Programul „Prima casa”, pe care guvernul l-a scos recent din maneca, starneste controverse in randul jucatorilor din piata, scrie revista „Capital”.
Una dintre principalele obiectii este ca legislatia nu permite unele conditii mentionate in proiect, ceea ce-l face imposibil de aplicat in prezent.
Bancherii negociaza comisionul la sange
Dezvoltatorii imobiliari sunt destul de sceptici si considera ca masura va ajuta la cresterea numarului de trazactii in cazul apartamentelor vechi, nu al celor noi, in timp ce constructorii se tem ca initiativa e valabila doar pentru campania electorala. Bancherii constata pur si simplu ca, pana devine lege, programul este doar un proiect inofensiv.
Pentru ca initiativa sa devina aplicabila, „ne trebuie o lege, nu un proiect”, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC. Unii dintre posibilii beneficiari din piata se tem tocmai de aceste norme.
„Succesul programului depinde in mod esential de mecanismele concrete de aplicare. Ca intotdeauna, acestea apar neclare si foarte tarziu”, declara Adrian Ceposu, director adjunct al firmei de constructii Metabras Brasov. Con ditiile in care va fi aplicata aceasta initiativa nu au fost inca batute in cuie.
Premierul Emil Boc a lansat ideea unui avans de doar 5%, calculat la suma maxima de 60.000 de euro, garantata de stat pentru finantarea partiala a pretului unei locuinte.
Dupa o sedinta desfasurata la Palatul Victoria la care a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, bancile au obtinut aprobarea de a solicita un avans mai mare pentru restul sumei necesare.
O problema importanta va fi insa suma de 100 de milioane, ce va fi destinata garantarii creditelor. Daca de procedura se poate ocupa Fondul National de garantare al IMM-urilor, Finantele au sarcina de a face rost de bani.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.