on

Folia pentru protectie solara - Cum o instalam?

14 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca nu este o luna de vara, soarele ne poate crea un disconfort chiar si in aceasta perioada. Temperaturile extreme necesita masuri deosebite pentru protejarea incaperilor contra radiatiilor, iar folia pentru ferestre este o solutie la indemana.

Suntem constienti ca este nevoie si de soare, la fel cum trebuie sa aerisim si sa mentinem ventilate spatiile de locuit. Probabil ca unii considera ca folia pentru geamuri este doar de culoare neagra sau tip “oglinda” si ca iarna nu o sa mai beneficiem de lumina din cauza ei – din aceste motive vom incerca in randurile ce urmeaza sa iti povestim despre experientele noastre cu aceste folii pentru ferestre.

Mult mai raspandite si mai cunoscute sunt foliile care se monteaza la autoturisme, acolo unde isi dovedesc din plin avantajele, iar beneficiile sunt incontestabile. In principiu producatorii de renume ofera solutii atat pentru autovehicule, cat si pentru locuinte, diferentele constand in culorile oferite, grosimea foliei sau diverse proprietati fizice.

Radiatia solara are in componenta raze UV (ultra violet) – aceste radiatii sunt filtrate partial in straturile atmosferice, insa din cauza modificarilor produse inclusiv de poluare si de subtierea stratului de ozon, o cantitate importanta de astfel de radiatii ajunge pe pamant. O expunere indelungata poate provoca boli de piele, diverse alergii sau iritatii ale pielii, iar in cazul obiectelor duce la imbatranirea rapida a materialelor si decolorare.

Pentru a elimina incalzirea excesiva a locuintei, lumina orbitoare a soarelui si prezenta radiatiilor UV nocive, folia pentru protectie solara este de un real ajutor. Pentru protectia contra radiatiilor UV trebuie sa stii ca exista folii aproape invizibile, respectiv odata aplicate pe geamuri vei resimti doar beneficiile fara sa influentat de lumina care patrunde prin fereastra.

Despre caracteristici tehnice sunt multe de discutat, te sfatuim ca pentru geamurile locuintei sa folosesti folie tip “oglinda” sau cat mai deschisa la culoare. O culoare inchisa, chiar daca nu permite trecerea radiatiei solare in interior, va creste temperatura la nivelul ferestrei si inclusiv tamplaria se va incalzi excesiv.

Avantajul foliei solare este ca poate fi scoasa oricand, iar geamul revine la starea initiala in caz ca iti doresti acest lucru. Trebuie sa tii cont si de faptul ca, de cele mai multe ori, pe geam va ramane stratul colorat sau adezivul care poate fi inlaturat facil doar cu o solutie adecvata (ex. Decaflash). Solutia folosita trebuie pe cat posibil sa nu ajunga pe tamplarie, iar curatarea eficienta se poate face la 1 minut dupa aplicare pentru a permite dizolvarea adezivului fixat pe geam.

Probabil montajul foliei sperie pe toata lumea , dar poti apela la o echipa de profesionisti sau poti sa aplici singur folia, tinand cont de sfaturile urmatoare. Atentie, daca ai cumparat o folie scumpa, apeleaza la profesionisti, deoarece rezultate optime se obtin in general dupa ce se exerseaza montajul de cateva ori si este pacat sa faci “scoala” deteriorand un material scump.

Foliile mai ieftine isi fac treaba, insa durata lor de viata este mai mica fata de produsele premium. O folie foarte ieftina poate sa nu ofere performanta si sa devina transparenta dupa doar o vara in care a fost expusa la soare puternic.

Pentru a aplica folia este cel mai bine sa demotezi geamurile (cerceveaua) din balamale, dar cu putina indemanare montajul se poate realiza fara probleme si pe geamul vertical. Folia se monteaza la interior, dar exista si folii speciale (mai rare) gandite pentru montaj exterior.

Este necesar sa ai un pulverizator in care sa prepari o solutie de apa cu sapun lichid, raclete de calitate din silicon sau cauciuc si un cutter cu lama noua. Unii producatori de folie ofera in pachet racletele de aplicare, insa acestea sunt de calitate slaba, din plastic si zgarie folia la montaj.

Folia trebuie montata intr-un mediu curat, in care sa nu existe praf si curenti de aer, iar geamul pe care se va aplica folia trebuie curatat temeinic si verificat ca pe suprafata lui sa nu existe reziduuri. Exista numeroase materiale video pe internet in care se explica diverse metode de montare pentru folia solara si este indicat sa urmaresti cateva astfel de filmulete inainte de a te apuca de treaba.

Un producator de folie care se respecta va pune la dispozitia clientului material informativ care necesita studiat inainte de utilizarea foliei.

Dupa montajul foliei si decuparea perfecta in functie de dimensiunea geamului, utilizeaza cu atentie racleta pentru eliminarea apei – asa cum am mai afirmat o racleta de slaba calitate va duce la zgarieturi iremediabile pe suprafata foliei care se vor vedea inestetic in lumina.

Foliile sunt rezistente si pot fi spalate la fel ca geamul obisnuit insa nu mai repede de 24-48 de ore de la aplicare.

Asteptam in comentarii parerea ta despre aceste folii, cat si alte sfaturi si sugestii de la cei care deja folosesc aceste sisteme de protectie solara.

Articol realizat de Sorin Popa, Specialist si Consultant Electrice. Pe Sorin il puteti gasi si aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

1 Martie – inceputul primaverii 1 Martie – inceputul primaverii
Cum scapi de petele de calcar Cum scapi de petele de calcar
Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare
Tinerii la domiciliu | Carantina Tinerii la domiciliu | Carantina
Bine ai venit, 2015! Bine ai venit, 2015!
Curatenia de primavara Curatenia de primavara

Vezi mai multe articole