GRABA Calare pe 29.000 de dosare pe Legea 10

08 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Primaria Capitalei promite incheierea retrocedarilor in 4 ani
 
Viceprimarul Popa da vina pe Orban pentru ritmul lent in care s-au solutionat dosarele
Data-limita pentru completarea dosarelor, stabilita prin lege
Bucurestenii isi vor putea urmarii online dosarul de „legea 10“ aflat la Primaria Capitalei
Daca retrocedarile pe Legea 10 ar fi mers in ritmul lui Ludovic Orban (fostul sef al comisiei din Bucuresti), ultimul dosar ar fi fost solutionat cam prin 2029. Motivul – in timp ce in Capitala se adunasera 43.000 de cereri de revendicare, viteza medie de rezolvare a acestora era de 1.600 pe an. Intre timp, se pare ca autoritatile s-au dezmortit si promit chiar ca vor incheia capitolul „Legea 10” in mai putin de patru ani.
 
Retrocedari pe baza de audiente
In aprilie 2006, cand Ludovic Orban a plecat la Transporturi, functia de viceprimar general a fost preluata de Ionut Popa. „Constatarea mea a fost ca mecanismul de lucru al Comisiei 10 era unul ineficient, cu un grad foarte mare de subiectivitate. Domnul Orban era si viceprimar, dar si presedintele comisiei, ceea ce mie nu mi se pare in ordine, deoarece el dadea verdicte ca presedinte, dar semna si in calitate de viceprimar, fiind vorba de politizarea comisiei. Multi din cei care veneau in audiente primeau rezolutii pe coperta dosarului si din aceasta cauza erau cozi infernale, oamenii stiind ca daca vin sa vorbeasca cu el li se rezolva mai repede problema. In plus, comisia se tinea in biroul domnului viceprimar si nu lucra 5 cinci zile pe saptamana, ci doar trei, din cauza audientelor”, ne-a declarat Ionut Popa.
Dupa ce a fost numit viceprimar, Popa a refuzat sa preia conducerea comisiei, in aceasta functie fiind numita o persoana neimplicata politic. „Am redus numarul membrilor comisiei de la 9 la 5, iar acum acestia nu mai au functii de conducere in primarie. Am gasit un spatiu adecvat pentru comisie si am marit numarul de ore de lucru de la 12 la 30 pe saptamana. In plus, am marit aparatul de juristi si consilieri care completeaza dosarele cu 20 la suta, in asa fel incat saptamanal sa ajunga cat mai multe dosare in fata comisiei”, ne-a explicat viceprimarul.
 
Orban nu vrea critici de jos in sus
Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, ne-a declarat insa ca nu vrea sa fie judecat de cineva care e mai prejos decat el. „Statistic, numarul de dosare solutionat pe vremea cand eram eu presedintele comisiei este de trei ori mai mare decat numarul de dosare solutionat de domnul Popa. Al doilea lucru pe care vreau sa-l spun este ca domnul Popa a fugit de responsabilitatea de a fi presedintele comisiei. In plus, eu am primit in audienta 50.000 de oameni, iar el abia daca mai tine audiente.
Popa spera ca, in cel mult patru ani, cele circa 29.000 de dosare care au mai ramas nesolutionate sa primeasca un verdict. „Pentru a merge mai repede, vom mari numarul celor care redacteaza dispozitiile comisiei si vom crea o baza de date pe site-ul primariei, www.pmb.ro, astfel incat, cu ajutorul unui cod de acces, fiecare petent sa poata vedea stadiul dosarului si ce acte trebuie sa mai aduca. In plus, vom incerca la nivel de partid sa initiem o lege astfel incat sa se stabileasca o data-limita de completare a dosarelor, ca sa terminam odata cu balmucul asta. Sunt dosare care nu au nimic altceva decat o notificare si stam cu ele de ani de zile.
 
Info plus:
Ritmul retrocedarii
Din 2001 pana in prezent, comisia de Legea 10 a rezolvat circa 14.000 de dosare. In 2001 s-au solutionat circa 200, in 2002 - 135, in 2003 - aproximativ 1.500, in 2004 - la fel, in 2005 - 1.200, iar in 2006, 2.300.
Comisia de Legea 10/2001 din cadrul Primariei Capitalei a solutionat de la inceputul anului pana in prezent circa 1.800 de dosare, cu aproape o mie  mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2007. Anul trecut, comisia a dat 3.100 de dispozitii, dintre care 800 pana in luna aprilie, cand presedintele comisiei era viceprimarul Capitalei Ludovic Orban, iar restul dupa plecarea sa la Ministerul Transporturilor.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

83 milioane de euro, impozite din tranzactii imobiliare in 2006 83 milioane de euro, impozite din tranzactii imobiliare in 2006
Udrea spune ca proiectul din Ghencea va duce la scaderea pretului la apartamente, imobiliarii nu si nu Udrea spune ca proiectul din Ghencea va duce la scaderea pretului la apartamente, imobiliarii nu si nu
TIMON: Dezvoltatorii imobiliari fac glumite pe seama crizei - 30 Martie 2009 TIMON: Dezvoltatorii imobiliari fac glumite pe seama crizei - 30 Martie 2009
Brico Dépôt aniversează un an de succes pe piaţa de bricolaj din România cu deschiderea a şase noi depozite Brico Dépôt aniversează un an de succes pe piaţa de bricolaj din România cu deschiderea a şase noi depozite
Criza apartamentelor de inchiriat, vezi preturile in Bucuresti! Criza apartamentelor de inchiriat, vezi preturile in Bucuresti!
constructori constructori

Vezi mai multe articole