Gradinile japoneze ca paradisuri austere

Gradinile japoneze ca paradisuri austere

03 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajarea unei gradini japoneze se concentreaza in jurul celor trei elemente de baza ale Universului: pamantul, apa si focul. Preluate din arta chineza a gradinaritului, gradinile japoneze au ajuns cele mai cunoscute si admirate gradini asiatice. Fiecare amenajare de acest fel emana disciplina si ordinea caracteristica poporului japonez, reflectand in mare parte cultura acestuia.
 
O gradina japoneza presupune un design complex, care trebuie sa tina seama de o serie de principii ce apartin filosofiei Zen: principiul asimetriei, simplitatii, austeritatii, naturalului, subtilitatii, transcendentei si linistii. Spatiul este riguros organizat pe fiecare din cele trei dimensiuni - inaltime, lungime si adancime. Fiecare dintre elementele care il ocupa are o semnificatie anume, echilibrul dintre ele supunandu-se principiului asimetrei. O gradina japoneza reprezinta un colt din univers, in care interventia omului nu trebuie sa se simta, un loc in care sa domine natura si naturalul.
 
gradina japoneza
Componentele nelipsite intr-o astfel de amenajare sunt pietrele, nisipul, ochiurile de apa, copacii de dimensiuni mici si ornamente de tipul statuetelor sau al felinarelor.
Pietrele definesc practic gradina, ele constituind intreaga structura a acesteia. Combinatiile din pietre netede si cele cu muchii si colturi sunt destinate pentru a sugera albii ale raurilor sau creste de munti. Aleile, de asemenea pietruite, capata simbol filosofic separand calatorul de o lume obositoare si conducandu-l catre liniste si meditatie. Pietrele sunt asezate asimetric, ele insele fiind de dimensiuni diferite. In locuri special gandite, se intercaleaza pietre mai late, care sa permita pasirea cu amandoua picioarele, pe care sa te poti opri si privi peisajul.
 
O alta componenta a gradinii japoneze este apa - simbolul trecerii necrutatoare a timpului este dat de curgerea ei. Deseori, in mijlocul lacului sau al raului exista si o insula, simbolizand Nirvana, o lume aflata in afara timpului si spatiului. Trecerea catre aceasta insula este asigurata de un pod din piatra, simbol japonez pentru trecerea dintr-o lume in alta. In lipsa apei, o amenajare care sa duca spre aceeasi simbolistica se realizeaza din nisip incadrat de piatra, insula fiind substituita de o piatra sculptata in forma de broasca testoasa, simbol al prosperitatii si al unei vieti lungi. Se evita ca zona de apa sa aiba o forma regulata (in felul acesta se incalca principiul naturalului din filosofia Zen).
Plantele in gradina japoneza reprezinta evolutia in timp a vietii. Intr-o gradina japoneza autentica se gasesc copaci si arbusti: pini, bambus, pruni si ciresi ornamentali. Pinii simbolizeaza forta caracterului, prunii si ciresii – paradisul, Nirvana, iar bambusul – prietenia. Pe apa pot pluti nuferii – puterea spirituala. Intr-o gradina japoneza nu se vor amenaja niciodata straturi de flori. Austeritatea unui astfel de loc este data de elemente vizuale de baza, cum ar fi acesti arbusti a caror varsta arata trecerea timpului, fara aspecte senzuale.
 
Principiul simplitatii este obtinut prin eliminarea ornamentelor sofisticate. Singurele care sunt acceptate si care sunt in legatura directa cu simbolul focului sunt felinarele japoneze din piatra. Combinatiile dintre pietre, apa si plante duc la jocuri de umbre, contururi sugerate, imagini incomplete, subtilitati care nu trebuie sa lipseasca din gradina.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cactusul de apartament – Ghid de ingrijire Cactusul de apartament – Ghid de ingrijire
Construirea serei – De ce policarbonatul este alegerea optima Construirea serei – De ce policarbonatul este alegerea optima
Ghivecele cu flori: cand este momentul sa le aduci inauntru Ghivecele cu flori: cand este momentul sa le aduci inauntru
Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II
Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi
Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla

Vezi mai multe articole