Functionalitatea casei (II)

Functionalitatea casei (II)

11 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimii 15 ani, s-a petrecut o revolutie in stiinta diagnosticarii si vindecarii cladirilor “bolnave”. Pe durata procesului de aplicare a metodelor stiintifice si a instrumentelor de studiere a cladirilor, oamenii de stiinta au realizat ca exista o asemenare foarte mare intre oameni si cladiri. Acest rezultat a evidentiat asemanarea anumitor conditii de intretinere necesare atat omului cat si casei. Astfel, e un adevar ca umiditatea trebuie evitata printr-o hidroizolatie eficienta, care, in acelasi timp, sa permita eliminarea excesului de apa din interior. De asemenea, casa, ca si omul, trebuie sa beneficieze de igiena, aer curat/proaspat, iar in acelasi timp trebuie sa pastreze un confort termic; nu trebuie sa fie “intoxicata” (mucegai, igrasie, condens etc.), iar daca acest lucru se intampla, e necesara eliminarea lui.  
Probabil, cea mai importanta descoperire este cea ca o cladire – precum omul – functioneaza pe principiul unui sistem. Constructorii si cercetatorii in cresterea performantelor unei case (un grup mic, dar in crestere, de profesionisti in adevaratul sens al cuvantului) au masurat si inregistrat felul in care interactioneaza, pozitiv si negativ, diferitele componente ale unei case. Cand o componenta nu functioneaza corespunzator, inevitabil va afecta si celelalte elemente, care in aparenta nu par sa aiba legatura cu partea afectata.
In acest fel, am ajuns acum sa cunoastem ca diferitele parti ale unei case sunt interdependete precum structura umana. De aceea, locuintele ar trebui sa fie proiectate si tratate tinandu-se cont de interactiunea dintre toate partile componente astfel incat sa fie cat mai eficiente.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi practice pentru achizitionarea unui case Sfaturi practice pentru achizitionarea unui case
Statiile de epurare – Cum functioneaza si ce avantaje ofera Statiile de epurare – Cum functioneaza si ce avantaje ofera
Aplicatii cu placile din OSB Aplicatii cu placile din OSB
Protejarea lemnului din exterior Protejarea lemnului din exterior
Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor
Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii

Vezi mai multe articole