Gazele se vor scumpi cu 50%

22 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile la gaze vor creste cu 50% in urmatoarea perioada. O data ca urmare a alinierii preturilor la cele din UE, dar si "gratie" investitiilor ce trebuie facute in sistemul de extractie, transport si distributie a gazelor naturale.

Alinierea preturilor la gazele naturale furnizate romanilor la cele practicate in Uniunea Europeana este programata pentru 1 ianuarie 2008, asa cum prevad angajamentele internationale ale Romaniei. Insa s-ar putea amana pentru 2010, potrivit lui Iakob Alexa, directorul general al Romgaz. El ne-a declarat ca, desi initial se tratase alinierea tarifelor la gaze naturale incepand cu 2008, acum se poarta discutii pentru prelungirea pana in 2010. Si Darius Mesca, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, preciza saptamana trecuta, cu ocazia unui forum energetic, ca o comisie formata din reprezentanti ai ministerului si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei va elabora o scrisoare catre Comisia Europeana prin care sa se ceara amanarea termenului.

DIFERENTA. Potrivit Eurostat, serviciul de statistica al Uniunii Europene, in Romania, pretul pentru populatie pe giga-joulul de energie obtinuta din gaze naturale este de 9 euro, in vreme ce media Uniunii Europene este de 14,95 euro. Defalcat, pretul de baza in tara noastra este de 7,60 euro, la care se mai adauga 1,45 euro TVA. Media europeana este impartita in 11,68 euro pretul de baza, la care se adauga 2,09 euro TVA si 1,18 euro alte taxe. Diferenta la pretul fara TVA este de 3,92 euro, adica mai mult de jumatate din cei 7,60 euro. Dar, pe langa aceasta, calitatea gazului primit de consumatorii casnici este foarte proasta, statisticile Eurostat aratand ca in Romania se plateste al cincilea cel mai scump gaz din UE, cu 12 unitati PPS pe un singur GJ. Adica un roman trebuie sa arda mai mult gaz ca sa obtina aceeasi cantitate de caldura.


VIITOR SUMBRU. In acelasi timp, predictiile pentru viitorul mediu si indepartat nu sunt dintre cele mai bune. Anul trecut, consumul de gaze naturale al Romaniei a fost de 17.200 de milioane de metri cubi: 12.100 de milioane de metri cubi din productia interna si 5.194 de milioane de metri cubi din import, in mare parte de la Gazprom. In Strategia Energetica se estimeaza ca importul sa ajunga la 8.500 de milioane de mc in 2015 pe fondul epuizarii zacamintelor autohtone. Nici europenii nu stau prea bine cu independenta energetica. UE se asteapta ca dependenta de importul de gaze naturale sa creasca de la 57%, cat este acuma, la 84% in anul 2030.

Investitii de aproape 1 miliard de euro
Pentru a nu fi dependenti de gazele rusesti si de Gazprom, avem nevoie de investitii in domeniu care vor atrage, la randul lor, o noua scumpire a gazului. Potrivit Strategiei Energetice Nationale, pana in 2010 trebuiesc investite 930 de milioane de euro pentru prospectiuni geologice, noi foraje si cresterea capacitatii de inmagazinare. "Investitiile au o oarecare influenta asupra preturilor, deoarece trebuie amortizate", ne-a declarat Sorin Keszeg, seful biroului de comunicare al Transgaz. El a precizat ca in 2006 compania a investit 170 de milioane de lei, iar anul acesta trebuie sa mai pompeze inca 188,5 milioane de lei. In acelasi timp, Transgaz trebuie sa contribuie cu 920 de milioane de euro la realizarea proiectului Nabucco, din care 300 de milioane de euro din fonduri proprii, iar restul din credite. In schimb, Iakob Alexa sustine ca  Romgaz nu a facut solicitare de marire a tarifelor la ANRE, iar investitiile programate in Strategia Energetica Nationala nu vor duce la majorari.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un investitor egiptean spune ca are 2 mil. metri patrati de teren in Romania pentru constructia de locuinte ieftine, parte a unui plan de investitii de 1 mld. dolari - 11 martie 2010 Un investitor egiptean spune ca are 2 mil. metri patrati de teren in Romania pentru constructia de locuinte ieftine, parte a unui plan de investitii de 1 mld. dolari - 11 martie 2010
IMMOFINANZ inchiriaza mai mult de 15.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti IMMOFINANZ inchiriaza mai mult de 15.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti
Pretul gazelor, in aer Pretul gazelor, in aer
Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori. Vizitatorii spun ca pierd vremea - 25 Septembrie 2009 Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori. Vizitatorii spun ca pierd vremea - 25 Septembrie 2009
Cutiile de chibrituri\ Cutiile de chibrituri\" comuniste au avut succes si in primul semestru din 2006
Primele blocuri de stat construite dupa 1989! Primele blocuri de stat construite dupa 1989!

Vezi mai multe articole