Daca locuiesti la curte si ai un gazon impecabil, care starneste invidia prietenilor si a musafirilor, deja stii ca el necesita o ingrijire periodica. Si cu toate ca tu ti-ai dori ca el sa fie mereu verde si impecabil, uneori mai apar si probleme.
Cu ce situatii se confrunta forumistii nostri si ce solutii primesc? Te invitam sa citesti in continuare.
Intrebare: Mircea 76: `Buna ziua, am pus si eu gazon pe cca 100m2, insa am foarte multe buruieni ca cele din imagine.
Am pana acum 2 tunderi. Oare exista sansa sa scap de ele fara ierbicid?`
Raspuns: Specialistul MC: `O sa scapati de acele buruieni numai daca utilizati un erbicid selectiv pentru gazon ori daca pliviti manual.`
I: Ionut Visan: Salut, de vreo 3-4 saptamani mi-am pus si eu gazon in curte. De fapt, am apelat la o firma de specialitate pentru care am platit o suma considerabila pentru amenajarea curtii. Partea cu gazon reprezinta cam 120 mp si are sistem de irigatie. Problema cea mare este pamantul din curte care probabil nu absoarbe foarte repede apa. Asa ca in urma ploilor, jumatate din portiunea insamantata cu gazon este inundata, apa ramanand pe teren cateva zile. In urma acestor ploi s-a lasat si pamantul in doua parti ceea ce a favorizat formarea a doua mini lacuri care scad dupa vreo 2-3 zile de soare abundent. Gazonul nu a iesit cum trebuie, ci doar vreo 40% din cat trebuia. Acum as vrea sa astup acele 2 gropi din curte care s-au format in urma ploilor (e vorba de o diferenta de vreo 6-7 cm fata de restul terenului). Ar fi ok daca as completa cu nisip spalat, eventual sa imprastii si un strat de vreo 2 cm pe restul suprafetei astfel incat sa se dreneze mai repede apa? Firma care mi-a amenajat curtea mi-a oferit o garantie verbala prin urmare vreau sa stiu daca as putea sa le propun aceasta solutie cu indreptarea terenului (nu as mai plati manopera) fara sa imi afecteze cei 40% din cat a rasarit gazonul?`
R: Tymotyman: `Daca pamantul este argilos o sa aveti mereu probleme cu apa. Cea mai buna solutie ar fi instalarea unui dren.`
I: 4reall: `Am niste probleme cu gazonul si nu reusesc sub nici o forma sa le dau de cap. Am avut probleme cu gazonul inca de cand am luat casa si cainele. A inceput cu timpul sa se usuce gazonul pe portiuni, pete rotunde si destul de mari. Initial am crezut ca e din cauza cainelui, asa ca am separat cainele, am scarificat gazonul, l-am tuns si am pus un strat de pamant de vreo 7 cm peste gazonul vechi, plus seminte, plus aspersoare, programate sa ude de 3 ori pe zi cate 4 minute (11 ziua, 11 noaptea si 7 dim). Totul a fost bine, a dat iarba noua peste cea veche, a crescut uniform si frumos. Am tuns-o, iar apoi deodata au inceput sa apara pete din ce in ce mai multe. Va rog sa imi dati o parere, care ar putea sa fie cauza? Multumesc.`
R: Specialistul MC: Cu o grebla metalica indepartati cat mai bine iarba arsa dupa care aplicati Topsin 70 WDG, Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste zona afectata cu o cantitate considerabila (0.5 – 1 litru/metru patrat). Repetati tratamentul o data la circa 2-3 saptamani.
Va recomand ca sa fertilizati echilibrat. In perioada de tratament nu udati decat dupa circa 24 ore de la aplicarea tratamentului.`
I: Pop Ionica: Buna ziua, Dupa o zi dupa ce am tuns iarba m-am uitat si era pe gazon ca un fel de puf, m-am gandit ca este iarba taiata care a ramas pe gazon... cand m-am apropiat de fapt erau varfurile la iarba... atasat acestui mesaj (primele 2 poze), care credeti ca ar putea fi cauza? (cutitul la masina de tuns l-am ascutit in urma cu aproximativ 10-12 tunderi, totusi m-am uitat la cutitul masinii si parca a fugit putin de pe acei 2 bumbi de ghidaj, acea fiind rosi)
O alta problema este ca in unele zone gazonul a inceput sa ingalbeneasca, de fapt mai bine zis sa uscat total pe o zona cat 2 3 palme. Ce ar trebui sa fac? Multumesc de ajutor.`
R: Specialistul MC: `Cred ca nu prea taie cutitul de la masina de tuns iarba, parca doar rupe firul de iarba. Atasati o imagine cu masina de tuns rasturnata intr-o parte. Unde iarba s-a uscat greblati iarba uscata si reinsamantati. Nu uitati ca dupa ce tundeti iarba sa udati suprafata temeinic.`
I: Radu_Galusa: `Buna ziua! Sunt nou pe acest forum si am o intrebare: la cat ar trebui sa sap in curte pentru a pune pamant vegetal in vederea insamantarii cu gazon? Mentionez ca am o casa, iar pe langa ea este betonata o alee. Din ce am mai citit este vorba de un strat de pamant vegetal de vreo 10-15 cm. Problema e ca nu stiu daca mai trebuie sa sap ca sa adaug acel strat de pamant vegetal ca sa fiu la acelasi nivel cu aleea. Va multumesc`
R: Specialistul MC: Puneti pe cant o scandura perpendicular pe alee dupa care cu o rigla masurati distanta dintre partea inferioara a scandurii si nivelul terenului. Daca aveti sub 15 cm atunci indepartati din pamantul existent.`
I: Sorin85: `Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Am plantat gazonul acum 2 luni. A urmat perioada de ploi din aceasta vara. S-a dezvoltat foarte bine, l-am tuns de 3 ori pana acum cam la 5-6 cm. Au aparut niste zone in care se usuca. Am dat initial vina pe catel, dar citind pe aici am vazut ca sunt si alte cauze.
Ce imi recomandati? Un tratament cu topsin, cum ati recomandat mai inainte? Credeti ca ajuta? Va multumesc.`
R: Specialistul MC: `Curatati cu o grebla metalica zonele afectati si aplicati Topsin. Daca iarba nu isi revine atunci trebuie sa inlaturati iarba afectata si sa reinsamantati.`
Gasiti intreaga conversatie aici! De asemenea, asteptam si intrebarile tale.
4 Comentarii
Calin Diaconu
26 ianuarie, 19:10
Salut @Bogdan Gabriel!
Având în vedere că aveți pomi fructiferi și păsări de curte pe teren, este important să alegeți un tip de iarbă care să fie rezistentă la trafic, să nu fie sensibilă la ciugulitul păsărilor și care să se adapteze bine condițiilor climatice din zona Bârladului. Iată câteva sugestii:
Amestec de iarbă rezistentă:
Gazonul Universal Starsem este o opțiune bună pentru scopuri generale, dar, având păsări de curte, ar fi indicat să optați pentru un amestec de semințe mai rezistent, care să includă specii precum Lolium perenne (raigras peren) și Festuca rubra (păiuș roșu). Acestea sunt specii de iarbă rezistente la trafic și regenerabile, ideale pentru zonele utilizate frecvent de păsări.
Plante alternative pentru rezistență:
În locul unui gazon clasic, puteți semăna și plante perene, precum trifoi alb (Trifolium repens), care are avantajul de a fixa azotul în sol, de a fi hrănitor pentru păsări și de a rezista bine în astfel de condiții.
Îngrijirea ierbii:
Pentru a menține iarba sănătoasă în prezența păsărilor de curte, recomand să evitați supraîncărcarea terenului cu prea multe păsări, deoarece acestea pot săpă și distruge rapid iarba. De asemenea, udați și fertilizați ocazional zona, dar cu produse naturale, pentru a nu afecta sănătatea păsărilor sau pomilor fructiferi.
Adaptarea la climat:
Zona Bârladului are un climat temperat, dar poate avea veri uscate. Alegeți un amestec de iarbă adaptat la secetă și cu rezistență la umbră, mai ales dacă pomii fructiferi creează o zonă parțial umbrită.
Recomandarea mea ar fi să încercați un amestec special pentru livezi sau pentru terenuri multifuncționale, care să includă trifoi alb, păiuș și raigras peren. Acesta ar fi mai potrivit decât un gazon decorativ clasic. Dacă aveți nevoie de mai multe detalii despre tipurile de semințe sau întreținere, vă stăm la dispoziție!
Mult succes cu proiectul dumneavoastră!
Echipa Misiunea Casa
Calin Diaconu
26 ianuarie, 19:07
Salut Livius!
Problema pe care o descrieți este destul de comună în zonele umbroase sau cu drenaj slab. Apa care stagnează poate deteriora gazonul și favoriza dezvoltarea mucegaiurilor. Iată câteva soluții practice pentru a rezolva această situație:
Îmbunătățirea drenajului solului:
Împrăștierea unui strat subțire de nisip (de preferat nisip silicios fin) poate ajuta la îmbunătățirea drenajului. Nisipul va contribui la aerisirea solului și la absorbția excesului de apă. Aplicați un strat de aproximativ 1-2 cm, apoi greblați ușor pentru a-l încorpora în stratul superior al solului.
Aerare:
Dacă solul este compactat, apa are dificultăți în a pătrunde și a fi absorbită. Puteți utiliza un aerator de gazon pentru a crea găuri mici în sol, permițând apei să se infiltreze mai bine și rădăcinilor să respire.
Ajustarea sistemului de irigare:
În zonele umbroase, gazonul necesită mai puțină apă decât în zonele însorite. Opriți temporar irigarea în acea zonă și ajustați frecvența stropirii pentru a preveni surplusul de apă.
Drenaj suplimentar:
Dacă apa băltește chiar și după aceste măsuri, poate fi necesar să instalați un drenaj subteran. Acesta va colecta apa în exces și o va redirecționa în afara zonei problematice.
Gazon tolerant la umbră:
Pe termen lung, dacă problema persistă, puteți lua în considerare semănarea unor tipuri de gazon special create pentru zone umbroase, care rezistă mai bine la condiții de umiditate.
Vă recomand să începeți cu pașii simpli (nisip și aerare) și să evaluați rezultatele înainte de a investi în soluții mai complexe. Dacă aveți nevoie de mai multe informații, suntem aici să vă ajutăm!
Mult succes!
Echipa Misiunea Casa
Livius
03 iunie, 15:08
Am o suprafață de cca 100mp de gazon din care cca 30 într-o zonă umbroasă.Sistemul de irigare e setat să efectueze stropirea o dată pe zi iar în acea zonă doar 3 min. Cu toate acestea zona este inundată. Ce trebuie să fac pentru a îndepărta surplusul de apă, care persistă deși a moprit irigarea pe acea zonă dar urmare a ploilor totuși apa băltește. Pot împrăștia nisip pe această suprafață? Mulțumesc.
Bogdan Gabriel
02 aprilie, 12:21
Buna ziua ,am pomi fructiferi pe o suprafata de 400 mp,ce iarba pot semana printre pomi ? Avind pasari de curte (gaini ,curci si pichire).Iarba cum "Gazon Universal Starsem " ?! Ce imi recomandati ? Casa este la pariferia Birladului jud Vaslui .Va multumesc frumos