on

Folie cu protectie solara sau jaluzele exterioare - Care este cea mai eficienta metoda de umbrire?

19 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe timpul verii, cea mai des intalnita preocupare in case si birouri este asigurarea unei temperaturi suportabile, fie ca vorbim despre case private sau despre cladiri de birouri. In afara de instalarea unor instalatii de climatizare adaptate incaperilor deservite, o alta solutie este montarea pe geamuri a foliilor de protectie solara, usor de instalat si, conform marturiilor, eficiente. In schimb, o alta propunere venita dinspre forumisti a fost montarea unor jaluzele exterioare, care ar bloca mult mai bine caldura exterioara.

In cadrul discutiei, s-a ajuns la concluzia ca in cazul jaluzelelor este foarte important ca acestea sa fie exterioare. Cele interioare blocheaza doar lumina, iar radiatia termica poate patrunde in continuare inauntrul cladirii. De aceea, o solutie recomandata este confectionarea sau cumpararea unor obloane cu lamele a caror dispunere poate sa nu aiba inclinatie in plan, dar care sa fie suficient de adanci astfel incat sa produca suficienta umbra.

Forumistul “ecosit” ne-a trimis chiar si o schema in care a incercat sa descrie cat mai simplu felul in care lumina soarelui patrunde intr-o cladire, in diferite perioade ale anului.

Cu "S" este reprezentat soarele, iar liniutele care pleaca de la el simbolizeaza unghiul de incidenta cu planul orizontal. Astfel, vor aparea trei situatii.

  1. Soarele pe timpul verii, cand este sus pe cer, cu un unghi de incidenta de maximum 80 grade (in miezul zilei)
  2. Soarele pe timpul iernii, cu unghiul de incidenta de maximum 40 grade (miezul zilei)
  3. Situatie de mijloc, tranzitie intre anotimpuri (miezul zilei)

In aceasta situatie, varianta propusa este un oblon/ jaluzea cu adancimea de 5 cm si o distanta dintre lamele, pe verticala, de 9 cm. Iarna, razele de soare va putea patrunde in incapere, dar nu in totalitate, iar jumatate din radiatia solara va fi blocata. De asemenea, pe timpul verii radiatia solara termica este obturata complet, fara a permite trecerea de oblon.

CITESTE SI: Este momentul pentru curatarea aparatului de aer conditionat!

Cu o astfel de metoda de umbrire a incaperilor, folosirea instalatiilor de climatizare poate deveni un obicei din ce in ce mai rar si, astfel, se pot face economii importante la energia electrica.

Pe de alta parte, userul “ecosit” a intervenit in topicul de pe forumul nostru pentru a-si exprima convingerea ca metoda obturarii permanente a luminii naturale cu ajutorul foliilor protectoare nu ar fi si cea mai sanatoasa varianta de racorire a unei incaperi:

“Nu este indicat sa iti acoperi la locuinta ferestrele incat sa obtureze permanent intrarea razelor soarelui. Un mediu in care nu patrunde soarele nu este un mediu sanatos. Era si o vorba din batrani despre asta. Faptul ca obturezi patrunderea razelor solare temporar este una, dar sa faci acest lucru permanent este cu totul altceva si total nesanatos. Razele ultraviolete care se gasesc in compozitia radiatiei solare au efect oxidant pentru bacteriile din aer, tocmai de aceea se folosesc lampile UV pentru purificarea aerului si apei. Deci, totul trebuie facut rational si gandind de doua ori inainte de a lua o decizie. In acest caz, nepotrivita.”

Tu in care dintre aceste doua metode ai mai mare incredere: in folia cu protectie solara sau in jaluzelele exterioare? Scrie-ne parerea ta in comentarii!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum se vopseste o usa de interior Cum se vopseste o usa de interior
VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre
Trapele de acces - Lista completa a avantajelor Trapele de acces - Lista completa a avantajelor
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I
Liniste si caldura pentru cateva sute de euro. Termopane. Liniste si caldura pentru cateva sute de euro. Termopane.
Fereastra buna trece primejdia rea Fereastra buna trece primejdia rea

Vezi mai multe articole