Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla

Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla

10 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Spatiile amenajate cu o peluza verde, sanatoasa, vor fi intotdeauna preferate pentru tonusul exceptional pe care il imprima spatiului, pentru echilibru si capacitatea de a inlatura orice bariera in calea relaxarii. Presupunand ca dispuneti de un teren care poate fi alocat inierbarii, cultivarea gazonului nu este deloc un lucru dificil, atat timp cat se creeaza, inca de la inceput, microclimatul corect. Va puteti amenaja un astfel de loc in propria gradina sau, de ce nu, in fata blocului, avand cateva notiuni de cultivare si intretinere ale unui gazon de calitate.
Optiunile trebuie sa tina cont de tipul de amenajare pe care il doriti, dar si de conditiile de mediu ale locului. Astfel, puteti alege un gazon adaptat unei zone insorite si secetoase, sau unei zone cu umbra multa, pentru un gazon mai inalt sau unul cu fir scurt. Semanatul se face incepand cu luna martie pana in octombrie, de preferat in afara perioadelor de canicula. Gazonul semanat primavara devreme se va dezvolta foarte repede si va veti putea bucura de el intr-un timp foarte scurt. Insa ideal este ca semanatul sa fie facut din toamna - el va rasari primavara mai viguros si cu un risc mai mic de a fi invadat de buruieni. Fie ca folositi seminte pentru cultivare, fie ca apelati la rulouri din comert, mai intai trebuie pregatit terenul: curatat de buruieni, sapat la o adancime de 20-30 cm si nivelat bine prin maruntirea pamantului. In cazul rulourilor de gazon, pamantul astfel pregatit se amesteca cu nisip si se asigura planeitatea locului inainte de montarea rulourilor.
 
Lucrarile necesare, in diferitele etape ale cresterii gazonului, sunt relativ simple si nu foarte mari consumatoare de timp:
 
Fertilizarea solului
Daca este un sol sarac in substante nutritive, pentru reglarea lui se administreaza ingrasaminte pe baza de azot, in primul rand inainte de insamantare. Acelasi tip de ingrasamant se foloseste si pentru un gazon deja existent. Aplicat in lunile martie – mai, ajuta la regenerarea firului de iarba abia iesit din iarna. In timpul vegetatiei, in lunile iulie-august, se poate compensa incetinirea cresterii gazonului din cauza caniculei, imprastiind ingrasamant pe suprafata tunsa in prealabil si uscata. La sfarsitul lunii octombrie se administreaza ingrasaminte de toamna, bogate in potasiu, avand rolul de a-i intari radacina si a-i mari rezistenta impotriva bolilor si frigului din timpul iernii.
 
Udarea
Pentru a-si mentine aspectul ingrijit si sanatos, gazonul se uda abundent, cu conditia ca apa sa fie drenata bine. In primele trei saptamani de la semanat se recomanda trei udari pe zi, pentru a se dezvolta corect. Necesitatea de apa a gazonului (intre 1 si 7 l/mp/zi) este data de soiurile de seminte folosite si de temperatura locului. De asemenea, este bine sa fie udat rar dar abundent; o udare deasa, cu cantitati mai mici de apa, face ca radacina sa fie tot timpul intr-un mediu umed, ducand la scaderea rezistentei de calcare a ierbii, la putrezirea ei, dar si la inmultirea buruienilor.
 
Tunderea
Gazonul se tunde ori de cate ori este nevoie, atunci cand plantele ating inaltimi de peste 8-10cm si in functie de destinatia pe care o are. Tunderea se face inainte de a fi udat, pentru a se evita smulgerea lui din radacina. Taierea regulata determina inmultirea lastarilor, ceea ce duce la un gazon mai des. De asemenea, este redusa formarea de seminte, marindu-se timpul de viata al plantelor. Astfel, inaltimea optima a firului de gazon decorativ este intre 3,5 si 5cm. In urma tunderii, se recomanda ca iarba taiata sa fie indepartata, pentru a se evita riscul de imbolnavire a celei ramase.
 
Gaurirea si imprastirerea de nisip
Se intampla ca stratul superior de gazon, de 5-10 cm, sa devina tot mai des in timp, impiedicand circulatia aerului si capacitatea de absorbtie a apei. Pentru eliminarea acestui inconvenient, se fac gauri succesive de 5-7cm, gauri care pot fi apoi umplute cu nisip cuartos, pentru mentinerea umezelii in sol. In general, imprastierea periodica a unor cantitati mici de nisip peste suprafata gazonului are rolul de a aera si oxigena solul si de a elimina eventualele denivelari aparute in timp.
Forma gazonului nu se supune niciunei reguli stricte, rolul decorativ putand atinge un efect maxim fie pe suprafete geometrice bine definite, fie urmarind si scotand in evidenta un strat de flori din gradina, un copac sau liniile casei. Suprafata de gazon poate fi conceputa ca o zona de recreere in continuarea terasei sau in jurul ei, ca un spatiu de joaca - variatiile de forma sunt nelimitate. Datorita rezistentei foarte mari a firelor de iarba la presiuni repetate, gazonul este ideal pentru amenajari de spatii pentru petreceri, picnicuri, jocuri sportive. Din acelasi motiv, intr-o curte sau gradina gazonul poate inlocui aleile din beton, aducand un plus de aer curat si relaxare, prin oxigenul produs si verdele linistitor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

3 metode de a tine tantarii la distanta 3 metode de a tine tantarii la distanta
Fierul forjat confera eleganta gradinii Fierul forjat confera eleganta gradinii
7 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi 7 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi
Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna
Taierile de primavara ale pomilor: cum se realizeaza si in ce conditii Taierile de primavara ale pomilor: cum se realizeaza si in ce conditii
Primavara in casa si in gradina Primavara in casa si in gradina

Vezi mai multe articole