Mare mi-e gradina, domle’.
Curtea este o zona privata a fiecarei familii, iar relatia cu natura face parte din universul ei particular.
Dintre toti oamenii cu picioarele pe pamant, nu cred sa existe unul care sa nu-si doreasca
peticutul lui de curte, bucatica lui verde de gradina. E, poate, nostalgia unui popor dezradacinat dintre codri, lunci si ape si mutat in betoane, e, cu siguranta dorinta de libertate si de confort, in tihna. Indiferent cate nebunii si grozavii ar trebui indurate, nu e multumire mai mare decat sa constati, privind cu un ochi gradina si cu celalalt multumind spre cer: "Mare mi-e gradina, domle’..."
Zona de mediere
Delimitarea spatiului gradinii se face simbolic, sistemul de inchidere neavand un rol de protectie si izolare propriu-zis, si doar de delimitare simbolica a unei zone. Simbolismul acesta, insa, cuprinde si spiritul de proprietate manifestat in raport cu ceilalti.Curtea devine zona de mediere intre spatiul locuintei si mediul inconjurator. Curtea este spatiul de viata al "gospodariei". Daca in acceptiunea contemporana curtea poate fi considerata spatiu artificial, in conceptia locuirii traditionale a taranului roman, curtea era considerata spatiu natural. De altfel, in anumite zone, curtea era numita "batatura", in sensul de loc functional, loc circulat, si nu de loc inchis.
Relatia dintre spatiul public al strazii si spatiu privat este mediat de spatiul curtii. Se obtine prin acest sistem de relatii directe sau mediate o relativa autonomie si izolare a vietii private a familiei individului, in contextul unei relatii deschise in cadrul comunitatii. Comunitatea este deschisa si unitara, dar individul are libertatea si intimitatea lui materializate prin raportul direct curte-spatiu de tranzitie- spatiu interior.
De cele mai multe ori, pozitionarea casei pe teren poate defini doua spatii ale curtii: cel din fata casei -"de la strada"- si curtea din spatele casei, zona cea mai protejata, catre care se orienteaza functiunile ce au nevoie de mai multa liniste si intimitate.
Curtea si-ale sale functii
Cum in prezent terenurile devin, din diverse motive, din ce in ce mai reduse ca dimensiuni, curtea va trebui sa fie atat de concentrat
organizata incat sa indeplineasca mai multe functii: de gradina, de terasa, de acces in curte si in locuinta, fara insa a fi aglomerata si lipsita de o idee ordonatoare.
Fie ca predomina elemente artificiale, ca o prelungire a spatiului construit in natura, fie ca predomina elemente naturale, in incercarea de-a diminua impactul constructiei asupra mediului, amenajarea spatiului din jurul casei anticipeaza compozitia spatiului interior al locuintei. Curtea (gradina) poate dezvalui cat de introvertita sau deschisa este casa catre spatiul exterior. Atunci cand spatiul locuintei este unul introvertit, curtea si gradina ordoneaza constructia in jurul ei, devine miezul compozitiei ansamblului.
Pentru o casa extrovertita, este importanta imaginea pe care o ofera spatiul exterior. Curtea devine in acest caz "peretele virtual" al casei, limita psihologica a spatiului de locuit. Vegetatia devine astfel un element arhitectural.
Gradina cu mozaic
O savoare aparte dati gradinilor dumneavoastra daca veti gasi locul potrivit pentru un mozaic.
Termenul "mozaic" nu desemneaza un material specific, ci ansamblul mai multor elemente ce formeaza un desen sau modele desenate. Prin extensie se numesc "mozaicuri" toate placarile dure realizate din elemente mici si existente sub forma de placi preasamblate. |n functie de producator pot fi materiale foarte diferite: mozaicuri de ceramica smaltuita, de gresii ceramice, de sticla etc.
Mozaicul permite toate fanteziile: asamblari de bucatele de placari inspirate din realizarile arhitectului catalan Gaudi, amalgamuri de cioburi de farfurii sau de vase, compozitii orbitoare de oglinzi sau de sticla...totul este posibil.
Sticla, topita la temperaturi foarte inalte si decupata in forma de patratele, este materialul cel mai des intrebuintat, ca si ceramica smaltuita.
Comentarii
Nu exista comentarii.