Gradina alpina

Gradina alpina

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Originalitatea gradinii alpine

Aspectul deosebit al gradinii alpine face ca timpul sa capete alte conotatii. Ea poate oferi in acelasi timp frumusetea florii „draba rigida” care creste pe crestele din Caucaz, mirosul deosebit al „primulelor” din Yunnan sau ocazia unica de a privi lalelele inclinandu-se in adierea vantului.
 
Trei bolovani si un ienupar
 
Daca aranjati trei bolovani si un ienupar nu inseamna ca ati obtinut o gradina alpina. Terasamentul ajunge sa fie cu adevarat o gradina alpina cand solul este modificat pentru a putea gazdui o paleta larga de plante care altfel nu ar putea creste acolo. Rocile in sine pot fi putine la numar, dar trebuie sa fie suficiente pentru a putea crea un contrast puternic impreuna cu florile si un mediu racoros pentru radacinile lor. Ingrijirea unei astfel de gradini, ca orice alt lucru entuziasmant, isi transforma deseori adeptii intr-un mod ciudat si frumos in acelasi timp. Aceasta transformare este reprezentata de dorinta de a studia diverse plante rare din cele mai indepartate locuri, fapt care le stimuleaza interesul si priceperea.
 
Latina botanica
 
Va veti da seama daca sunteti un gradinar “profesionist” atunci cand cineva apropiat va va intreba daca “chiar” mai aveti nevoie de vreo cateva sute de plante primavara asta. Ce intrebare! Normal ca mai aveti nevoie! Tot asa, veti descoperi ca sunteti un vorbitor nativ de latina... botanica. Cei ce au astfel de gradini “jongleaza” cu denumirile muntilor, climelor si caracteristicilor culturale pentru jumatate din tarile de pe glob.
La o expozitie de gradini alpine specialistii vor putea face diferenta intre cei care au crescut o planta folosind un strat protector improvizat si cei care s-au folosit de frunze si paie uscate pentru a proteja planta. Mai pe scurt, cine se ocupa serios de o gradina alpina este un foarte bun cunoscator de plante, locuri, dar si oameni.
 
Neconventional
 
Acest tip de gradinarit nu poate fi definit cu exactitate, pentru ca reprezinta altceva pentru
fiecare om. Unii prefera florile de   padure, pe cand altii - pe cele de ghiveci ce trebuie aclimatizate si nu cultivate direct afara.
Putini sunt cei ale caror gradini “gazduiesc” rarele flori alpine sau salbatice, specifice zonei unde locuiesc. Gradinile unora dintre acestia nici macar nu arata conventional, ele fiind parca desprinse din natura salbatica. Tocmai acesta este si farmecul lor!
 
Informatii la indemana?
 
Plantele sunt studii de caz pentru gradinari. Le „cerceteaza” toata iarna, folosind in acest scop o colectie de carti ce nu este niciodata suficient de mare. Totusi, cea mai importanta sursa de studiu ramane internetul. Din pacate sunt si plante care nu pot fi gasite nici in carti, nici pe internet. Acestea reusesc sa starneasca si mai mult interesul, determinandu-i sa faca tot ce le sta in putinta ca sa afle informatiile necesare.
Adesea ei solicita fotografii cu plantele pe care altii le-au cultivat pentru a se convinge de autenticitatea afirmatiilor. Am putea spune fara sa exageram ca este o adevarata competitie in care cel mai informat castiga. Va promitem ca intr-unul din numerele viitoare ale revistei Misiunea Casa vom aborda mai pe larg acest subiect...

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un foisor pentru dupa-amiezile toride Un foisor pentru dupa-amiezile toride
Mini-livada din gradina Mini-livada din gradina
Cum transplantezi florile in ghivece Cum transplantezi florile in ghivece
Arhitectii peisagisti: profesionistii care iti aranjeaza gradina ca in filme Arhitectii peisagisti: profesionistii care iti aranjeaza gradina ca in filme
Terariul, gradina miniaturala Terariul, gradina miniaturala
Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta

Vezi mai multe articole