Finisajul fatadei va ocroteste casa

07 august, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am tot vorbit despre diferite sisteme de fatade, dar elementul care da frumusete si unicitate unei fatade este pana la urma finisajul exterior. Exista nenumate combinatii de culori sau de elemente arhitecturale care va pot transforma fatada intr-o adevarata opera de arta.
 
Cel mai vechi tip de finisaj pentru fatada este apa de var. Este foarte usor de intins, destul
 
fatada, finisajul fatadei
de ieftin, dar are o rezistenta scazuta in timp si o gama destul de redusa de culori.
 
Vopseaua fabricata pe baza de silicati se foloseste la decorarea si protejarea fatadelor constructiilor noi, restaurarea constructiilor vechi, inclusiv cele de patrimoniu, protectia suprafetelor pe care este posibil sa apara umiditate capilara. Vopselele pe baza de silicon sunt cele mai nou aparute solutii pentru finisarea fatadelor. Principalul avantaj al acestora este ca se pot aplica pe orice tip de suprafata. Culorile acrilice sunt realizate din diverse tipuri de polimeri si sunt printre cele mai populare vopsele pentru fatada. Sunt foarte durabile si ofera o gama foarte mare de nuante. In plus, ele sunt o solutie eficienta in cazul peretilor din ciment care sunt expusi la coroziune.
 
Tencuiala decorativa granulata este si ea ideala penrtu fatada si este foarte usor de intins. Ca aspectul final sa fie unul „zgrumturos”, dar totusi placut, nu este nevoie de un specialist. Pentru a obtine decoruri deosebite pe fatada aveti nevoie de o tencuiala granulata fina, care sa poata fi modelata.
 
Tencuiala pentru fatada se imparte in mai multe categorii. In functie de compozitie poate fi minerala, silicata, acrilica sau siliconica. In functie de marimea granulatiei, tencuiala pentru fatada este de 1 milimetru, 2 milimetri, 3 milimetri etc si, in functie de tipul de material, ea poate fi un amestec uscat, un amestec gata de aplicare etc.
 
De finisaje speciale au nevoie fatadele din lemn, care, neprotejate, vor capata o culoare neplacuta si vor fi atacate de insecte. Vopsirea unei fatade din lemn se poate face numai la temperaturi pozitive si daca umiditatea aerului este mai mica de 80%. Primul pas este curatarea perfecta a fatadei de praf sau de panze de paianjen. Apoi se acopera cu o mixtura speciala, antiseptica si antiinsecte. Abia apoi se poate aplica lacul sau vopseaua. Cand alegeti vopseaua pentru o fatada din lemn asigurati-va ca aceasta este rezistenta la factorii de mediu si la schimbarile atmosferice. Durabilitatea intregii locuinte depinde de rezistenta lacului de pe fatada la soare, ploi, vanturi si fluctuatii de temperatura.
 
Vopselele pe baza de ulei pentru fatade din lemn nu sunt suficient de protectoare, chiar daca la prima vedere par a fi cele mai indicate pentru cladiri. Specialistii spun ca cele obtinute prin combinarea substantelor alchidice cu uleiuri, acizi organici si alcool sunt printre cele mai eficiente. Prin schimbarea concentratiei acestor componenti se poate accentua una dintre caracteristicile compusului. De exemplu, daca se foloseste o cantitate mai mare de ulei, vopseaua devine mai elastica si se usuca mai greu. Emulsiile care au la baza acetat de polivinil sau alte substante bazice sunt mult mai elastice si ofera o protectie ridicata impotriva innsectelor si ciupercilor caracteristice fatadelor din lemn.
 
Daca va doriti sa aveti o fatada cu adevarat impenetrabila puteti sa apelati chiar si la substante folosite in industrie, dar care sunt ceva mai scumpe decat cele clasice.
Oricum ar fi, indiferent de fatada pe care o are locuinta dumneavoastra, inainte de a investi in finisaje, ar fi ideal sa cereti sfaturi unor specialisti in domeniu. La urma urmei, pe langa faptul ca fatada este cea care creeaza intregul aspect estetic al casei, tot fatada este cea care garanteaza durabilitatea intregii case si sanatatea mediului intern din fiecare camera, si, implicit, sanatatea membrilor familiei dumneavoastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuiala antiigrasie Tencuiala antiigrasie
Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata
Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa
Fatade de blocuri viu colorate Fatade de blocuri viu colorate
Fisa tehnica tencuiala decorativa - Cum o citesc? Fisa tehnica tencuiala decorativa - Cum o citesc?
3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor 3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor

Vezi mai multe articole