe timpul noptii, iar retelele vor trebui redimensionate pentru a face fata.
Daca pana la un punct, pe unii dintre noi factura de energie electrica ne convinge sa facem economii, sa nu facem risipa si sa alegem echipamente economice, uneori este nevoie de masuri impuse si pentru cei care nu considera economia electrica o necesitate, cat si masuri pentru o incarcare uniforma, fara varfuri mari de consum in perioadele critice. Aceasta atenuare a varfurilor de incarcare se poate face prin programarea consumului. Astfel, pentru anumiti consumatori care nu necesita un anumit program critic de functionare se pot realiza diverse automatizari sau conditionari printr-un sistem smartmetering.
Pentru stimularea consumului nocturn de energie electrica au fost introduse tarife diferentiate zi/noapte si astfel unii consumatori, precum masinile de spalat, puteau fi programate sa porneasca in timpul noptii pentru o factura mai mica la electricitate. Aceste masuri isi dovedesc eficienta, insa nu sunt suficiente. Noile tendinte generate de nevoia de eficientizare a consumului de energie electrica propun integrarea unor solutii inteligente de masura si repartizare a consumului, cat si de informare a consumatorului in timp real vis a vis de economiile realizate.
ANEC impreuna cu parteneri, precum ECOS si BEUC, supravegheaza implementarea mai multor proiecte la nivel european vis a vis de energia eficienta pentru a asigura beneficii reale, majore pentru consumatori si mediu.
Tot cu ajutorul acestor organisme de cercetare si reglementare s-au stabilit si masuri cat mai eficiente si usor de inteles pentru etichetarea standardizata a electrocasnicelor si lampilor in raport cu performanta energetica oferita, astfel de-a lungul timpului producatorii au integrat mai multe tipuri de marcaje cu clase de la A la G pentru produse.
Odata cu aceste marcaje se creeaza si o concurenta intre producatori pentru dezvoltarea unor solutii mai eficiente, iar produsele necompetitive sunt rejectate de piata. Spre exemplu in ultimii ani puterile motoarelor de aspiratoare de praf casnice au scazut simtitor si au fost proiectate sisteme de eficientizare a aspiratiei prafului pentru mentinerea functionalitatii produselor.
Ceea ce trebuie sa intelegem noi, cei care alegem electrocasnicele si care platim facturile electrice, este necesitatea unei abordari eficiente vis a vis de consumul de energie electrica, chiar daca nu se pune problema financiara. Astfel, este important si ne priveste pe fiecare dintre noi cum utilizam energia electrica fara a face risipa daca ne dorim un mediu curat si o alimentare fara intreruperi.
Sfaturile generale sunt sa alegi echipamente care sa satisfaca cerintele tale, dar sa fie si eficiente din punct de vedere al consumului de energie, sa folosesti surse de lumina LED cu un consum redus, sa stingi lumina atunci cand nu ai nevoie de aceasta, sa reglezi incalzirea electrica pe un nivel mai redus daca este prea cald – nu sa deschideti geamul pentru a intra aer rece de afara, iar vara sa setati aerul conditionat la o diferenta de cateva grade fata de temperatura de afara. Diferentele mari de temperatura interior/exterior necesita consumuri ridicate de energie electrica si nu sunt recomandate pentru sanatate. Chiar daca unele masuri par irelevante, odata aplicate la scara cat mai mare vor avea influente benefice notabile.
Comentarii
Nu exista comentarii.