sapa elicopterizata

Generalitati despre sapa mecanizata si elicopterizata

19 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Voi cate feluri de sape cunoasteti sau de cate ati auzit? Noi le-am facut un mic “recensamant“ si am gasit asa: sapa mecanizata, elicopterizata, autonivelanta, perlitica, de panta, de egalizare, armata, aditivata, clasica, iar daca mai exista si altele, puteti sa ni le semnalati. In randurile care urmeaza abordam ca subiect sapa mecanizata si elicopterizata pentru ca aceste doua tehnici de turnare si finisare a sapei sunt folosite de multe ori impreuna.

Este mai bine sa torni o sapa mecanizat sau prin metoda clasica? Sapa turnata mecanizat are o calitate mult mai buna decat cea clasica datorita operatiunilor mecanice la care este supusa. In plus, in varianta mecanizata, sapa este turnata mai repede, intr-o zi de lucru putand fi acoperita o saprafata de peste 100 m2.

Cum se intampla turnarea mecanizata a sapei? Cimentul, nisipul si apa care intra in compozitia mortarului (sapei) sunt turnate intr-un utilaj care le amesteca si omogenizeaza. Apoi, prin intermediul unei pompe al al unui furtun, mortarul este impins si trimis in camera in care se toarna sapa. Celalalt capat al furtunului este in varful unui trepied iar un muncitor misca trepiedul pe toata suprafata camerei, pentru a lasa o cantitate uniforma de mortar.

Urmatorul pas este fie manual, fie mecanizat, si se refera la intinderea si uniformizarea sapei. Varianta manuala inseamna nivelarea sapei cu o stinghie lunga din lemn. Varianta mecanizata inseamna ca sapa este nivelata cu ajutorul unui utilaj care se deplaseaza pe doua sine si intinde uniform intreaga cantitate de mortar.

Cea de-a treia operatiune o constituie elicopterizarea sapei, aceasta etapa realizandu-se cu un utilaj care, cu ajutorul unui mecanism asemanator cu o elice, preseaza si compacteaza sapa. In felul acesta, pelicula de la suprafata sapei este practic sigilata, devenind mult mai rezistenta la actiunea factorilor externi.

Voi cum ati alege sa turnati sapa?

 

Citeste si: Ce este sapa autonivelanta si care este rolul ei 

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Dan A

10 iunie, 14:58

Buna ziua,
cum ar trebui sa arate suprafata sapei dupa elicopterizare? Eu am inteles ca ar trebui sa arate neteda si lucioasa si nu grunjoasa si friabila (arata ca o tencuiala nesclivisita). Ar fi grozav daca ati putea posta si poze.

nicoleta

25 februarie, 13:13

foarte bun materialul...ce m-ai caut varianta cea mai buna...casa noastra are120m patrati iar in vara niste meseriasi "priceputi" ne-au tornat o sapa de egalizarea de cam 5-7 cm...iar dupa ce au turnat in ultima camera si au reluat masuratorile au cam frant nivelul de restul casei si am ramas cu o placa de egalizare care nu e egala peste tot...practic o a doua placa ...asa ca acum varianta salvatoare este sapa autonivelanta pentru a pregati solul pentru montarea parchetului peste tot mai putin baie si bucatarie unde punem gresie.Intrebarea e:CAT DE BINE IESE SI ACEASTA SAPA AUTONIVELANTA PE ATATA SUPRAFATA,DE UNDE PORNIM CU TORNAREA,CAT DE EFICIENTA ESTE VARIANTA MANUALA?ca sa m-ai salvam niste banuti...k oricum ne omoara la cat e de scumpa...MULTUMESC ANTICIPAT!

Alte articole

Ce trebuie sa stim despre caramida Ce trebuie sa stim despre caramida
Ce este poliuretanul si unde il putem folosi Ce este poliuretanul si unde il putem folosi
Betonul da tonul amenajarilor moderne Betonul da tonul amenajarilor moderne
Cum sa alegi cele mai potrivite materiale de constructii? Cum sa alegi cele mai potrivite materiale de constructii?
Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB
Soarecii si vata de sticla Soarecii si vata de sticla

Vezi mai multe articole