Generator electric

Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul

31 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Generatorul de curent electric se poate dovedi util atunci cand ai de facut lucrari departe de casa si nu ai cum sa ajungi la reteaua de curent electric. Dar cel mai mare avantaj al detinerii unui generator de curent electric poate fi constatat atunci cand locuiesti intr-o zona in care reteaua electrica are probleme mari si este subdimensionata, astfel ca intreruperile in furnizarea energiei electrice sunt dese. Da, este o placere ca iarna, cand sunt cele mai mari viscole si geruri, sa ramai fara curent electric, eventual mai multe zile la rand.

Cateva sfaturi privind alegerea unui generator de curent electric sunt binevenite, mai ales acum, in prag de iarna.

Prima intrebare la care trebuie sa-ti raspunzi atunci cand esti pe cale sa achizitionezi un astfel de dispozitiv este “de ce tip de curent electric am nevoie? Monofazat sau trifazat?”.

Pentru Romania, generatoarele trifazate produc curent electric la 230 si 400 V, iar cele monofazate produc 230V. Presupunand ca il cumperi pentru a-l folosi intr-o locuinta sau intr-o firma mica, ai nevoie de un generator de curent electric monofazat.

A doua intrebare este legata de scopul pentru care achizitionezi generatorul. Ai nevoie de un generator care sa-ti furnizeze curent electric ocazional, timp de 3-4 ore? Sau ai nevoie de unul pentru o cabana de vacanta sau locuinta folosita sezonier, unde generatorul va functiona neintrerupt timp de cateva zile, cat dureaza vacanta sau sederea ta temporara? Daca ai nevoie de un generator care sa functioneze neintrerupt timp de 3 zile sau o saptamana, e limpede ca ai nevoie de unul de calitate superioara, fiabil, care sa nu cedeze dupa cateva ore din cauza supraincalzirii.

A treia intrebare este legata de puterea pe care trebuie sa o furnizeze generatorul. Practic, trebuie sa stii dinante care sunt consumatorii pe care generatorul ii va alimenta cu energie electrica. Aceasta este, de altfel, caracteristica tehnica cea mai importanta in dimensionarea corecta a unui generator de curent electric. Daca toti consumatorii pe care vrei sa-i alimentezi de la generator au o putere insumata de 700W, atunci generatorul pe care-l cumperi trebuie sa aiba o putere ce putin egala cu 700W.

In ceea ce priveste combustibilul, sunt doua variante: pe benzina si pe motorina, fiecare avand avantajele si dezavantajele lui. Generatoarele cu motor diesel au consum redus de combustibil si costuri reduse de mentenanta reduse, in timp ce generatoarele cu motor pe benzina pornesc mai usor in conditii de temperatura scazuta si sunt mai usor de intretinut.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere urmatorul aspect. Calitatea curentului obtinut cu ajutorul generatorului este data de regulatorul electric cu care este echipat generatorul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gama integrata pentru protectie impotriva incendiilor, sub marca Honeywell Home Gama integrata pentru protectie impotriva incendiilor, sub marca Honeywell Home
Ce este si cum functioneaza un invertor solar Ce este si cum functioneaza un invertor solar
Diode – ce sunt si la ce se folosesc? Diode – ce sunt si la ce se folosesc?
Secretele curentului electric Secretele curentului electric
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?
Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei

Vezi mai multe articole