Cu totii ne dorim sa consumam alimente cat mai sanatoase, iar atunci cand le achizitionam ne indreptam atentia catre produsele naturale. Insa, daca iti doresti sa ai siguranta unor legume 100% naturale, poti incepe prin a le cultiva chiar tu.
Trebuie sa stii inca de la inceput ca atunci cand cultivi legume si fructe, trebuie sa ai in vedere toti factorii care contribuie la dezvoltarea plantelor. Spre exemplu:
- Trebuie sa te asiguri ca semintele pe care le achizitionezi sunt certificate si au o germinatie foarte buna. De asemenea, in cele mai multe cazuri, producatorii care comercializeaza seminte de calitate iti vor oferi si un certificat de garantie.
- Trebuie sa ii asiguri plantei pe care o cultivi un mediu propice de dezvoltare. Spatiul destinat cultivarii trebuie sa fie curat, dezinfectat si luminat. De asemenea, temperatura, ventilatia si umiditatea sunt alti factori extrem de importanti. In cazul in care vei cultiva plante care au nevoie de caldura, precum: ardei, vinete sau rosii, temperatura solului ar trebui sa fie cuprinsa in intervalul 22 – 26 grade Celsius. In cazul in care vei planta legume ce sunt mai rezistente la temperaturile mici, precum: varza, salata verde etc., solul ar trebui sa aiba o temperatura cuprinsa in intervalul 18 – 20 grade Celsius. Umiditatea trebuie setata in functie de tipul de planta cultivat, spre exemplu: tomatele au nevoie de o umiditate de 50-60%, pe cand castravetii au nevoie de o umiditate de 80 – 90%.
- Rasadurile au nevoie de un substrat profesional pe baza de turba si trebuie plantate in tavi alveolare. Despre acest subiect poti citi mai multe aici.
- Apa este un alt factor esential. Iti recomandam sa folosesti apa curata, care sa aiba o temperatura de 18 -20 grade Celsius, iar cantitatea sa fie calculata in functie de caracteristicile amestecului de pamant si de varsta rasadului.
- Fertilizarea este un alt factor esential si din acest motiv, alaturi de specialistii Marcoser, vom dezbate acest subiect mai pe larg in randurile ce urmeaza.
Fertilizarea rasadurilor de legume
Culturile de calitate se obtin mult mai usor atunci cand gradinarul cunoaste nevoile nutritive ale plantelor in toate fazele lor de dezvoltare. Este important sa stii ca identificarea la timp a carentelor de nutritie ale plantelor este importanta. Iar aplicarea de ingrasaminte pentru a corecta acele deficiente este esentiala in dezvoltarea corecta si armonioasa a plantei.
Mai mult decat atat, specialistii Marcoser ne avertizeaza ca: “Lipsa nutrientilor necesari pentru dezvoltare si fructificare se va rasfrange asupra calitatii si productivitatii plantelor si, implicit, asupra profitabilitatii acelei culturi. Mai mult decat atat, cu o monitorizare constanta a culturilor si urmand sfaturile unui inginer, aplicarea corecta a ingrasamintelor contribuie la imbunatatirea productivitatii si calitatii recoltelor.”
Iata in continuare ce ingrasaminte poti folosi pentru fertilizarea plantelor:
- Agronutrienti: ingrasaminte solubile in apa care stimuleaza dezvoltarea non-hormonala a plantelor;
- Ingrasaminte solide si lichide: fertilizatori solubili in apa, cu aplicare foliara si radiculara, cu aport de macro si microelemente necesare dezvoltarii plantei;
- Ingrasaminte cu eliberare lenta: nutrientii necesari se elibereaza treptat, in functie de temperatura solului;
- NPK: ingrasaminte ce ajuta la dezvoltarea plantelor si cresterea fructelor, furnizand plantelor trei macronutrienti esentiali: Azot (N), Fosfor (P) si Potasiu (K);
- Amendamente de sol: ingrasaminte cu rol de imbunatatire a calitatii solului prin aprovizionarea cu micro si macroelemente si materie organica;
- Ingrasaminte organice: fertilizatori biologici pentru imbunatatirea calitatii solului.
Cand se realizeaza fertilizarea rasadurilor
Fertilizarea rasadurilor se realizeaza in trei faze si poti folosi atat ingrasaminte de sol, cat si ingrasaminte foliare. Dupa rasadire poti folosi un stimulator de crestere al radacinilor plantelor tinere sau a plantelor aflate in orice faza de crestere. Iar inainte de plantare, cu 4-5 zile inainte, se recomanda o fertilizare de “start”. Aceasta fertilizarea trebuie sa fie realizata cu azotat de calciu, deoarece acesta asigura o rezerva importanta de substante minerale.
Iata in continuare o schema de fertilizare, dar si cateva produse pe care le poti folosi.
- Dupa rasadire
Specialistii recomanda ca in prima faza, imediat dupa rasadire, sa se realizeze o pulverizare fina cu Sprintene (10ml/10l apa) sau o fertilizare radiculara cu Sprintene (10ml/10l apa).
Sprintene este un stimulator de crestere a radacinilor ce poate fi folosit pentru plantele tinere, dar la fel de bine poate fi folosit in orice faza de crestere a plantei. Rolul lui este acela de a induce o inradacinare mai rapida a rasadurilor.
Sprintene este un ingrasamant natural, imbogatit cu extracte de plante sub forma lichida. El poate fi aplicat atat la sol prin apa de irigare, cat si foliar prin stropire pentru toate tipurile de culturi si in toate fazele de dezvoltare.
Sprintene este un agronutrient de ultima generatie care asigura:
- Stimularea radacinilor marind puternic masa radiculara;
- Stimularea puternica a metabolismului pentru revenirea rapida a plantelor din stres;
- Retea bogata de radacini;
- Aparitia rapida a noilor radacini adventive dupa musuroirea plantelor;
- Adaptarea rapida a rasadului la noile conditii de sol;
- Inradacinarea rapida a rasadurilor plantate;
- Revenirea rapida a plantelor din stresul cauzat de plantare in sol.
Consulta dozele si modul de aplicare aici.
B) Dupa repicat
Specialistii Marcoser recomanda ca in aceasta faza sa se realizeze o prima fertilizare cu Sprintene (200ml/200 l apa) aplicare radiculara si o a doua fertilizare in functie de amestecul utilizat. Spre exemplu:
- Daca ai folosit doar turba, perit horticolat si ingrasamant cu degajare lenta sa realizezi o fertilizare radiculara cu Sprintene (200ml/200l apa) + Calciamec/Alcaplant (400g/200l apa).
- Daca in amestecul utilizat s-a folosit pamant de padure/mranita, prima fertilizare se va face radicular cu: Sprintene (200ml/200l apa) + Sal-wax (400g/200l apa).
A treia fertilizare este necesara pentru intarirea imunitatii si se poate realiza radicular cu Sprintene (200ml/200l apa) + Codicobre (300ml/200 l apa.)
A patra fertilizare este necesara pentru a preveni carenta de microelemente si se poate realiza foliar sau radicular folosind unul dintre urmatoarele scheme:
- Cu aplicare foliara: Sprintene (10 ml/10 l apa) + Poligreen Mix L (20 ml/10 l apa);
- Cu aplicare radiculara: Poligreen Mix L (20 ml/10 l apa) sau - Econatur Micro Plus (20 g/10 l apa).
SAL-WAX Ca este primul tratament care are rolul de a neutraliza sarurile toxice din sol si de a mobiliza si de a pune la dispozitia plantelor resursele de Calciu si Potasiu din sol. De asemenea, acesta este folosit si ca un simulator de crestere a radacinilor tinere.
C) Inainte de plantare
Pentru a asigura o inflorire mai buna, inainte cu 10 zile inainte de plantare, unul dintre urmatoarele ingrasaminte.
- Cu aplicare foliara: Floramec Avance (20 ml/10 l apa);
- Cu aplicarea radiculara: Sprintene (200 ml/200 l apa) + Floramec (500 ml-1 l/200 l apa).
Tot inainte de plantare, cu 3 zile, se aplica radicular, pentru intarirea imunitatii, unul dintre urmatoarele combinatii de produse:
- Sprintene (200 ml/200 l apa) + Codicobre (300 ml/200 l apa);
- Sprintene (200 ml/200 l apa) + Pikalin (300 ml/200 l apa).
Floramec Avance este un stimulator si inductor de inflorire nehormonal pentru legume si flori, cu aplicare foliara si radiculara, care stimuleaza inflorirea acestora pe termen lung si o dezvoltare vegetativa mai echilibrata, scurtand internodiile.
Pentru a intelege mai bine cum trebuie sa se realizeze fertilizarea rasadurilor, dar si rolul ingrasamintelor folosite, te invitam sa urmaresti video-ul de mai jos.
Comentarii
Nu exista comentarii.