Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri

12 iunie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi acceptiunea generala a termenului de fatada este legata de partea din fata a unei case, fatada este, de fapt, conform definitiei din dictionarele explicative, fiecare dintre partile exterioare ale unei cladiri. Dar, oricum ar fi, fatada este cea care determina intreg aspectul unei cladiri.
 
Fatada unei cladiri are, pe langa scopul estetic, si scopul de a proteja intreaga locuinta de factorii externi. O fatada, penru a fi considerata eficienta, trebuie sa fie perfect izolata, indiferent de materialele folosite la constructia cladirii. Pe scurt, ea trebuie sa pastreze un ambient constant in interior si sa permita umiditatii sa iasa din camere, dar nu sa intre. Pe piata exista nenumarate materiale care au aceste calitati, iar mai nou, au aparut o serie de elemente standard de fatade arhitecturale, care au acest efect, dar care, in plus, sunt mult mai usor de montat, sunt mai practice si mai rezistente.
 
Pentru a avea o fatada rezistenta in timp, trebuie luate in calcul cateva elemente inca de la realizarea proiectului constructiei. Pe langa alegerea unui material cat mai calitativ, sunt cateva detalii legate de structura constructiei in sine de care trebuie sa tineti cont. De exemplu, acoperisul este bine sa fie iesit in exteriorul cladirii, si nu pe sistemul placa din beton. Astfel, el va proteja fatada, si nu doar peretii, ci si usile si geamurile de umiditatea excesiva. Acest tip de acoperis este absolut obligatoriu in cazul unei fatade din lemn. In schimb, daca va decideti sa investiti in materiale pentru fatada moderne, cum sunt sticla sau casetele arhitecturale, puteti renunta la acest tip de acoperis. Fatadele din lemn sunt printre cele mai pretentioase tipuri de fatade, ele necesitand intretinere constanta si tratamente suplimentare o data la 4-5 ani.
 
Un tip mai nou de fatada, care nu impune un acoperis standard, este cel format din panouri din sticla si metal, care au aparut in America, undeva in anii ‘50. In acea perioada se faceau o serie structuri usoare care se atarnau pur si simplu de structura de rezistenta a cladirii. Desi predominau in fatadele constructiilor considerate moderne in acea vreme, ele erau instabile si ineficiente impotriva factorilor de mediu. Dar, fabricantii de materiale de constructii au urmat tendinta si astfel, au aparut primele fabrici de panouri din sticla arhitecturala pentru fatade. In anii ‘60 acest tip de constructii au inceput sa apara si in Europa, si deja se putea vorbi despre o moda globala. Pe masura ce tehnologia a evoluat, s-a ajuns la fatade din panouri cu metal si sticla care au eficienta termica si rezistenta comparabila, sau chiar mai mare decat materialele clasice de constructii. In plus, ele pot fi montate in orice perioada a anului, indiferent de anotimp sau de temperatura mediului inconjurator, spre deosebire de ciment, de exemplu, care poate fi pus in opera doar la temperaturi pozitive. Si costurile pentru manopera sunt mai scazute, iar etapele de constructie si cantitatea de materiale folosita este mai usor de controlat. Totusi, principalele avantaje ale acestor fatade sunt aspectul estetic deosebit si accesul pe care il ofera catre lumina naturala.
 
Un alt tip de fatada este fatada dubla. Este de fapt, fatada compusa din doua ... fatade. Fatada dubla este indicata mai ales in cazul cladirilor inalte si in partea inferioara a structurilor. Fatada exterioara este din sticla sau un alt material cu un aspect estetic special, iar cea interioara este cea care determina gradul de izolatie impotriva zgomotului, frigului sau caldurii. Aceasta fatada este echipata cu sisteme de deschidere care permit ventilarea spatiului interior dintre cele doua componente. Partea interioara poate acoperi doar soclul cladirii, astfel incat, ea devine invizibila si nu strica aspectul cladirii in ansamblu. Acest tip de fatada necesita totusi o investitie initiala ceva mai mare, fiind bazata pe o tehnologie destul de noua.
 
Aceasta, dar si alte tipuri de fatade moderne sunt disponibile pe piata romaneasca de cativa ani. Daca doriti sa aveti o locuinta cu adevarat moderna, trebuie sa luati in calcul si aceste variante de fatada, pe care noi o sa continuam sa vi le prezentam in articolele din saptamanile viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Realizarea soclului casei: sfaturile oferite unei cititoare Misiunea Casa Realizarea soclului casei: sfaturile oferite unei cititoare Misiunea Casa
Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica
Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata
Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?
Tencuieli decorative Tencuieli decorative
Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa

Vezi mai multe articole