Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa?

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sindrila bituminoasa si fibra din sticla.
 
Usor-usor am ajuns la a treia parte a analizei tipurilor de invelitori pe care le avem pe piata de specialitate din Romania. Cine ar fi crezut la inceput ca sunt atat de multe feluri si caracteristici la fiecare! Asa cum ati observat, nu ne lasam pana nu va lamurim de ce aspecte trebuie sa tineti cont cand sunteti nevoit sa faceti o alegere atat de grea. De aceasta data, „disecam” doua tipuri de invelitori: sindrila bituminoasa si fibra din sticla.
 
Sindrila bituminoasa
 
Reprezinta una dintre cele mai moderne si actuale solutii pentru a rezolva problema invelitorii, putand fi folosita atat pentru renovarea acoperisurilor vechi, cat si pentru acoperisurile noi. Toate acestea se datoreaza procesului rapid de aplicare si capacitatii mari de adaptare la orice forma de acoperis, cu pante cuprinse intre 18 si 90 de grade. Sindrila bituminoasa este compusa din granule ceramizate, un strat bituminos si o armatura cu fibra din sticla. Continutul de bitum este cu 40% mai mare decat in cazul sindrilei din sticla, facand ca aceasta invelitoare sa aiba calitati superioare in ceea ce priveste izolarea termica. Granulele ceramizate protejeaza aceasta invelitoare de radiatiile ultraviolete, care deterioreaza destul de repede bitumul.
 
Un alt avantaj important il constituie rezistenta la foc. In ceea ce priveste durata lor de viata, aceasta depinde de mediul inconjurator. De exemplu, intr-un climat rece rezista mai mult decat intr-unul cald. Cu toate acestea „speranta de viata“ nu poate depasi 50 de ani, in timp ce garantia asigurata de producatori ajunge in general la 15 ani. Usor de taiat, manevrat si fixat, sindrilele bituminoase sunt compatibile cu diferite muchii si sisteme de scurgere, nemaifiind necesare accesoriile speciale, intalnite la celelalte tipuri de invelitori. Optional pot fi montate opritoare de zapada.
 
Un acoperis bine ventilat mareste viata invelitorii in cauza. Costul inlocuirii sindrilei bituminoase poate fi semnificativ redus prin suprapunerea uneia noi peste cea veche. Aceasta invelitoare este disponibila pe piata autohtona intr-o mare varietate de culori, ce
 
invelitoare din fibra de sticla
pot fi asortate la aproape orice fatada sau peisaj. Are o greutate aproximativa de 8 kg/mp si rezista destul de bine la apa.
 
Fibra din sticla
 
Acoperisurile “invelite” de sindrila cu fibra din sticla se remarca in aceasta pleiada de invelitori prin rezistenta buna la foc si durabilitatea considerabila in timp.
 
Diferenta compozitionala dintre sindrila bituminoasa si cea cu fibra din sticla nu este foarte mare, totusi in al doilea caz este folosit un intaritor pe baza de fibra din sticla, iar cantitatea de bitum este mai mica. Din cauza intaritorului, rezulta o invelitoare mai grea decat cea bituminoasa (10 kg/mp).
 
Sistemul comod de prindere scurteaza durata procesului de montare, sindrila cu fibra din sticla fiind autoadeziva. Imita cu usurinta tiglele traditionale, acesta fiind un alt motiv pentru care este preferata de multi dintre noi. Aspectul atragator si divers, usurinta cu care este montata si celelalte proprietati ale ei, fac ca utilizarea sindrilei cu fibra din sticla sa fie reconsiderata si, de multe ori, adoptata ca fiind cea mai potrivita.
 
Aceste doua tipuri de invelitori vin sa completeze gama variata pe care am inceput sa v-o prezentam acum trei saptamani. Mai avem doua (sita si placile ondulate) pentru data viitoare si am epuizat subiectul. Remarcati deci ca va asteapta o alegere destul de dificila daca vreti sa va „inveliti” locuinta!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Oaza verde de pe acoperis Oaza verde de pe acoperis
Cum dai zapada jos de pe acoperisul casei Cum dai zapada jos de pe acoperisul casei
Panourile solare flexibile sau cum energia solara tocmai a devenit mult mai accesibila Panourile solare flexibile sau cum energia solara tocmai a devenit mult mai accesibila
Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat
Descopera Celesta, cea mai performanta tigla metalica de la Rufster Descopera Celesta, cea mai performanta tigla metalica de la Rufster
O invelitoare beton O invelitoare beton

Vezi mai multe articole