Este stiut faptul ca dupa fiecare ninsoare serioasa apare necesitatea de reasigurare a accesului usor pe zonele de trafic pietonal si nu numai, fie ca discutam despre perimetrul locuintei sau de infrastructura stradala. Daca pentru partea de infrastructura stradala responsabilitatea le revine autoritatilor, pentru trotuarele de la blocuri sau pentru zonele din jurul casele individuale, proprietarii sunt cei obligati de lege si de spiritul civic sa participe la curatarea zapezii sau a ghetii.
Metoda clasica pentru impiedicarea inghetului si topirea ghetii este utilizarea unei anumite cantitati de sare, eventual amestecata cu nisip pentru a creste aderenta si pentru a impiedica alunecarea. Avantajul acestora este dat de pretul foarte scazut, insa din punct de vedere tehnic aceste doua solutii au un impact negativ asupra betonului, a partilor metalice ale canalizarii sau asupra solului. In plus, nisipul se depune in canalizare si poate reduce secţiunile de curgere si chiar colmatarea traseelor de scurgere; sarea este un element coroziv, mai ales cand sta mult pe elementele respective in lipsa unei cantitati semnificative de apa care sa dilueze concentratia solutiei saline.
Este bine de stiut ca exista si alternative la varianta clasica, solutii chimice prietenoase cu mediul si cu celelalte structuri. Este vorba despre doua substante chimice: clorura de calciu si clorura de magneziu.
Clorura de calciu
Este livrata sub forma primara de granule, concentratie 94-96%, si este ambalata in sac. Este un produs anhidru de culoare alba cu nuanţe roscat/ cenusii. Reprezinta unul dintre cele mai eficiente produse utilizate pentru deszapezire. Aplicatii uzuale sunt cele din procesul de deszapezire, prevenire si combatere a inghetului, dar si in industria petroliera.
Din punct de vedere al modului de aplicare putem avea varianta uscata, care este recomandata in conditiile severe de iarnă, varianta lichida, care presupune prepararea unei soluţii cu concentraţie 15-30% pentru prevenirea îngheţului, si, ultima varianta, umectarea sarii traditionale, varianta recomandata.
Sub forma lichida (concentratie cuprinsa in intervalul 15% - 30%) se utilizează ca agent de prevenire sau combatere a inghetului sau ca agent de umectare a sarii traditionale. Clorura de calciu solutie se obtine usor, prin dizolvarea granulelor in apa.
Efectul utilizarii clorurii de calciu este actiunea imediata de topire a ghetii sau zapezii dupa aplicare, care impiedica formarea ghetii pe stratul suport. Sarea, prin acţiunea sa mult mai lenta, favorizează crearea acestei aderente si, de aici, actiunea sa degradatoare asupra betonului. Saramura de clorura de calciu ramane activa pe perioade indelungate de timp, nu lasa reziduuri si necesita echipamente mai simple de aplicare.
Clorura de magneziu
Este o alta substantă utilizata pentru prevenirea inghetului. Este livrata sub forma de fulgi sau pelete, la o concentratie de 47%, ambalata tot la sac.
Datorita caracteristicilor sale chimice (capacitate ridicata de topire), clorura de magneziu actioneaza ca un agent de prevenire a formarii stratului de gheata pe carosabil, impiedica inghetarea zapezii deja existente pe suprafata drumurilor si usureaza astfel indepartarea mecanica a zapezii cu pluguri sau alte unelte. Aplicarea si utilizarea substantei sunt similare cu cele ale variantei mentionata anterior - clorura de calciu. Comparativ cu alte produse similare utilizate in procesul de deszapezire, clorura de magneziu este un produs mult mai bine tolerat de oameni, de mediul ambiant si de echipamentele utilizate pentru imprastierea acestui produs.
Eficienta sarii traditionale este limitata de temperatura atmosferica. Sub -8°C. aceasta isi pierde eficienta indiferent de cantitatea utilizata. Cea mai buna metoda de crestere a eficientei sarii traditionale o reprezinta umectarea acesteia cu clorura de magneziu/ calciu. Astfel, se poate elimina utilizarea nisipului si a neplacerilor cauzate de acesta (praf, infundarea gurilor de scurgere la canalizarea pluviala, eforturi si costuri ridicate de curatare a drumurilor si trotuarelor).
Atat clorura de calciu, cat si clorura de magneziu sunt eficiente la temperaturi scazute si pot fi utilizate chiar si la temperaturi de -30°C sau mai jos.
Comentarii
Nu exista comentarii.