Cu instalatia electrica nu e „sanatos“ sa ne jucam, iar subiectul trebuie tratat cu seriozitate. Desi este bine sa avem informatii despre cat mai multe subiecte, daca nu avem pregatirea necesara ar fi bine sa lasam aceste operatiuni in seama specialistilor.
Tabloul electric este unul din cele mai importante elemente din instalatia electrica. Rolul principal al acestuia este acela de a distribui energia electrica pe circuite dedicate pentru consumatori, dar si protejarea acestora de scurtcircuite, de curenti prea mari sau electrocutare.
Compozitia unui tablou electic casnic poate fi:
- Intrerupator general;
- Dispozitiv/dispozitive de protectie diferentiale (300mA, 30 mA, 10mA)
- Bara impamantare;
- Sigurante monopolare, bipolare sau 1P + N;
- Modul sonerie;
- Module inteligente de masurare si protectie contra avariilor de alimentare;
- Module de semnalizare prezenta tensiune;
- Cabluri si bare de legatura;
Oficial, exista o regula de utilizare a culorilor pentru cabluri pe care ar trebui sa o urmeze toti electricienii:
- Maro – Faza
- Albastru – Nul
- Verde si Galben – Impamantare
In instalatiile mai vechi, acestea pot fi usor diferite:
- Negru – Faza
- Cenusiu – Nul
- Rosu sau variante monocrome – Impamantare
Enumerarea de mai sus este schema de culori standard in lumea electricienilor, insa pot fi intalnite si mai multe variante “populare”, alcatuite de fiecare dupa posibilitati. Culorile pot fi amestecate dupa placul celui care face lucrarea. Culoarea cablurilor este un indicator ce ajuta electricienii in realizarea instalatiilor, dar si la eventualele interventii pentru remedierea sau modificarea instalatiilor electrice. Daca legaturile sunt realizate corect, culoarea devine mai putin relevanta, cel putin in ceea ce priveste instalatiile electrice domestice. Este necesar totusi sa lucram cu precautie, sa facem masuratori si sa ne asiguram ca nu lucram sub tensiune. Este posibil, chiar daca nu este corect, sa intalnim circuite care incep cu o culoare de conductori si ulterior, datorita unor modificari, sa fie prelungite cu alte culori sau instalatii care utilizeaza variante monocrome de izolatie pentru cabluri.
Denumirea de faza si nul probabil ca va este familiara si sigur ati auzit de aceste notiuni, mai ales daca ati avut o tangenta cu domeniul alimentarilor electrice casnice. Referirea se face la cele doua conductoare necesare pentru alimentarea oricarui consumator monofazat.
Faza este conductorul care aflat sub tensiune va face sa se aprinda creionul de control. Acest conductor nu trebuie sa fie atins cand se afla sub tensiune. Conform standardelor si normelor de siguranta, in cazul protectiilor (sigurantelor), cat si atunci cand se efectueaza interventii la instalatia electrica deconectarea instalatiei se va face atat pentru faza cat si pentru nul.
In curentul alternativ din domeniul domestic vorbim despre tensiunea de faza care are o valoare de 230V si de tensiunea de linie (tensiunea intre doua faze) care are valoarea de 400V (in Romania). Frecventa curentului alternativ este de 50Hz+/- 0,5%. In zona comerciala avem o tensiune 230V / 400V, iar in industrie discutam de 20kV, 20kV, 6kV si 230/400V.
Trecerea de la 220V (cunoscuta de toata lumea) la valoarea de 230V a fost definitivata in anul 2008.
Aceste tensiuni sunt periculoase pentru om, iar modificarea si constructia instalatiilor electrice este de preferat sa fie lasata pe mana profesionistilor, in special pe partea comerciala si industriala. O buna documentare, pentru a sti ce sa cerem la executia unei lucrari la instalatia electrica, nu strica insa.
Comentarii
Nu exista comentarii.