Fose septice: principii de functionare

06 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fose septice: principii de functionare, vidanjare.

Daca nu va puteti permite sa cumparati o fosa septica “la cheie”, va puteti amenaja una chiar dumneavoastra. Trebuie insa sa tineti cont de cateva reguli, fara de care fosele septice nu vor functiona eficient.
Fosele septice trebuie sa preia apa reziduala dinspre sursa; sa asigure decantarea si oxidarea ei; sa permita eliminarea apei "curate"; sa nu permita infiltratii exterioare din alte surse; sa nu permita refularea (circulatia inapoi); sa poata evacua gazele care provin din eventuala fermentatie a dejectiilor; sa permita eventuala degresare de suprafata (in cazul infiltratiilor accidentale de grasimi si uleiuri minerale).
 
Totul se poate rezolva folosind trei parghii: un sistem de supape, principiul vaselor comunicante si la nevoie un sistem de pompare. Proiectul ar depinde de conditiile locale (cote verticale in mod special).
 
Apele pluviale nu se canalizeaza spre fosa septica, nici drenurile cladirilor.
Fosele septice trebuie sa fie accesibile pentru operatiunile de vidanjare.
Instalarea fosei septice trebuie facuta sub supravegherea unei persoane de specialitate. Pentru fosele modulate cu recipienti din polietilena, este necesar ca pe timpul montajului acestea sa fie umplute cu apa si numai apoi inglobate in sol. Aceasta operatiune va permite echilibrarea presiunilor si va proteja racordurile in caz de tasare a solului. Nu se va neglija nici udarea straturilor de umplutura.
 
Fosele septice nu necesita Intretinere. Deci nu dezinfectanti. Vidanjarea se face la 12 - 18 luni. Dupa vidanjare bazinul trebuie umplut imediat cu apa. Semnele care indica necesitatea vidanjarii sunt unele mirosuri grele, deranjante, eventual prezenta unor materii solide in tubul de drenaj. Rezervoarele se vor inlocui dupa 10 ani desi durata normata a lor este de 15 ani.
 
Peste capacele de lemn se admite un strat de pamant de max 0,20m grosime, in care se pot planta flori. Nu se admite circulatia de mijloace auto.
Fosele se amplaseaza in apropierea cladirii, la o distanta nu mai mare de 20-30 m, pe un amplasament care sa fie favorabil operatie de vidanjare. Foarte important este faptul ca aceasta trebuie sa se amplaseze in avalul oricarei surse de apa. Avand in vedere rolul acesteia de colectare-decantare si de asigurare a infiltratiei apei relativ curate in pamant, sapatura va fi realizata astfel incat sa depaseasca stratul permeabil cu 50-100cm (nisip sau pietris). Forma in plan poate fi circulara sau patrata, iar realizarea se face prin executie pe loc sau din prefabricate. Simpla si economica s-a dovedit a fi realizarea fosei septice din placi prefabricate (cu fante) turnate din beton armat. Placile vor fi prevazute inca din faza de turnare cu posibilitatea obtinerii unor fante de scurgere(de infiltrare a apei). Pentru aceasta, inainte de turnarea betonului in cofrag, vor fi intercalate cubuletele din polistiren expandat, de o grosime egala cu cea a placii. Dupa intarirea betonului, aceste cubulete pot fi scoase din placa turnata. In acest fel se vor realiza orificiile. La doua zile de la turnare, cofragul se scoate (ridica), peste placa se asterne un strat de hartie de sac (stearsa cu petrol sau motorina) si se continua turnarea celei de-a doua placi. Operatia continua in acest mod pana la turnarea celor patru placi. La numai 7-8 zile de la turnare, placile se desfac, apoi se scot pe rand cuburile de polistiren. Astfel, in placi raman suficiente orificii pentru infiltrarea apei in strat. In ultima placa trebuie sa se realizeze un gol pentru a putea fi traversata de ultimul tronson al conductei de canalizare. La baza fosei se va realiza un filtru invers pentru a se evita colmatarea rapida a stratului permeabil.
 
Chiar daca pare complicata amenajarea unei astfel de fose septice, avantajele ei ecologice sunt evidente, si in plus, odata investitia facuta, intretinerea ei nu va costa foarte mult.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put
Instalatiile sanitare din baie Instalatiile sanitare din baie
Avantajele folosirii unui presostat electronic Avantajele folosirii unui presostat electronic
Robinetii de apa: pot fi inlocuiti pe cont propriu? Robinetii de apa: pot fi inlocuiti pe cont propriu?
Sifoanele de pardoseala: cum poti scadea riscul de inundare a locuintei Sifoanele de pardoseala: cum poti scadea riscul de inundare a locuintei
Garantia sigurantei si calitatii instalatiilor sanitare Garantia sigurantei si calitatii instalatiilor sanitare

Vezi mai multe articole