Gard din boltari spalati

Gardul din boltari spalati: Sfaturi complete de construire

16 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Împrejmuirea curţilor este un pas important care se poate executa atât înaintea lucrărilor de construire a casei, dar şi ulterior acestora. Alegerea momentului de ridicare a gardului de împrejmuire ţine cont de timpul estimat pentru realizarea construcţiei şi este cel mai adesea inclus în proiectul casei. De la bun început este important să cunoaştem faptul că acesta reprezintă o lucrare de construcţii care necesită autorizaţie de construire.

Din punct de vedere al construirii, există numeroase variante: de la simple împrejmuiri bazate pe un sistem de stâlpi şi închidere cu panouri din lemn, la variante integral metalice, garduri masive din beton şi zidărie (cărămidă, blocuri BCA, bolţari) sau orice alte combinaţii ale acestor variante cu fundaţii din beton.

De această dată îţi prezentăm o varianta ce presupune realizarea mult mai rapidă: gardul din bolţari spălaţi, realizaţi din fabrică cu un anumit număr de feţe gata finisate.

Paşii de construire a gardului

Ca la orice lucrare de acest tip, prima etapă o reprezintă determinarea limitelor hotarului pe care vom realiza gardul. Vom stabili lungimile de lucru, poziţia faţă de hotar, poziţiile porţilor de acces auto şi pietonale, poziţia stâlpilor şi adâncimea de fundare. Distanţa intre stâlpi poate fi variabilă, după cum se poate împărţi si lungimea fiecărei laturi, dar ca referinţă vom avea o distanţă standard de 2,8 m, corelată cu lungimea unui număr întreg de bolţari.

Săparea fundaţiei se execută la o lăţime minimă care nu va fi sub lăţimea bolţarilor. De regulă, avem o fundatie de 30-40 cm. Execuţia fundaţiei gardului va impune utilizarea betonului armat, fie cu oţel beton, fie cu plase de oţel sudate. De regulă fundaţia/ elevaţia se armează cu bare de PC ø10-12 mm legate cu etrieri OB ø6 mm, iar pentru stâlpii care vor fi ancorati în fundaţie, bare PC ø8 – 10 mm legate cu etrieri OB ø6 mm. Betonul la o calitate B150 (C8/10) va fi turnat în şanţ şi în cofrajul pentru elevaţia minimă de 10-20 cm.

Odată cu întărirea betonului din fundaţie şi elevaţie, vom elimina cofrajul şi vom trece efectiv la realizarea gardului din bolţari spălati. Se va aseza peste fundaţie primul rând de bolţari si primele blocuri pe zona stâlpilor. Se va avea grijă la alinierea boltarilor, deoarece odată ce vor fi umpluţi cu beton nu va mai fi posibilă mişcarea lor de pe poziţie. Efectiv, operaţiunile sunt aşezarea bolţarilor unul lângă altul, alinierea şi turnarea betonului în golul interior format de pereţii acestora.

Rândurile următoare presupun aşezarea suprapusă a bolţarilor, lipirea între ei cu un adeziv de placări pentru exterior, urmată de umplerea cu beton. Pe zona stâlpilor nu vor mai fi utilizati etrieri.

Tipul bolţarilor poate fi ales în funcţie de zona unde se montează. Există bolţari cu:

  • 4 feţe spălate pentru zona superioară a stâlpilor
  • 3 feţe spălate pentru zonele de capat (capete gard şi începutul porţilor)
  • 2 feţe spălate pentru bolţarii intermediari

În funcţie de tipul bolţarului, dacă aceştia sunt prevăzuţi cu locaş median, la fiecare două rânduri se poate arma suplimentar cu bare de oţel, pe direcţie longitudinală.

După ridicarea tuturor rândurilor de bolţari, pe zona intermediară şi pe stâlpi vor fi montate piesele de închidere: plăcile acoperitoare pentru temelie, plăcile acoperitoare pentru stâlpi şi, eventual, piesele decorative de diverse forme pe capătul plăcilor acoperitoare ale stâlpilor.

La final, va trebui să închidem spatiul dintre stâlpi cu panouri din fier forjat, fier vopsit, panouri din lemn, prefabricate din beton asociate bolţarilor spălaţi sau orice alte variante.

Faţă de un gard din beton sau zidărie, avantajele gardurilor realizate din bolţari spălaţi sunt eliminarea operaţiunilor de cofrare (materialul lemnos, sârma de legare şi manopera asociată), eliminarea lucrărilor de finisare prin tencuire şi vopsire şi, evident, reducerea timpului total de execuţie. Aspectul boltărilor spălaţi este unul superior din punct de vedere estetic, iar rezistenţa finisajului este mult mai mare şi reduce lucrările de întreţinere la o simplă spălare cu jet de apă sub presiune.

Sursa foto: prefabet.ro

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

17 mai, 14:56

Buna ziua,

Va multumim pentru mesaj, insa noi nu ne ocupam cu preluarea unor astfel de comenzi. In schimb, va putem redirectiona catre aceasta pagina din proiectul Parteneri de Incredere Misiunea Casa: www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/porti-garduri-accesorii-pentru-imprejmuiri

crisu

17 mai, 13:08

Buna ziua! M-ar interesa construirea unui gard de boltari, aprox.100 m liniari, inalt de 2 m. Daca sunteti disponibil, putem discuta. Multumesc!

Alte articole

Descopera noile modele de garduri RUFSTER ! Descopera noile modele de garduri RUFSTER !
Tabla decupata - noul trend in materie de garduri si porti Tabla decupata - noul trend in materie de garduri si porti
10 modalitati de a integra gardurile WPC in designul exterior al casei tale 10 modalitati de a integra gardurile WPC in designul exterior al casei tale
Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale
Coama Gard - Ce este si cum se monteaza Coama Gard - Ce este si cum se monteaza
Utilitatea gardului Utilitatea gardului

Vezi mai multe articole