Frigiderul este unul dintre dispozitivele electrocasnice indispensabile si este prezent in toate locuintele moderne. Acest aparat pe cat este de util, pe atat este de enigmatic pentru cei mai multi dintre consumatorii obisnuiti.
Zgomotele puternice produse in timpul functionarii, luminile de avertizare ce palpaie pe afisajul LED, racirea incompleta sunt cateva dintre semnalele de alarma care ne atrag atentia atunci cand ceva nu este in regula.
Inainte de a pune mana pe telefon sa chemi frigotehnistul, sau mai rau, inainte de a da fuga sa cumperi unul nou, iti recomandam sa verifici cateva aspecte. Specialistii atrag atentia ca deseori defectiunile acestor aparate nu sunt grave si ca pot fi identificate si rezolvate simplu acordand putina atentie unor detalii marunte. In randurile urmatoare iti vom dezvalui care pot fi cauzele care duc la functionarea incorecta a sistemului de racire, dar si cateva aspecte legate de intretinerea frigiderului, care contribuie la prelungirea duratei de viata. Vei descoperi si ce trebuie sa faci in cazul in care, din pacate, frigiderul tau este stricat si nu se mai poate face nimic pentru a-l repara.
Care pot fi cauzele principale ale defectarii sistemului de racire
Functionarea incorecta a sistemului de racire este una dintre cele mai des intalnite defectiuni ale frigiderelor. Cauzele care determina aceste tipuri de deficiente sunt numeroase. Incercand un sistem de eliminare a factorilor cauzatori poti identifica, si apoi remedia problema.
Citeste si: Cele mai des intalnite defectiuni ale frigiderului tau si solutiile lor
Probleme de alimentare la retea
Adesea lipsa alimentarii curentului electric poate fi motivul pentru care frigiderul nu mai raceste. Astfel ca primul pas logic este de verificare a cordonului de alimentare. Daca acesta este bagat in priza si problema persista incepi sa aprofundezi. Inainte de a face un alt pas este recomandat sa verifici starea prizei la panoul central de alimentare si sa observi daca siguranta este sau nu oprita. In cazul in care nu sunt probleme de la panou, verifica priza. Cea mai sigura modalitate este sa introduci un alt dispozitiv electronic sau electrocasnic. In cazul in care priza este vinovata, trebuie chemat electricianul si inlocuita. Daca problemele de racire nu sunt determinate de lipsa de curent trebuie analizate si alte detalii.
Verifica temperatura de pe termostat
Temperatura de pe termostat trebuie sa fie pe cea mai joasa treapta. In anumite situatii termostatul este accidental pus pe o treapta inalta, fapt ce incetineste sau chiar opreste procesul de racire. In cazul frigiderelor digitale trebuie selectata cea mai joasa temperatura. Chiar daca afisajul electronic este mai sigur, si acesta poate fi modificat accidental, fapt ce opreste sistemul de racire.
Ventilatorul din interior blocat
O alta cauza care duce la functionarea incorecta a sistemului de racire este blocarea ventilatorului din interior. Supraincarcarea compartimentelor din interior sau organizarea deficitara pot determina blocarea efectiva a ventilatorului. Acesta este o cauza des intalnita, insa odata remediata prin inlaturarea obiectelor/alimentelor cu pricina, frigiderul isi reia functia de racire.
Garnitura incorect pozitionata sau deteriorata
Garnitura usii poate afecta functia sistemului de racire. Aceasta poate suferi din pricina uzurii sau se poate desprinde. In multe cazuri poate fi prinsa gresit si pericliteaza functionarea sistemului de racire. Usa frigiderului trebuie atent verificata si aceasta poate afecta racirea in cazul in care nu este inchisa etans.
Acumulari de praf pe condensator
Frigiderele mai vechi au de obicei condensatoarele pozitionate in partea din spate. Condensatoarele ca si alte sisteme de stocare a energiei atrag particule de praf si murdarie. Acumularile de praf determina deficiente si contribuie la functionarea improprie a sistemului de racire. In aceasta situatie se impune curatarea condensatorului. Operatiunea este una relativ simpla, insa trebuie luate toate masurile de siguranta. Adica trebuie oprita alimentarea cu energie electrica inainte de a incepe orice etapa de curatare.
Acestea sunt problemele de racire pe care le poti depista si remedia chiar tu, pentru cele legate de pierderi de freon, problemele de degivrare, instalatie infundata, ventilator defect, termostat necalibrat sau defectiuni la nivelul placii electronice trebuie solicitat ajutorul specialistului.
Cum intretinem corect frigiderul
Cauzele frecvente care afecteaza capacitatea de racire a aparatului pot fi prevenite prin operatiuni simple de curatare si igienizare. Frigiderul este unul dintre dispozitivele care pot fi exploatate timp indelungat daca sunt intretinute corect. Astfel sarcinile saptamanale de curatare in interior, exterior si igienizare trebuie realizate cu minutiozitate. Sunt recomandate produsele blande, cu potential toxic redus si lavetele moi care nu produc deteriorari. Trebuie curatata zona de ventilatie interioara astfel se previne formarea blocaje si colonii de mucegai. Si condensatorului trebuie sa i se acorde un plus de atentie. Ce este drept aceasta zona poate fi curatata mai rar, o aspirare meticuloasa realizata o data la 3-4 luni reprezinta o modalitate buna de prelungire a vietii frigiderului.
Ce solutii de reciclare ale frigiderului vechi am? Unde il arunc pe cel vechi? Exista buy-back!
In cazul in care frigiderul sufera defectiuni majore si inlocuirea pieselor nu mai este rentabila, trebuie sa iei in considerarea achizitia unuia nou. In astfel de situatii o problema majora devine transportarea si depozitarea aparatului, devenit deseu electronic. Acesta nu trebuie aruncat pur si simplu pentru ca este o sursa de poluare majora. In marile orase exista centre de reciclare care colecteaza toate tipurile de aparate electronice, electrocasnice si industriale defecte. Pasul logic este de contactare a unei astfel de companii care asigura transportul, depozitarea si reciclarea obiectelor nefolositoare.
O alta solutie este de a accesa programele de reciclare buy-back create de marile magazine ce comercializeaza electronice si electrocasnice. Astfel in baza unui produs vechi, primesti un voucher pe care il poti folosi pentru achizitionarea unuia nou. Marii retaileri care au astfel de programe se ocupa de transportul si reciclarea produselor iesite din uz.
Comentarii
Nu exista comentarii.