Fatada blocului poate fi reparata si pe banii statului

27 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numarul accidentelor provocate de bucatile desprinse din fatada blocului a crescut in acest an. Intretinerea acesteia este obligatia proprietarilor.
Responsabilii asociatiilor de proprietari spun ca o mare parte dintre blocurile existente au nevoie de interventii la fatada. „Cred ca tuturor blocurilor care au depasit 15-20 de ani ar trebui sa li se refaca fatadele“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat. De altfel, numarul accidentelor provocate de desprinderea unor elemente ale cladirii a crescut. Recent, o tinara din Timisoara a murit dupa ce a fost lovita de o bucata desprinsa dintr-un balcon. Proprietarii au doua variante pentru refacerea terasei: din fondurile asociatiei sau prin introducerea blocului in programul de reabilitare termica derulat de autoritati. Daca proprietarii aleg ultima varianta, vor plati doar o treime din costurile reabilitarii.
Conform recensamintului populatiei si locuintelor realizat in 2002, pina in 1944 s-au construit 51.789 de locuinte in blocuri, iar intre 1945 si 1970, alte 610.600 de locuinte in astfel de imobile. Intre 1971 si 1980, s-au mai construit 1.191.256 de locuinte la bloc, iar intre 1981 si 1989, 866.248 de locuinte.
In 2006, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta au fost solicitate sa intervina in 34 de cazuri pentru inlaturarea unor elemente de constructie deteriorate din componenta acoperisurilor sau a fatadelor blocurilor si a altor imobile. „In primele patru luni din 2007, s-a inregistrat o crestere cu 64% a acestor tipuri de interventii, serviciile de urgenta profesioniste din Romania fiind solicitate in 56 de cazuri“, spune general-locotenent Vladimir Secara, inspector general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Fatadele incep sa cedeze din cauza virstei. Refacerea acestora, chiar si a panourilor de la balcoane, este sarcina asociatiei. Neglijenta poate duce la inchisoare. Este de ajuns ca o bucata din fatada sa se desprinda si sa omoare pe cineva. „Administratorul inspecteaza blocul si observa unde tencuiala sta sa se desprinda. Face un proces-verbal si e responsabilitatea presedintelui si a comitetului sa ia masuri“, spune Mihai Mereuta. Hotarirea de reabilitare a fatadei se adopta cu 50% plus unu din voturile proprietarilor.
In cazul in care se opteaza pentru solutia fatadei clasice, sistemul folosit va avea la baza polistirenul expandat, acoperit cu tencuiala si vopsea. „Apreciez ca pretul pentru o astfel de investitie este, in medie, de 20 de euro metrul patrat. Depinde insa si de pozitia peretelui pe care este fatada, cit de expus este“, spune Tiberiu Andrioaie, director divizie Deko Construction. Exista si varianta PVC. Preturile pentru lambriurile din acest material, pentru exterior, variaza intre 17 si 23 de lei metrul patrat, fara accesorii si manopera.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Problemele locatarilor nu se termina niciodata Problemele locatarilor nu se termina niciodata
Apartamente de lux in Baneasa Apartamente de lux in Baneasa
Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente
BNR BNR "asmute" Protectia Consumatorilor pe banci
Legrand România prezintă Classe 300EOS with Netatmo, primul interfon conectat cu asistent vocal Amazon Alexa încorporat. Legrand România prezintă Classe 300EOS with Netatmo, primul interfon conectat cu asistent vocal Amazon Alexa încorporat.
Vivre sarbatoreste International Black Friday si in Romania, cu reduceri de pana la 90% Vivre sarbatoreste International Black Friday si in Romania, cu reduceri de pana la 90%

Vezi mai multe articole