Fatada translucida - noua moda in domeniu

01 iulie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tehnologiile de realizare a fatadelor au evoluat de-a lungul timpului odata cu aparitia unor noi curente arhitecturale, dar si tinand cont de concepte aparute in ultimii ani, cum ar fi sistemele ecologice. Printre cele mai moderne sunt fatadele translucide cu capacitatea de a salva energia in mediul interior. Europa este zona in care aceasta idee a fost intens popularizata si acceptata mai ales in cazul dezvoltarilor de birouri. Designerii si constructorii incearca sa adauge transparenta, finete si eficienta atat constructiilor noi, cat si celor in renovare.
 
Fatadele translucide moderne au cateva avantaje majore: functionalitate, confort, consum redus de energie, ofera siguranta locatarilor si, nu in ultimul rand, se bucura de un design special si unic, fiind adaptat fiecarei cladiri in parte.
 
Fatadele translucide moderne sunt compuse din doua module, unul in partea inferioara, care include aparatura de incalzire sau ventilare si unul in partea superioara a peretelui, partial sau total translucid, dotat cu sisteme de deschidere, de protectie solara si celule fotogalvanice pentru energie solara. O astfel de fatada are capacitatea de a genera energie, este un excelent izolant fonic si ofera locatarilor posibilitatea de a se bucura de lumina naturala cea mai mare parte a zilei, dar fara a avea probleme cu soarele puternic sau cu alti factori climatici.
 
Una dintre cele mai mari probleme ale unei fatade din sticla este protectia solara. Cercetatorii au demonstrat ca un mediu ideal pentru lucru sau odihna trebuie sa aiba o temperatura de maximum 26 de grade Celsius. Dar cand soarele bate direct in mijlocul camerei prin ferestrele fatadei, este destul de greu sa ai parte de aceasta temperatura fara sa apelezi la sisteme de aer conditionat. Exista varianta protejarii geamurilor fatadei cu obloane, dar acestea sunt destul de inestetice, greu de intretinut si de mentinut curate, iar in cazul unei furtuni mai puternice apare riscul ca lamelele de protectie sa fie smulse de vant. Fatadele translucide moderne au in compozitie niste particule care dau rezistenta si care, in forma compacta, protejeaza de lumina puternica.
 
 
O alta cucerire a tehnologiei moderne este posibilitatea de a folosi fatada pentru a produce energie. Fatadele translucide au integrate elemnete care colecteaza energia solara. Aceasta energie este dirijata catre celule foto localizate in partea ingerioara a fatadei care se transforma astfel in ministatii energetice.
 
O problema a acestui tip de fatada era pana nu de mult posibilitatea de a deschide ferestrele. Dar au aparut noi produse care permit accesul la aer curat prin montarea unor balamale care permit deschiderea pe verticala sau orizontala a unor fragmente din fatada, cu ajutorul unui motoras electric. Motorasul este alimentat chiar de catre energia produsa de fatada insasi.
 
Inca un avantaj al fatadelor translucide este disparitia de pe perete a caloriferelor pentru incalzire sau a aparatelor de aer conditionat. In partea inferioara a modului sunt montate sisteme de ventilare compacte care nu necesita nici ele energie suplimentara, cum ar fi alimentare cu electricitate sau conectarea la o centrala termica de un tip sau altul.
Sigurul dezavantaj al acestei fatade translucide este pretul, destul de ridicat in comparatie cu sistemele traditionale. Dar investitia merita sa fie facuta, mai ales in conditiile in care cheltuielile ulterioare pentru intretinere sunt minime, facturile pentru incalzire si curent electric scad semnificativ, iar producatorii garanteaza acest sistem de fatada cativa zeci de ani.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini
Profile decorative pentru fatada Profile decorative pentru fatada
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Fatada casei: sfaturi de finisare a exteriorului locuintei Fatada casei: sfaturi de finisare a exteriorului locuintei
Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata
Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex

Vezi mai multe articole