floare Passiflora caerulea

Floarea comestibila de la fereastra

17 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Primavara nu inseamna doar bucuria de a vedea primele gradini sau ghivece inflorite. Primavara este si momentul in care trebuie sa pregatim toate plantele pentru un nou sezon, pentru a ne clati privirea vara cu betia lor de culori. Una dintre plantele care au nevoie primavara de un tratament special este passiflora. In functie de specie, aceasta are mai multe nume populare: planta ceasornic, planta pasiunii sau planta suferintei.

Cea mai cunoscuta este Passiflora caerulea, cu tulpini verde inchis, filiforme, cu frunze lucioase, si palmat lobate. Florile au o corola de petale alb-gri ce inconjoara o coroana de filamente subtiri de mai multe culori (pururiu la baza, albe la mijloc si albastre la varf) si o parte centrala formata din 5 stamine care ies in evidenta, galben - aurii, si din 3 stigmate maro. Altele sunt: passiflora coccinea cu flori stacojiu intens; passiflora quadrangularis care este o specie cataratoare cu flori ce au filamente cerate, violete si passiflora edulis cu  flori albe cu filamente mov si fructe comestibile

In total, genul Passiflora cuprinde peste 400 de speci majoritatea fiind cataratoare. Aceste plante originare din zonele tropicale din America de sud, Australia, Asia si Polinesia sunt apreciate pentru efectul lor deosebit de decorativ.

Florile sunt, in general axilare si au culori ce variaza de la alb la rosu, galben, albastru. Frunzele pot fi intregi sau cu un numar variabil de lobi. Fructele sunt rotunde, verzi, galbene si oranj fiind comestibile la unele specii.

Floarea-ceasornic e o planta foarte iubitoare de lumina. Infloreste vara, daca e tinuta afara, in plin soare sau in dreptul unei ferestre cu expozitie sudica. Necesita caldura moderata (15-20°C). Iarna se mentine intr-un repaus usor, intr-un spatiu luminos si racoros (10-15°C), cand se uda rar. Primavara se fac tunderile pentru corectare si ajustare a formei, se scurteaza mult tulpinile lemnificate si se reduc lastarii laterali la 5-6 cm. In martie (o data la 2 ani) planta se muta intr-un vas mai mare dar care nu trebuie sa depaseasca 25 cm.

Substratul potrivit e un amestec de pamant de frunze, mranita, pamant de gradina si putin nisip. Substratul trebuie mentinut usor umed in permanenta, de primavara pana toamna. Daca aerul e uscat, frunzisul se pulverizeaza din cand in cand cu apa.

Se inmulteste prin butasi lungi de 8 -10 cm, care se obtin vara din tulpinile semilemnoase, rupand cele  oua frunze de la baza si tratand lacul taierii cu substante rizogene. Butasi astfel pregatiti se planteaza intr-un amestec de nisip grosier si turba in parti egale, ingropandu-i pana la nivelul frunzelor inferioare. Puneti vasele intr-un sac transparent de polietilena sau intr-o rasadnita, tinandu-le la umbra, in umezeala si la o temperatura de 18 - 21 grade C. Cand prind radacini asezatile intr-un loc mai luminos si udatile moderat pana in septembrie, adaugand in apa la fiecare doua saptamani un ingrasamant lichid. Iarna nu le mai administrati ingrasamant, udati moderat si mentineti o temperatura de 10 - 15 grade C.

O alta metoda de inmultire este marcotarea. Se amplaseaza un ghiveci cu pamant langa ghiveciul cu planta, se indoaie usor tulpina sau ramificatiile mature si se ingroapa in pamantul din noul ghiveci 5 -10 cm, lasandu-se asa pana inradacineaza.

Pe langa calitatile estetice, anumite specii de passiflora sunt folosite pentru obtinerea de medicamente, calmante si somnifere.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scoala de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice - Diversitatea etnica locala Scoala de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice - Diversitatea etnica locala
Plantele in vacanta Plantele in vacanta
Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu! Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu!
Cum plantezi si ingrijesti lamaii ca arbusti de interior Cum plantezi si ingrijesti lamaii ca arbusti de interior
Daruri de Craciun Daruri de Craciun
Sa incondeiem ... Sa incondeiem ...

Vezi mai multe articole