Santierist in Italia: munca pe rupte, pentru 800 de euro
Se cauta sudori, mozaicari, montatori, zidari, tehnicieni, turnatori, sefi de santier, ingineri, toate calificarile
Patronii vor ca romanii sa munceasca 12 - 14 ore pe zi, inclusiv in weekend
Numarul ofertelor angajatorilor romani pentru conationalii lor, la Bursa locurilor de munca de la Roma, depasea, marti, 7.500. Se inscrisesera in „cursa” 10 firme de constructii, majoritatea din zona Transilvaniei. Ofertele erau diverse, de la muncitori necalificati la ingineri. „Se cauta sudori, mozaicari, montatori, zidari, tehnicieni, turnatori, sefi de santier, ingineri, toate calificarile. Salariile sunt negociabile, nu exista o oferta ferma in chestionarele completate de firme, dar nu cred ca cel mai mic salariu se va situa sub 300 de euro”, spune Mihaela Matei, director in cadrul Ministerului Muncii.
Ritm de lucru infernal
Una dintre firmele care a facut cele mai multe oferte – 900 de locuri de munca – este din Oradea. Are, in prezent, circa 1.100 de salariati, dar directorul ei, Beniamin Rus, spune ca vrea sa dubleze personalul deoarece are multe contracte. In privinta salariilor oferite, Rus considera ca diferentele intre plata din Romania si cea din Italia nu sunt prea mari daca este luat in considerare si numarul de ore efectiv lucrate. „In Italia vorbim de un salariu de 800 de euro, dar la un ritm de lucru infernal de 12-14 ore pe zi, de cele mai multe ori inclusiv in weekend.
In Romania, oamenii nu sunt dispusi sa munceasca in acelasi ritm si este explicabil – sunt mai aproape de familie si vor sa-si petreaca o parte din timp cu cei dragi. Dar, ganditi-va daca luam spre comparatie pretul unui metru patrat de tencuiala sau de gresie, situatia din Romania este similara cu cea din Italia”. Rus spune ca un muncitor bun, „care face treaba bine si repede, nu neaparat calificat, pentru ca sunt si muncitori calificati care n-au nici un randament”, poate sa castige la firma sa si 600 de euro pe luna. „Avem deja muncitori pe care i-am intors din Italia, oameni care au lucrat la noi si au plecat sau au lucrat la alte firme...”.
Varianta chineza nu este de actualitate
De ce isi incearca norocul in Italia si nu merge pe „varianta chineza” clamata de multi patroni din constructii? „Ne gandim si la chinezi, si la alte nationalitati. Am o oferta de la o agentie de recrutare din Ungaria si chiar am fost anul trecut in China pentru a recruta personal. Nu este insa o treaba usoara. In primul rand se pune problema calificarii, apoi sunt bariere de limba, obiceiuri. Probabil ca vom ajunge si la importul de muncitori, dar speram ca pana atunci sa angajam cat mai multi romani”.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.