Daca florile s-au ofilit deja, mai ales cele cu tija lemnoasa, ele pot fi reimprospatate daca le cufundati baza tijei in apa fierbinte timp de un minut. Florile ofilite isi revin daca se adauga in apa un comprimat de aspirina sau se tin cateva ore la intuneric, intr-o camera bine aerisita. Plantele se mentin o perioada mai lunga daca sunt pastrate in incaperi aerisite si racoroase si daca sunt pulverizate des cu apa. In vaza in care sunt pastrate apa trebuie sa acopere tulpina plantei pe o lungime de 3-10 cm, pentru a reduce putrezirea. Putrezirea frunzelor si aparitia de bacterii pot fi evitate daca se indeparteaza frunzele de pe zona care sta in apa.
La 1-2 zile, se taie din tije cate 2-3 cm si se improspateaza apa, care trebuie sa fie, preferabil, la temperatura camerei. Apa cu clor, luata de la conducta, scurteaza viata florilor. Inainte sa o puneti in vaza sau sa udati plantele de pe balcon, lasati recipientul cu apa descoperit cateva ore sau mai bine, de seara pana dimineata, ca sa se evapore clorul. Abia apoi turnati apa. Apa de la robinet este de obicei toxica, in special pentru trandafiri.
Florile isi vor mentine calitatea mai mult timp daca se pastreaza in solutii conservante, care sunt, de obicei, specifice pentru o anumita specie de floare.
Totusi, exista si cateva solutii conservante care se pot prepara acasa: 1 litru de apa, 2 linguri suc de lamaie, o lingura de zahar si o jumatate de lingurita decolorant de rufe sau ½ aspirina. O alta reteta: 250-500 ml de bautura 7UP sau Sprite, o cantitate egala de apa, 1/2 lingurita decolorant de rufe sau ½ aspirina. Tijele florilor se introduc in aceasta solutie pe o portiune
de 3-10 cm si se schimba la 4-5 zile.
Apa din vaza cu flori nu se mai altereaza asa repede daca in vas se pune o moneda de arama. Ulterior, apa nu trebuie inlocuita, ci doar completata din cand in cand.
Fiecare tip de floare necesita si un anumit tip de ingrijire. Florile de camp dureaza mai mult daca se pune in apa un varf de cutit de sare. Muscatele, glicinele si garoafele rezista mai bine daca li se pune in apa o lingurita de zahar. Daca observati ca trandafirii incep sa se aplece, nu inseamna ca sunt morti, ci pur si simplu au captat aer pe tija. Acest lucru poate fi rezolvat foarte usor, mai ales daca este intervenit din timp. Umpleti chiuveta cu apa, scufudati trandafirii sub apa, si taiati tulpina sub apa. Lasati trandafirii scufundati aprox. 1-2 ore. Fumul de tigara este foarte toxic pentru trandafiri.
Daca florile sunt in stadiu de boboc, se poate stimula deschiderea punand o lingurita de zahar in apa din vas. Intrucat florile taiate sunt sensibile la mirosul emanat de fructele coapte, nu este indicate prezenta unei fructiere in apropierea vasului cu flori.
Aveti de asemeni mare grija la felul in care combinati plantele atunci cand doriti sa realizati aranjamente florale. Cele cu mult polen nu este indicat sa fie puse alaturi plante mai sensibile, cum ar fi trandafirii de sera.
Si nu uitati ca exista flori care, desi sunt frumoase, sunt toxice si pentru oameni, de exemplu crinii, pe care daca ii pastrati in dormitor, va veti trezi sigur cu dureri de cap.
Comentarii
Nu exista comentarii.