Ieftinirea nu va avea un impact deosebit asupra consumatorilor, in lunile calduroase fiind un consum redus de gaze.
Cea mai mare scumpire a gazelor naturale a avut loc in 2005, cand pretul a sarit de la circa 500 de lei la mia de metri cubi de gaze la peste 820 de lei la mia de metri cubi.
De la 1 mai, pretul gazului va da inapoi cu 3%, pentru prima data in mai mult de zece ani. Anuntul a fost facut de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Petre Lificiu. La un pret mediu de un leu pe metrul cub de gaze in Capitala, reducerea de pret nu va avea un impact deosebit asupra populatiei, date fiind temperaturile mari si nefolosirea sistemelor de incalzire prin centrale termice cu gaze.
"Aceasta decizie a fost luata avand in vedere evolutia pretului international al gazelor, dar motivul principal l-a constituit situatia grea a oamenilor in acest an mai dificil. Operatorii au inteles sa isi amane recuperarea anumitor datorii mai mari. Este un fel de solidaritate fata de populatie", a declarat el, citat de NewsIn.
Presedintele ANRE a precizat ca furnizorii de gaze naturale, care pana acum au facut presiuni ca ieftinirea sa fie amanata, au fost de acord sa isi amane ei recuperarea pierderilor. Expertii din domeniu sustin ca o ieftinire era mai mult decat necesara atat timp cat cotatia gazelor naturale, care evolueaza in paralel cu cea a petrolului, a scazut considerabil in ultimele luni, ca urmare a crizei economice care a redus cererea globala de gaze.
ANRE a anuntat initial ca ieftineste abia din toamna
Initial, ANRE anuntase, tot prin vocea presedintelui, ca gazul va fi ieftinit abia in toamna, si nu in primavara, motivul principal fiind necesitatea ca furnizorii de gaze naturale sa isi acopere pierderile acumulate pana acum. Mai mult decat atat, Lificiu motivase renuntarea la ieftinirea asteptata in aprilie prin faptul ca oricum in aceste luni consumul de gaze este scazut si impactul unei reduceri de pret ar fi foarte mic in cazul consumatorilor casnici. La cateva zile distanta, premierul Emil Boc a declarat ca gazele se vor ieftini din mai.
Aceasta este prima ieftinire a gazului din ultimii ani, cea mai mare scumpire avand loc in 2005, de la circa 500 de lei la mia de metri cubi de gaze la peste 820 de lei la mia de metri cubi in 2006. Anul trecut, ANRE a scumpit de doua ori gazele naturale. Prima ajustare de pret a avut loc in februarie, cand pretul a crescut cu circa 8,5%, iar a doua la 1 iulie, de 12,5%.
Croatia si Romania au cel mai ieftin gaz din UE
Exprimat in MWh, Croatia si Romania au cele mai bune tarife la gaze naturale din intreaga Uniune Europeana. Astfel, la finele anului trecut, in cele doua state tariful practicat era de circa 21 de euro/MWh, in timp ce in Bulgaria era de aproape 30 de euro, in Ungaria de 34 de euro, iar in Portugalia si Austria de aproximativ 60 de euro, conform datelor ANRE. Romania, Croatia si Lituania sunt singurele state din UE in care pretul gazelor naturale distribuite populatiei sunt mai ieftine decat cele folosite de consumatorii industriali. In Spania, de exemplu, in timp ce populatia plateste aproape 50 de euro pe fiecare MWh, clientii din industrie platesc numai circa 37 de euro.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.