Generalitati despre bormasini, burghie si holzsuruburi

Generalitati despre bormasini, burghie si holzsuruburi

17 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bormasina, masina de gaurit cu percutie si ciocanul rotopercutor pneumatic sunt cele mai intalnite instrumente folosite pentru perforarea diverselor elemente de constructie. In functie de puterea si tehnologia pe care le “incorporeaza”, precum si de tipul burghiului sau sfredelului atasat , acestea pot  gauri lemnul, metalul, zidaria din caramida ori BCA si chiar betonul. In ultimul timp, sunt folosite tot mai frecvent masinile de gaurit cu acumulator. Avantajele acestora sunt usurinta in manipulare si posibilitatea de a lucra in locuri fara priza de curent electric. E drept, performantele lor sunt mai modeste, caci nu pot fi folosite decat in cazul materialelor de o duritate scazuta, pentru gauri cu diametre si adancimi mici.

Nu incercati sa gauriti betonul cu o masina neperformanta (pe care, oricum, n-ar trebui sa o cumparati!) sau cu una care nu este destinata acestui tip de lucrare. O bormasina de putere mica, conceputa pentru penetrarea lemnului si metalului si care nu efectueaza miscari de percutie se supraincalzeste rapid si se poate arde. Fiecare model de masina de gaurit are o destinatie precisa si un regim de functionare specific in ceea ce priveste puterea, grosimea maxima a burgiului admis de mandrina si de materialul asupra caruia se lucreaza. Greutatea instrumentului este un criteriu care va poate ajuta in evaluarea puterii acestuia (nu si in aprecierea calitatatii, insa!). Astfel, cu cat este mai grea, cu atat unealta “poate” mai mult si este mai stabila, avand un recul mai mic. Astfel, o masina cu percutie poate cantari in jur de 2 kg, dar un rotopercutor depaseste deseori 10 kg!

La achizitionarea burghielor trebuie sa stiti clar ce materiale veti avea de perforat, deoarece fiecare tip are caracteristici diferite in ceea ce priveste dimensiunile, calitatea otelului din care este confectionat, forma profilului si a varfului, pasul spiralei etc. Astfel, pentru lemn este folosit burghiul cu trei varfuri, iar pentru metal – cel cu varf conic. Fiind fabricate din otel rapid superior, acestea pot fi ascutite cu polizorul. Zidaria, betonul, piatra sau ceramica vor fi perforate in conditii optime cu ajutorul unui burghiu special, placat cu aliaje foarte rezistente. In cazul gauririi unor  materiale dure, acesta trebuie montat pe un ciocan rotopercutor, care efectueaza atat miscari de rotatie, cat si de percutie. Ascutirea lui presupune o tehnica speciala, care poate fi executata doar de catre un profesionist.

Nu utilizati decat burghie care au o grosime compatibila cu holsurubul si diblul. Adevaratii meseriasi stiu ca aceste trei elemente ale unei montari de calitate trebuie sa formeze o “echipa”, de aceea este de preferat ca ele sa fie cumparate impreuna. Intr-adevar, diblul “accepta” trei grosimi diferite de holsurub, dar varianta sigura presupune dimensiuni echivalente. Lungimea gaurii trebuie sa fie cu cativa milimetri mai mare decat diblul, astfel incat acesta din urma sa aiba loc sa se “dezvolte” in momentul infiletarii. In ceea ce priveste calitatea burghielor, sfatul nostru este sa achizitionati unele mai scumpe, bine calibrate, confectionate din aliaje rezistente. Durata lor de viata va fi mult mai lunga, iar acuratetea strapungerilor va vor da sentimentul ca sunteti un “meserias”. 

Suspendarea de plafon a unor obiecte implica sisteme de prindere specifice, care trebuie sa impiedice orice “tentativa” de glisare, cu atat mai mult cu cat aceste obiecte sunt mai grele. In cazul holzsuruburilor, diblurile au nevoie de elemente de ancorare rezistente. Desi cele din materiale plastice sunt uzuale, mai potrivite pentru sarcini mari sunt diblurile metalice. La selectarea lungimii suruburilor veti tine cont si de grosimea straturilor de tencuiala sau termoizolatie. O alternativa tot mai des intalnita in ultima perioada sunt suruburile cu elemente de expansiune (numite conexpanduri). Acestea, prin strangerea unei piulite sau introducerea unui cui coaxial, “se umfla” in perete, asigurand o fixare solida. In alegerea sistemului de prindere trebuie sa aveti in vedere si modalitatile de suspendare a obiectului vizat (carlige, ochiuri etc). 

Nu folositi holzsuruburi fara diblu pentru tavanele din beton sau zidarie! Unii “mesteri” fac lucrari de mantuiala fixandu-le cu “putin” ipsos, rasina sau silicon. Lucrarea nu rezista decat pentru pereti sau pardoseli, ori la plafoane pentru sarcini mici, de cateva sute de grame, nicidecum pentru o galerie sau o lustra. O alta solutie paguboasa este utilizarea ipsosului pentru montarea in gaurile aparute mai mult sau mai putin accidental in tavan a unor bucati din lemn de care sunt fixate sisteme de prindere cu cuie sau suruburi. Incidentele neplacute va pandesc de sus! De asemenea, trebuie sa luati seama de structura plafonului. Daca nu aveti plafoane din beton, alegeti alte tipuri de suspendare, in functie de situatie (carlig cu arc, dibluri speciale pentru plafoane cu goluri, suspante matalice cu pinteni etc).  
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de achizitionare a masinii de tuns iarba – partea 1 Ghid de achizitionare a masinii de tuns iarba – partea 1
Cel mai bun ghid de achizitie pentru o drujba pe benzina Cel mai bun ghid de achizitie pentru o drujba pe benzina
Flexibilitatea de lucru pe santier: un vis transformat in realitate de gama XR FLEXVOLT de la DeWalt Flexibilitatea de lucru pe santier: un vis transformat in realitate de gama XR FLEXVOLT de la DeWalt
Unelte care fac diferenta Unelte care fac diferenta
Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton
8 unelte pe care trebuie să le ai în casă dacă esti iubitor de bricolaj 8 unelte pe care trebuie să le ai în casă dacă esti iubitor de bricolaj

Vezi mai multe articole