Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior

23 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incalzirea in exterior este absolut necesara atunci cand aveti o gradina sau un gazon pe care vreti sa le mentineti pe tot timpul anului, indiferent de temperatura exterioara.
 
Exista mai multe sisteme de incalzire a unui teren neacoperit: bazate pe o tehnologie cu
metale amorfe, hidraulice sau electrice.
Pentru prima varianta, majoritatea firmelor de pe piata ofera doua familii de produse: sistemul de incalzire pentru exterior, de tip subteran cu benzi/panglici sau plasa din aliaj ca rezultat al unor metale amorfe (250 – 500 W/m2) sau benzi de suprafata pentru incalzirea/protectia tevilor, jgheaburilor, burlanelor, rigolelor si santurilor.
 
Printre beneficiile sistemelor de topire a zapezii/ghetii si prevenire a inghetarii, bazate pe tehnologia metalelor amorfe, se numara: acoperirea unei zone largi de teren (rece sau inghetat); rapiditatea atingerii valorii de temperatura optima de functionare; economisirea energiei electrice; repartizarea eficienta si uniforma a caldurii pe toata suprafata; costuri reduse de operare; instalare extrem de simpla si rapida. Aceste sisteme pot fi utilizate atat sub gazon (terenuri de joaca, sport sau sere), cat si sub placi de beton, asfalt, pietre de pavaj, pietris.
Benzile din aliaje de metale amorfe sunt cunoscute si sub denumirea de “sticla metalica”, fiind un material ultra modern, produs in general, sub forma de benzi (panglici), fir, pudra.
 
Benzile sunt realizate prin turnarea unui aliaj metalic topit pe un cilindru care se roteste foarte repede, urmata de racirea imediata a acestuia. Datorita faptului ca racirea este efectuata foarte rapid (la o rata de aproximativ de 1.000.000 de grade C/secunda) procesul de solidificare se produce extrem de repede si nu mai exista posibilitatea formarii unei structuri cristaline. In schimb, apare o structura solida amorfa, in forma unei benzi foarte subtiri (cu o latime care poate varia intre cativa milimetri pana la 10 cm si o grosime extrem de mica, intre 20 - 30 de microni). Lipsa structurii cristaline modifica proprietatile materialelor. Legaturile dintre cristale in materialele cu structuri cristaline solide sunt in general cauzele tuturor deficientelor (imperfectiunilor) din aceste materiale. Omogenitatea si uniformitatea, structura nelimitata a materialelor din aliaje de metale amorfe ofera proprietati mecanice, anti-corozive, magnetice si electrice cu un caracter unic. Aceasta face ca materialele din aliaje de metale amorfe sa fie superioare, din foarte multe puncte de vedere, metalelor comune cristaline cunoscute si utilizate frecvent.
 
Un alt tip de instalatie de incalzire al gazonului este cel care functioneaza ca un sistem de incalzire prin pardoseala. Sub gazon se aseaza o plasa cu ochiuri stranse, formata din conducte deosebit de rezistente si durabile, prin care, la nevoie circula apa calda. Astfel, suprafetele de joc puternic inghetate pot fi dezghetate, iar straturile de zapada se topesc. O
instalatie de reglare meteosensibila dirijeaza sistemul complex si mentine o temperatura la suprafata gazonului de maxim 2°C.
Aproape 100 de suprafete de joc si antrenament ale echipelor de varf sunt prevazute cu sisteme inteligente de incalzire a gazonului. Sistemele de conducte din polietilena reticulata din solul celor mai cunoscute stadioane asigura suprafete de joc si antrenament in conditii optime pentru intregul an.
 
Totusi, pentru ca nimic nu poate sa aiba doar avantaje, si aceste sisteme de incalzire a gazonului, fie el din curtea/gradina dumneavoastra sau din dotarea unui teren de fotbal, implica niste costuri foarte mari atat de achizitionare si montare, cat si de exploatare. Fapt pentru care, interventiile de ordin tehnic asupra sistemelor, evident, in functie de gravitatea problemei, vor fi trecute pe lista celor mai costisitoare reparatii specifice unei locuinte si anexelor ei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Activitati de intretinere a gazonului Activitati de intretinere a gazonului
Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces
Flori care atrag albinele - 8 plante care hranesc albinele Flori care atrag albinele - 8 plante care hranesc albinele
Cu ce pavam curtea? Cu ce pavam curtea?
Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora
Cum ne pregatim gradina pentru sezonul rece Cum ne pregatim gradina pentru sezonul rece

Vezi mai multe articole