on

Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent

16 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La inceputul acestui an, am primit un mail pe adresa redactiei intitulat “Proiect renovare apartament”. De obicei, astfel de mesaje contin diverse solicitari din partea cititorilor nostri, cum ar fi recomandarile de materiale sau de solutii tehnice. Insa, de aceasta data, mailul primit a fost unul atipic.

Expeditorii sunt membrii unei familii tinere din Bucuresti, care si-au renovat apartamentul la finalul anului trecut si care au documentat in amanunt toata operatiunea. Mai mult, acestia au creat un site si o pagina de Facebook, pentru a impartasi din experienta lor si altor familii care vor dori sa inceapa renovarea unei locuinte in viitorul apropiat.

“Am tinut un jurnal online al acestei renovari, de la plan la executie, pentru ca am vrut sa impartasim experienta noastra tuturor celor interesati de viitoare lucrari similare. Am adunat toate informatiile pe un mini-blog, in speranta ca le vor fi de folos si altora care fac renovari la bloc. Ne-am bucura tare mult daca ati aprecia ca demersul nostru merita remarcat si incurajat, intr-un articol de pe site-ul dumneavoastra. Ar fi o încununare a muncii noastre :)”, a sunat mesajul primit de la Oana, fericita proprietara a Apartamentului 22, indicativul transformat in nume propriu de catre creativii nostri cititori.

Intr-adevar, munca lor merita toate aprecierile, dupa o comparatie intre felul in care arata apartamentul la inceput si felul in care arata in prezent si, mai ales, daca tinem cont de timpul destul de scurt in care a fost realizata lucrarea.

Teoretic, locuinta nu ar fi avut nevoie de mari modificari, insa noii proprietari au decis ca este cazul unei interventii de la A la Z, care a presupus urmatoarele:

  • Refacere instalatie electrica
  • Inlocuit termopane camere + balcon
  • Dat jos tot de pe pereti, pana la placa de beton
  • Dat jos toată gresia și faianța din hol, bucătărie, băi, balcon, plus parchetul din dormitoare și sufragerie
  • Tras sapa in toata casa si apoi montat parchet nou + gresie si faianta in bai
  • Glet + finisaj + lavabila in toata casa
  • Inlocuit toate obiectele sanitare din bai
  • Inlocuit calorifere
  • O regandire a spatiului, in sensul ca actuala sufragerie va fi transformata in dormitor matrimonial, iar peretele dintre hol si dormitorul din mijloc va fi daramat pentru a reloca acolo livingul. Dormitoarele copiilor vor fi cele din capetele apartamentului, din vecinatatea bailor.
  • Schimbat usa intrare
  • Schimbat usi de interior
  • Montat usi glisante intre holul de intrare si bucatarie
  • Montat minimum un aparat de aer conditionat
  • Refacut zidaria exterioara a balconului
  • Mobila noua pe comanda
  • Cumparat electrocasnice noi

Foarte interesant este faptul ca site-ul creat de proprietarii Apartamentului 22 nu contine doar informatii despre renovarea propriu-zisa, ci si informatii diverse, de la motivele care au determinat achizitionarea unei locuinte la bloc in detrimentul unei case la documentele necesare schimbarii rolului fiscal al locuintei si la alegerea materialelor, finisajelor si a mesterilor.

La inceputul renovarii, proprietarii ne-au explicat si contextul in care va avea loc toate operatiunea: “#Apartamentul22 este un apartament cu 4 camere, situat la etajul 1 al unui bloc cu 4 etaje din zona de sud a Bucurestiului, construit in 1982. Este decomandat, are două bai si un balcon. Suprafata utila este de 80,3 metri patrati, plus 3,75 balconul. Asadar, un total de 84 mp pentru o familie cu 2 copii.”

Inceputa in august 2017, lucrarea a fost gata patru luni mai tarziu: “Totul – de la alegerea materialelor la proiectarea mobilei si de la stabilirea culorilor la impartirea spatiului – a fost decis de noi. Adica nu am lucrat cu arhitecti sau cu consultanti in design interior. De asta e posibil sa nu fie totul ca la carte. Dar nu ne pasa, cata vreme noua ne place la maximum ce a iesit.

Bugetul total pentru aceasta renovare a unui apartament de 4 camere a fost 33.095 €. Aici intra absolut tot, nu doar renovarea efectiva a apartamentului, ci si utilarea si mobilarea lui completa. Practic, de la betonul blocului spre interior, totul este nou: termopane, usi, gresie, faianta, parchet, instalatii electrice si sanitare, mobila, electrice, electrocasnice, decorațiuni interioare, tot-tot! Bugetul nostru poate servi ca reper orientativ pentru alte renovări, dar este foarte relativ. Pe altcineva poate costa doar 20% sau dublu, in functie de necesitatile, pretentiile si disponibilitatea fiecaruia”, a marturisit Catalin, proprietarul Apartamentului 22.

Acesta a si concluzionat cum nu se poate mai bine pentru un proaspat pasionat de DIY: “Acum, la final de renovare, ne declaram multumiti 100%: Apartamentul 22 a iesit exact asa cum visam. Ne-am mutat deja, ne simtim perfect si aici vom trai fericiti pana la…urmatoarea mutare si renovare.”

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate
Fisuri placa parter Fisuri placa parter
Realizarea armaturilor partea 2 – Confectionarea etrierelor Realizarea armaturilor partea 2 – Confectionarea etrierelor
Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile
Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial
Functionalitatea casei (I) Functionalitatea casei (I)

Vezi mai multe articole