Gradina Botanica

Gradina Botanica

22 octombrie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fondata in anul 1860 pe langa Facultatea de Medicina si Farmacie de catre doctorul Carol Davila, Gradina Botanica ocupa teritoriul din dreapta si stanga soselei Cotroceni. Amenajarea adecvata a acestui spatiu a fost realizata sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffman, astfel incat prima gradina din Bucuresti atinge in scurt timp standardele europene.

gradina botanica bucuresti

 

Foto Credit: De la Lichinga - Operă proprie, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48107025

 

 

In 1874, spatiul ocupat este destinat amenajarii unui parc de agrement pentru familia regala, Gradina botanica fiind mutata in centrul orasului, pe terenul palatului Vasile Sutu, situat in fata Universitatii. In aceasta perioada, la conducerea Gradinii Botanice este numit profesor dr. Dimitrie Brandza. Acesta depune eforturi deosebite pentru a obtine un teren adecvat reamenajarii acestei institutii, in conformitate cu misiunea pe care trebuia sa o indeplineasca.

 

gradina botanica bucuresti interbelic

Grădina italiană realizată în 1935 după planurile arh. Octav Doicescu. Credit Foto: Wikipedia

 

Amenajarea Gradinii Botanice se incheie in 1891, cand se inaugureaza serele (azi vechi) si cladirea Institutului Botanic (bombardata in 1944), important centru de cercetare si invatamânt al Universitatii Bucuresti. Gradina a avut de suferit atat in primul razboi mondial, cand trupe de ocupatie au fost cantonate chiar in cuprinsul ei, cat si in al doilea razboi, cand a fost bombardata, pe teritoriul ei cazând 96 de bombe.

 

Refacuta de fiecare data prin munca mai multor generatii de botanisti, Gradina Botanica din Bucuresti, scapata de multitudinea de santiere din perioada 1960-1989, ramane si azi o oaza de liniste, de meditatie, de incantare a ochiului si spiritului.

 

Muzeul Gradinii Botanice se afla in imediata apropiere a portii intr-o frumoasa cladire in stil brancovenesc. Este amenajat in 20 de incaperi si cuprinde planse pictate, fructe, seminte, fragmente de plante uscate sau conservate in formol, expuse dupa criterii ecologice, sistematice si functionale. Astfel, pot fi vizitate salile ce cuprind: flora Deltei Dunarii, flora de campie, de deal, de munte. Poate fi vazut un biotop de turbarie, diorame cu aspecte din delta si chiar si o "pestera". Tot aici sunt expuse manuscrise, aparate de cercetare de pe timpuri legate de domeniul botanicii, o colectie de piese de artizanat din materiale vegetale, o colectie de mostre de lemn de arbori si arbusti indigeni si exotici.

Gradina cuprinde: sectorul plantelor ornamentale, grupe geografice (plante rare din flora României, plante din zona mediteraneana), sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariu, sectorul plante utile, sectorul "sistemul plantelor", arboret - dendrariu si complexul de sere.

Complexul de sere este unul din cele mai importante edificii din gradina, care permite cultura plantelor exotice din regiunile calde ale globului. Multitudinea speciilor grupate dupa conditiile lor de viata, poate fi vazuta, in zilele de vizita, prin parcurgerea celor 7-8 compartimente in care se gasesc si indicatii referitoare la denumirea stiintifica, populara si raspandirea lor.

 

Pentru a răspunde întrebării "Ce pot învăța dintr-o vizită la Grădina Botanică, pentru grădina mea?", vă propunem să luați cu voi, în următoarea vizită, aceste puncte de interes:

 

(1) Diversitate de plante și soluții pentru microclimate – Veți putea observa cum sunt organizate plantele, în funcție de condițiile climatice și solul necesar. Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București are sectoare variate, cum ar fi cel al plantelor mediteraneene, alpine sau tropicale, oferind inspirație pentru selectarea speciilor potrivite în funcție de clima locală.

(2) Amenajarea și designul peisagistic – Grădinile botanice oferă modele de design peisagistic, de la aranjarea straturilor de flori la crearea unor trasee atrăgătoare. Proprietarii de grădini mici pot învăța cum să maximizeze spațiul și să integreze diverse specii de plante.

(3) Tehnici de întreținere și îngrijire a plantelor – Observând plantele din Grădina Botanică, vizitatorii pot afla cum să îngrijească plantele sensibile, cum ar fi plantele exotice sau cele care necesită un anumit nivel de umiditate și lumină. Aceasta poate fi o lecție utilă pentru cei care doresc să experimenteze cu plante rare în propriile grădini.

(4) Colectarea de semințe și specii rare – Mulți vizitatori ai Grădinilor Botanice sunt inspirați să includă plante mai puțin întâlnite în grădinile lor personale. În plus, Grădina Botanică din București găzduiește o colecție importantă de specii autohtone și plante rare, care pot oferi idei pentru grădinari pasionați de biodiversitate.

(5) Protecția mediului și grădinăritul sustenabil – Grădina Botanică promovează conservarea speciilor și mediului înconjurător. Vizitatorii pot învăța tehnici sustenabile, cum ar fi utilizarea compostului, colectarea apei de ploaie și evitarea pesticidelor chimice, pe care le pot aplica în propria grădină.

Pentru cititorii  interesați de grădinărit și botanică, reamintim invitația de a participa la INDAGRA, pentru a interacționa cu firmele expozante, prilej de a învăța de la experți ... pentru ca apoi, să aplicăm lecțiile învățate, în propriile grădini!

 

indagra program expozitie

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trendurile de design exterior ale anului 2022 Trendurile de design exterior ale anului 2022
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla
WEBINAR | Totul despre ZEOLITI WEBINAR | Totul despre ZEOLITI
Cum sa ai spor la taiat de iarba verde Cum sa ai spor la taiat de iarba verde
Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici

Vezi mai multe articole