on

Ghid practic de montaj al sistemului de jgheaburi și burlane

16 martie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemul de drenaj al apelor pluviale are o deosebită importanţă în funcţionalitatea şi estetica unei învelitori de acoperiş, asigurând o drenare eficientă a apei.

 

Numit si sistem de colectare si scurgere a apelor pluviale sau sistem de evacuare controlata a apei pluviale de pe acoperis, sistemul pluvial din jgheaburi si burlane are rolul de a prelua apa din precipitatii si de a o directiona in siguranta catre sistemul de canalizare, cat mai departe de fundatia cladirii. In acest fel, fatada si temelia casei vor ramane uscate si curate.

 

Pentru că sunt produse din tablă de oţel moale, sistemele de drenaj  pot fi utilizate în orice climat şi au o durată ridicată de viaţă. Mai mult, pe piață sunt disponibile într-un spectru cromatic bogat, potrivit oricărui tip de proiect.

 

Pe scurt, sistemul de jgheaburi și burlane au rol de:

  • Funcționalitate - Preia și evacuează eficient apele pluviale de pe acoperiș.
  • Protecție - Nu permite scurgerea apelor pluviale pe fațada clădirii sau infiltrarea în fundația și pereții casei.
  • Durabilitate - Fiind produse din tablă de oțel moale, sistemele de drenaj pot fi utilizate în orice climat și au o durată ridicată de viață.
  • Estetică - Asigură un aspect estetic și funcțional întregii construcții, fiind de tregulă disponibile într-o gamă largă de culori, potrivite oricărui tip de design.

 

Dacă este prelucrat din oțel de bună calitate, acesta garantează rezistenţa culorilor, o utilizare fără costuri de întreţinere, rigiditate excepţională şi dilatare termică neglijabilă, indiferent de temperatură.

 

Ghid practic de montaj al sistemului de jgheaburi și burlane

 

 

  1. Montaj Cârlige

 

Montajul sistemului de drenaj începe cu trasarea, poziționarea și instalarea cârligelor de jgheab.

 

Acestea se montează la o distanță de maxim 800 mm sau la cota impusă de poziționarea căpriorilor – condiție: căpriorii să nu se afle la o distanță mai mare de 800 mm.

 

Cârligele se vor monta astfel încât jgheaburile să prezinte o pantă de 2,5 mm - 3 mm la metru, către zona sau zonele de scurgere.

 

Pentru îndoirea cârligelor se va folosi dispozitivul special.

 

  1. Montaj jgheaburi

 

Determinarea punctelor de coborâri cu burlane se face în funcție de lungimea zonei de streașină și a suprafeței acoperișului.

 

Sistemul de drenaj Wetterbest 125/88 mm poate colecta apa de pe o suprafață de până la 125 mp, iar sistemul 150/97, de pe suprafețe mai mari de 125 mp.

 

La lungimi de streașină de până în 10 m se instalează un burlan. Dacă atât lungimea de streașină, cât și suprafața au valori mai mari decât cele de referință, numărul de burlane crește direct proporțional cu respectivele valori.

 

Jgheabul va fi așezat pe poziție, se va marca punctul de racord cu burlanul și se va decupa orificiul de scurgere al apei. Recomandăm ca îmbinarea jgheaburilor între ele să se realizeze prin suprapunerea capetelor de jgheab de cca 30/50 mm. Pe îmbinare se va monta brățara de jgheab și se va aplica mastic de etanșare.

 

 

Capacele de jgheab se montează la capetele libere ale tronsoanelor de jgheab. Capacele sunt prevăzute cu garnitură din cauciuc EPDM și sunt pregătite pentru fixare cu nit in partea frontala a jgheabului.

 

Burlanele se montează întotdeauna de la streașină către sol.


În majoritatea situațiilor, va fi nevoie de apropierea acestora de planul peretelui și atunci se vor folosi prelungitoare de burlan, pentru compensarea distanței impusă de streașină. Pentru fixarea burlanelor de perete se utilizează brățările de burlan, care se poziționează în dreptul îmbinărilor dintre burlane, fără a le acoperi.

 

  1. Scule si dispozitive folosite la montaj

 

 

  • Nivelă și/sau furtun cu apă pentru determinarea nivelului și a pantei ƒ Dispozitiv special îndoire cârlige de jgheab;
  • Fir pentru aliniere;
  • Fierăstrău pentru metal;
  • Foarfeci de tablă;
  • Ciocan de tinichigerie;
  • Instrumente pentru măsură și trasare;
  • Clește pentru pop-nituri.

 

Este nerecomandabilă tăierea panourilor cu polizorul unghiular!

 

Aflați aici mai multe detalii despre sistemele de jgheaburi și burlane Wetterbest.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde
Izolarea optima a acoperisului utilizand spuma poliuretanica Izolarea optima a acoperisului utilizand spuma poliuretanica
Alege sa ai o relatie pe viata cu invelitoarea Rufster Alege sa ai o relatie pe viata cu invelitoarea Rufster
Cum poti vopsi tabla de pe acoperis Cum poti vopsi tabla de pe acoperis
Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas
Intretinerea acoperisului Intretinerea acoperisului

Vezi mai multe articole