“Secretul bucuriei interioare este chiar sub picioarele noastre!”, ne spunea nu de mult domnul Norbert Hauser, Managerul General al Galeriei Buhara. Ce mod frumos de a vorbi despre covoarele din casa noastra! Prin urmare, am considerat ca este absolut necesar sa preluam o parte din aceasta misiune si sa dedicam covoarelor tesute manual o serie intreaga de articole. Si astfel, sa impartasim o parte din spectaculoasa lume a chilimurilor cu tine.
Ce este un chilim?
Chilimul este o tesatura cu doua fete, asemanatoare cu scoarta, care poate fi asezata pe podea, pe perete si care poate fi folosita chiar pe post de patura. Cuvantul chilim defineste o tesatura plata sau un covor realizat prin tesere si nu prin innodare. Bineinteles ca exista diverse variatii ale cuvantului chilim folosite in diferite limbi, spre exemplu: gelim in Iran, kelim in Afganistan, kylym in Ucraina, palas in Caucaz bsath in Siria si Liban si kilim in Turcia, Polonia, Ungaria si Serbia. Dar este important sa mentionam ca tesaturile plate se regasesc intr-o oarecare forma peste tot in lume, din Marile Campii ale Americii de Nord, pana in Scandinavia si Indonezia. Uneori asemanarea tine doar de structura, alteori se extinde pana la design si compozitie. Cu toate acestea, termenul de chilim are o nuanta geografica bine definita, fiind atribuit exclusiv tesaturilor fara puf, produse in sud-estul Europei, estul Mediteranei si Orientul Mijlociu.
Scoarte din Romania - Muntenia si Oltenia
Tesutul a evoluat de la impletit si este una din cele mai simple tipuri de creatie din arta textila. Tehnica tesutului, impletirea firelor de lana, par sau fibre vegetale, a fost dezvoltata tocmai pentru a satisface nevoile de baza ale omenirii, ne referim aici la imbracaminte, adapost si depozitare; dar si pentru a asigura confortul simplu, precum acoperirea podelelor, a peretilor, a paturilor si a pernelor.
Chilimurile au jucat in trecut un rol important in intemeierea noilor familii. Caci, in foarte multe cazuri, pozitia unei familii intr-o comunitate era pusa intr-o relatie directa dintre cantitatea si calitatea zestrei viitoarei mirese. Prin urmare, intreaga familie isi dedica timpul si energia productiei de chilimuri. Iar pregatirea zestrei nu era nimic altceva decat un act de iubire, fara asteptarea unui castig financiar in schimb. Iar acest lucru explica, intr-o oarecare masura, de ce chilimurile transmiteau in trecut atat de mult efort, creativitate si maiestrie.
Chilimurile in casele noastre
Chilimurile sunt un mod minunat prin care poti aduce in propria locuinta culorile vibrante si pattern-urile spectaculoase. Mai mult decat atat, acestea au o abilitate unica de a defini spatiile, asigurand continuitate camerelor si adaugand caldura, textura si intimidate. In cele mai multe cazuri chilimurile pot oferi o linie armonioasa si bine definita intr-o schema de design deja existenta.
In Galeria Buhara vei gasi o varietate de covoare, intr-o combinatie de stiluri, calitati si culori extrem de diferite. Astfel, pe langa chilimuri si covoarele persane si turcesti, Galeria Buhara aduce covoare din Azerbaijan, Afganistan, India, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, China, Franta, si Spania. De asemenea, cu sprijinul si increderea clientilor sai, Norbert Hauser a invatat sa fie deschis si la variantele moderne din acesta bransa, si a reusit sa aduca in galeria sa piese unicate, tesute din lana si matase.
Galeria Buhara mai ascunde si alte comori, precum: tablouri ce provin din colectia Hauser, broderie din Usbekistan (perne, cuverturi Souzani etc.), arta africana si multe alte piese decorative exceptionale. Mai multe detalii vei gasi aici.
Video realizat cu imagini din cartea Living with kilims, scrisa de Alastair Hull, Nicholas Barnard si James Merrell.
Comentarii
Nu exista comentarii.